8 regels van de liefde

‘8 regels van de liefde’ is een mooi boek wat gaat over de liefde vinden, vasthouden en durven los te laten. De auteur van ‘Denk als een monnik*’, Jay Shetty, schreef dit boek. Engelsman Shetty heeft een bijzondere achtergrond. Hij studeerde bedrijfskunde, kwam in aanraking met een monnik die een presentatie gaf tijdens zijn opleiding. Vervolgens heeft Shetty drie jaar als monnik geleefd bij/volgens de Veda, een oud hindoeïstische religie. Om vervolgens, als ik heel wat stappen over sla, wereldberoemd te worden met ‘Denk als een monnik’, en inmiddels een getrouwd man.

In ‘8 regels van de liefde’ combineert hij de wijsheid van de Veda’s met zijn eigen ervaringen in de liefde. Naast auteur is Shetty ook lifecoach. De vragen en ervaringen van cliënten, inclusief wetenschappelijk onderzoek, komen ook terug in dit boek. Een rijk en interessant boek over de liefde.

Jay Shetty

De 8 regels van de liefde

‘8 regels van de liefde’ in opgebouwd uit 4 delen die samen de 8 regels van de liefde toelichten. Het gaat om alleen-zijn, verenigbaarheid, helen en verbinding. Door de mix van de Veda’s, ervaringen en inzichten, haal je veel verschillende soorten informatie uit dit boek. Deel 1 begint met het alleen zijn, als belangrijke voorwaarde om ook op een gezonde manier met iemand te kunnen samen zijn. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar dat is het zeker niet.

8 regels van de liefde

Door met jezelf te kunnen zijn, stap je niet zomaar in een relatie. Kun je ok zijn met het soms ongemakkelijke van alleen zijn en toe werken naar meer zelfvertrouwen? Zodat je niet een partner nodig hebt om je goed te voelen, of om problemen enz op te lossen. Shetty noemt in ‘8 regels van de liefde’ ook nog de (voor)beelden die we hebben vanuit onze jeugd over liefde en die uit de films. Dus hoe realistisch is onze verwachting van de liefde eigenlijk?

Je partner als goeroe

Een ander hoofdstuk, in het deel over verenigbaarheid heet je partner is je goeroe. Dat gaat in ‘8 regels van de liefde’ verder dan een leraar of coach. Shetty noemt een goeroe een kapitein van een schip die je met diepe compassie en vriendschap helpt om de woeste oceaan van het leven over te steken. Een mooie formulering, maar zijn latere uitleg vind ik nog beter. Een goeroe biedt hulp zonder oordeel, wijsheid zonder ego en liefde zonder verwachting. Als je daar over nadenkt, dan is de liefde een leven lang oefenen. Liefde met wie je kunt leren en groeien. In ‘8 regels van de liefde’ staan ook verschillende oefeningen om dit concreet te vertalen. Mooi om samen met je partner te doen!

8 regels van de liefde

De verbinding

‘8 regels van de liefde’ gaat over verbinding. Met jezelf, met je partner. En natuurlijk ook met andere mensen om je heen. Liefde geven bestaat volgens Shetty uit 4 sleuteleigenschappen: begrijp, geloof, acceptatie en waardering. Wat ik mooi vind in dit boek is dat de Veda’s een diepere spirituele insteek hebben, waarbij Shetty ook heel concreet laat zien hoe hij dat toepast. En waar hij zelf ook de mist in gaat, met als grappig voorbeeld het huwelijksaanzoek aan zijn vrouw. Daarmee blijft ‘8 regels van de liefde’ ook ‘down to earth’ en wordt het niet belerend. Een interessant boek, zowel voor singles als voor mensen in een lange relatie.

Jay Shetty

Specificaties 8 regels van de liefde

Auteur: Jay Shetty | Uitgever: HarperCollins | Januari 2023 | 9789402711127 | 241 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.