5 Minuten therapie – voor meer harmonie, balans en kwaliteit van leven

“Wees gewoon jezelf…” Maar wat betekent dat eigenlijk, jezelf zijn. Is het wel zo makkelijk om ‘gewoon’ jezelf te zijn? Denk bijvoorbeeld eens aan die keer dat je kritiek kreeg toen je de bijzondere kanten van jezelf liet zien. Volgens de Griekse filosoof Aristoteles is jezelf kennen het begin van alle wijsheid. Zo helpt het je om minder hard te zijn voor jezelf en laat het je gevoel van eigenwaarde groeien. 5 Minuten therapie is het begin (of misschien wel het vervolg) van een ontdekkingsreis naar wie je bent en waar je wilt zijn. Een therapeutisch inkijkje in je eigen leven, ver van het lawaai van sociale media.

hoofd Vijfminutentherapie

5 Minuten therapie

In 5 minuten therapie helpt psychotherapeute Sarah Crosby je om antwoorden te vinden. Psychologische verkenning, oefeningen en begeleiding wisselen elkaar af in 8 hoofdstukken. Elk hoofdstuk behandelt een ander aspect van de relatie die je met jezelf hebt. Verwacht geen nieuwe therapeutische benadering waarmee je als bij toverslag al je problemen in vijf minuten oplost. Je zal zelf het werk moeten doen. Lees 5 minuten therapie als:

  • Je nieuwsgierig bent en jezelf beter wilt leren kennen; 
  • Je je een beetje (of heel erg) verloren voelt en meer duidelijkheid wilt; 
  • Je je rot voelt en je je graag beter zou voelen; 
  • Je niet goed weet wat je wilt, terwijl iedereen om je heen zeker van zijn zaak is en met volle kracht vooruitgaat; 
  • Je jezelf gelukkiger, zekerder en rustiger wilt voelen. 

5 Minuten therapie staat vol toegankelijke, in kleine brokjes verdeelde informatie. Je kunt ze naar behoeven apart opnemen of in de volgorde waarin ze worden gepresenteerd. Door het hele boek heen staan ‘5 minuten blokjes’ met oefeningen die je in een vrij moment kunt doen. Aan het einde van elk hoofdstuk vind je ‘mentale notities’. Deze moedigen je aan om aan het einde van de dag even 5 minuten voor jezelf te nemen om terug te kijken op belangrijke thema’s die in dat hoofdstuk zijn besproken.

quote

Waardevol naslagwerk   

De 5 minuten therapie is veel. De schrijfster adviseert je om je echt zoveel mogelijk in te zetten bij de reflecties, oefeningen en mentale notities. Ik heb het boek in één keer uitgelezen en ben lang niet bij alle ‘5 minuten blokjes’ stil blijven staan. Wat ik wel doe is zo nu en dan even terugkijken op bepaalde thema’s zodra ik hiermee in aanraking kom. Zo merkte ik laatst op dat ik op een bepaald moment niet zo aardig tegen mezelf aan het praten was. Alleen al die bewustwording dat ik dat op dat moment opmerkte voelde heel bijzonder.

Ik heb toen 5 minuten therapie – hoofdstuk 3 – erbij gepakt om terug te kunnen kijken op een driestappenplan. Het resultaat was dat ik op dat moment meer begrip voor mezelf kon opbrengen. Veel van wat wij vroeger leerde op school is naar de achtergrond of zelfs vergeten geraakt. Of je 5 minuten therapie nu af en toe doorbladert of er dagelijks mee bezig bent om tot persoonlijk inzicht te komen, waardevol naslagwerk is het zeker. 

Sarah geeft veel voorbeelden en haar schrijfstijl is eenvoudig. De kennis die ze met ons deelt is hierdoor goed te volgen. Het lettertype is erg klein, dat vond ik zelf wel een minpunt daar ik graag in de avond lees. Mijn ogen zijn dan al niet meer zo scherp. De vele ‘spiekbriefjes’ die door het boek heen te vinden zijn – in de vorm van warm gele post-its – zijn een welkome afwisseling.

5 Minuten therapie

Een tastbare reis 

Ik ben nieuwsgierig naar mezelf en ik vind het erg leuk om mezelf steeds beter te leren kennen. Ik heb nu drie boeken gelezen die zich in de kern alle drie richten op het ontdekken van ‘het zelf’. Ook heb ik inmiddels tal van podcasts met dit thema beluisterd. Al deze verhalen raken elkaar op vele punten. Eerder las ik al over ‘De kracht van keuze’ (Kelly Weekers) en wat deze betekenen voor ons levensgeluk. Ook volgens Sarah Crosby is het worden van je authentieke, gelukkige zelf een doorlopend proces gebaseerd op de vele keuzes die we dagelijks maken.

Door het lezen van ‘Een nieuwe aarde’ (Eckhart Tolle) werd ik me bewust van de aanwezigheid van mijn ego. Hierdoor ben ik in staat om mijn reactie in positieve zin aan te passen aan verschillende situaties. Sarah schrijft dat als we ons bewuster zijn van onszelf, we onze reacties kunnen afzwakken en onze emoties kunnen reguleren. Dit in plaats van ons zelfgevoel kwijt te raken en ons door hen te laten leiden. 

Ik voel me gesterkt door de verschillende vertellers die het eens zijn. Als iedereen iets anders zou vertellen, dan zou de zoektocht naar mezelf best nog eens heel ingewikkeld kunnen worden. Wel verbaas ik me erover hoeveel er eigenlijk te vertellen valt en ontdekken is in het verkennen van ons ‘zijn’. 5 Minuten therapie maakt deze reis voor mij weer een stuk tastbaarder. Ik kan in mijn eigen tijd reflecteren en oefenen. 

5 Minuten therapie

Een goede vriend  

“Morgen is vaak de dag die we reserveren voor onze beste bedoelingen. Begin liever vandaag een gesprek over geestelijke gezondheid.” De reis naar wie ik ben en waar ik wil zijn zou niet compleet zijn zonder stil te staan bij de mensen om wie ik geef. Mooi vind ik het daarom dat in 5 minuten therapie een heel hoofdstuk wordt besteed aan de vraag: hoe kunnen we verder gaan dan onze eigen problemen en zorgen? Naast dat ik zelf soms weleens worstel met mijn geestelijke gezondheid, zijn er ook dierbaren om mij heen die datzelfde ervaren. Ik denk dat het in onze aard zit om ons uiterste best voor iemand te willen doen die dat nodig lijkt te hebben.

Tegelijk zijn we bang om iets verkeerds te zeggen. Door het lezen van 5 minuten therapie heb ik meer geleerd over hoe gezonde steun eruit ziet en dat het oké is om daarbij ook aan jezelf te denken. De vele vragen in het boek helpen mij reflecteren op hoe ik het doe en hoe ik nog kan groeien. En wat voelt het dan fantastisch als een dierbare tegen mij zegt: “Sanne, bedankt voor vandaag. Bij jou kan ik mezelf zijn”.

Specificaties 5 Minuten therapie

Auteur: Sarah Crosby | Uitgever: Noordboek | Vertaald door Willemien Werkman | September 2022 | 9789056159443 | 240 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

stoere lees vriend sanne
Footer5
Stoere Lees Vrienden
Delen is enorm lief

Lezen is verbinden. Met jezelf, met anderen en met karakters en verhalen in een boek. Stoere Lees Vrienden delen onze passie voor lezen, voorlezen en verhalen. Lees de boekenblogs van onze leesvrienden hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.