1001 gebouwen die je gezien moet hebben! Een dik boek vol bijzondere bouwwerken

Ik ben gek op lijstjes. Lijstjes in mijn dagelijks leven, waarbij ik mijn ’to-do list’ afwerk, maar ook lijstjes met dingen die je in je leven gezien of gedaan moet hebben. Daarom houd ik ook heel erg van boeken over dit onderwerp. ‘1001 gebouwen die je gezien moet hebben’ past dus precies in mijn straatje!

kaft gebouwen

Bijzondere bouwwerken: 1001 gebouwen die je gezien moet hebben!

Het boek ‘1001 gebouwen die je gezien moet hebben’ is een eerbetoon aan de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld. Het is een complete maar toegankelijke gids bij een rondleiding door de wereld van de architectuur – een samenvatting van beroemde en onvermoede schatten die zowel vakman als leek zal verrassen.

Een dikke pil

Tja… het eerste dat opvalt als je ‘1001 gebouwen die je gezien moet hebben’ in handen krijgt, is de omvang van het boek. Het is echt een enorm dikke pil van wel 960 pagina’s. Ik noem dit een echt ‘bladerboek’: een boek om heerlijk doorheen te bladeren en dan weer dit, en dan weer dat te lezen. Ik heb eerder al een ander boek uit deze serie gelezen (1001 natuurwonderen die je gezien moet hebben). Dit boek is wel anders qua opbouw. Het is dit keer niet ingericht op land of deel van de wereld, maar op chronologische volgorde van bouwen. Allereerst komen de scheppingen van de oudheid aan bod, waarna periode voor periode besproken wordt. Denk bijvoorbeeld aan gebouwen uit de renaissance, de tijd van de revoluties en het vroegmodernisme. Aan het einde van ‘1001 gebouwen die je gezien moet hebben’ komt de hedendaagse architectuur aan bod.

Afwisselende bouwwerken

In dit boek kom je heel veel verschillende soorten gebouwen en bouwstijlen tegen. Natuurlijk een hele hoop uit de laatste 100 jaar, omdat er toen in verhouding natuurlijk ook heel veel gebouwd is. Ik vind het leuk dat er zoveel variatie in het boek zit. Zo ga je echt de hele wereld over. Er zijn bijvoorbeeld musea, kerken, woonhuizen, kantoren, bibliotheken en landhuizen te vinden. In dit boek is Nederland heel goed vertegenwoordigd, met wel meer dan 33 gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan de Kubuswoningen in Rotterdam of het Paleis op de Dam, maar ook een openbaar toilet in Groningen.

In het boek zijn ontzettend veel foto’s te vinden. Dat vind ik geweldig, want als het boek ‘1001 gebouwen die je gezien moet hebben’ heet, is het wel heel fijn als je deze gebouwen ook echt daadwerkelijk op een foto kunt zien. Niet bij alle bouwwerken in dit boek staat een foto. Maar dat zorgde er bij mij voor dat ik meteen op Google ging zoeken. Ik word daar toch wel nieuwsgierig van…. De informatie die je kunt vinden bij de gebouwen is interessant, en voor mensen die veel met architectuur van doen hebben nuttig, maar ook begrijpelijk voor mensen die er wat minder verstand van hebben. Voor mij is ‘1001 gebouwen die je gezien moet hebben!’ zeker een boek waar ik nog lang niet in uitgekeken (en gelezen) ben!

Specificaties ‘1001 gebouwen die je gezien moet hebben’

Auteur: Mark Irving | Uitgeverij: Librero Nederland | 9789089982209 | 2019 | 960 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.