101 schrijftips die je moest missen op school, een inspiratie

‘101 schrijftips die je moest missen op school’ is een leuk boekje vol inspiratie en voorbeelden van Mark van Bogaert. Van Bogaert is tekstschrijver en schrijftrainer en heeft al verschillende boeken geschreven over schrijven. Ik vind schrijven uiteraard ook erg leuk en heb inmiddels een mooie verzameling van boeken die over schrijven gaan. ‘101 schrijftips die je moest missen op school’ is een mooie toevoeging daaraan: dit boek benadrukt een aantal ‘hygiëne regels’. Maar ook tips om je tekst beter te laten lopen of de boodschap krachtiger over te brengen. In deze blog noem ik er een paar.

Mark van Bogaert

De lezer als invalshoek

‘101 schrijftips die je moest missen op school’ is geen taalkundig boek, maar het vertrekpunt is de lezer zelf. Hoe lezen lezers, en wat betekent dat voor de manier waarop je schrijft? Van Bogaert werkt al meer dan 30 jaar met bedrijven die de oogbewegingen van lezers registeren. Interessant: hoe lezen zij letterlijk een tekst? Ook heeft hij twee versies van teksten voorgelegd om de voorkeuren van mensen te onderzoeken. Als je dit combineert, weet je wat je moet doen om de aandacht te trekken en houden in een tekst en hoe je mensen tot actie of respons schrijft. Een interessante invalshoek voor de ‘101 schrijftips die je moest missen op school’.

101 schrijftips die je moest missen op school

101 schrijftips die je moest missen op school

Over de tips zelf: deze zijn best uiteenlopend, waarbij de laatste tip ook heel mooi en van toepassing is: volg alleen de schrijftips waar je gelukkiger van wordt. Tussen de 101 schrijftips staan natuurlijk tips die je meer en ook minder aanspreken. Afhankelijk van hoe je schrijft en waarvoor/met welk doel je teksten maakt. Een aantal tips gaan over tekst in combinatie met beeld. Maar bijvoorbeeld ook over hoe je een tekst scanbaar maakt. Door het scanbaar te maken kan iemand het sneller lezen en haalt de hoofdzaak er eerder uit. De twintig tips die gaan over ‘schrijf zoals je praat’ kan ik in mijn werk direct gebruiken. Geen ambtenaren of bureaucratische taal, maar persoonlijk en actieve taal.

Een leuk boek als je voor hobby of werk veel schrijft, je kunt er zeker goede tips uithalen.

Specificaties 101 schrijftips die je moest missen op school

Auteur: Mark van Bogaert | Uitgever: Lannoo | September 2022 | 9789401482400 | 184 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

101 schrijftips die je moest missen op school
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.