13 minuten, een ijskoude psychologische YA thriller

Ik ben al een tijdje betoverd door deze mooie cover van 13 minuten. Wat een prachtig ontwerp! Ik ben daar zeker wel gevoelig voor. En als er dan ook nog lovende woorden van Stephen King opstaan plus een spannende synopsis.. Kom maar bij me. Deze ijskoude YA thriller gaat over de mensen die echt dichtbij ons staan. Weten we wel alles? Misschien belangrijker, willen we wel alles weten?

13 minuten

13 minuten

Ze zeggen dat je je vrienden dichtbij moet houden en je vijanden nog dichterbij, maar als je een tiener bent, is het moeilijk om ze uit elkaar te houden. Mijn vrienden houden van me, dat weet ik zeker. Maar dat betekent niet dat ze niet hebben geprobeerd om me te vermoorden. Of wel?

13 minuten is een aangrijpende psychologische thriller over angsten, manipulatie en de kracht van de waarheid. Een verbluffend verhaal dat vraagtekens zet bij wat we echt weten over de mensen die het dichtst bij ons staan. Voor fans van Gossip Girl en Pretty Little Liars.

‘Was ze maar doodgegaan.’
Ik was dertien minuten dood.
Ik kan me niet meer herinneren hoe ik in het ijskoude water terechtkwam, maar dit weet ik nog wel: het was geen ongeluk en ik was niet suïcidaal.

Don’t judge a book…

Ja dat doe ik dus zeker wel. Ik hou van mooie covers, vormgeving en opmaak van een boek. Als Nederlanders zijn we daar ook echt goed in. Het leesgenot kan daarmee zoveel versterkt worden. Tegelijk is de basis van het verhaal wel het belangrijkste. Deze cover van 13 minuten is geweldig. En de lovende quote van auteursheld Stephen King voegt een flinke schep toe aan mijn torenhoge verwachtingen. Als hij het al niet kon wegleggen…

Het begint ook spannend met de dood van Natasha, Tash. Ze wordt in de ochtend gevonden in een ijskoude rivier. Maar na 13 minuten begint haar hart weer te kloppen, en dan begint ook ons verhaal. Ze is haar geheugen kwijt en al snel rollen we zo haar rommelende wereld in. Ook maken we kennis met Rebecca, Becca, haar voormalige beste vriendin. Vanuit beide meiden lezen we dit verhaal.

3 delen

13 minuten is opgebouwd uit 3 delen. Meestal vind ik zo’n verdeling wel lekker in een verhaal. Na een goede vliegende start kwam ik onverwachts in een soort van drijfzand stuk terecht. Hoe kan King dit nou een goed verhaal vinden? De meiden en hun intriges en geruzie beginnen me te irriteren en het tweede deel is voor mij voornamelijk een hoop gezeur om vriendschap. Waar is de spanning? Waar is de whodunnit? Wat een oppervlakkige karakters. Niet alleen de highschool meiden maar ook de volwassenen in het verhaal.

Tegelijk weet auteur Sarah Pinborough me toch te laten lezen. Er was een bepaald punt dat er een ontknoping kwam die ik al voor ogen had, al had ik een andere wending gehoopt, en daarna keek ik naar de nog te lezen bladzijdes. Wat vreemd, dat zijn er nog veel. Wat gaat er dan nog komen? Tergend ben ik blijven spartelen in het drijfzand.. en gelukkig maar! Waar ik eigenlijk op hoopte gebeurde ook. Ik wist het! En wauw dat is ook echt wat dit boek nodig had. 13 minuten weet ook met mij te spelen en met veel voldoening sla ik de laatste bladzijde om.

Psychologisch spel

De echte monsters zijn vaak menselijk, daar weet Stephen King alles van. 13 minuten is grotendeels highschool drama, daar hou je van of niet. Maar tegelijk ontvouwt zich een boeiend psychologische whodunnit thriller. Ik ga niet teveel verklappen maar ik ben helemaal happy. Het maakt de karakters een stuk minder oppervlakkig. Alhoewel de volwassenen en Aiden wel wat flets zijn voor mij. Maar dat doet verder geen afbreuk aan de rode belangrijke draad in het verhaal. Deel 3 is geweldig en ik ben blij dat ik ben blijven volhouden.

Sarah Pinborough heeft een aangename schrijfstijl. Ook in mijn drijzandstuk las het nooit echt vervelend. Deel 3 maakt alles goed voor mij. Ook vind ik de terugkerende symboliek van het donker en het getal 13 boeiend. De thema’s van vriendschap, familie, psyche en het menselijk gedrag zijn op een interessante manier in het verhaal aanwezig. 13 minuten is een boeiend verhaal wat aanvoelt als een schaakspel en Sarah heeft me schaakmat gespeeld. En dat is positief!

Andere spannende whodunnits

Specificaties 13 minuten

Auteur: Sarah Pinborough | Uitgever: Best of YA / Van Goor | Vertaald door Carla Hazewindus | 9789000355709 | Mei 2017 | 368 pagina’s | Vanaf 15 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.