Ondernemend met autisme, een boek met praktische tips

Marijn Bon (1980) is contentspecialist en heeft zelf een autismediagnose. Zij heeft ondervonden dat het lastig was om een baan te vinden en besloot toen om een ondernemerstraining te gaan volgen. Ze misten daarin wel tips voor mensen met autisme en ging daarom zelf op onderzoek uit. Zo ontstond ‘Ondernemend met autisme’, inspirerende ondernemersverhalen met praktische tips voor een succesvol bestaan als zelfstandige.

ondernemend met autisme

Interviews met diverse ondernemers

Er staan twaalf interviews in ‘Ondernemend met autisme’ van mannen en vrouwen met autisme. Ze hebben uiteenlopende beroepen, zoals: trainer en coach, fotograaf en tekstschrijver, vertaler en blogger, kunstenaar, professional organizer en ervaringswerker. Dat laat gelijk zien dat mensen met autisme niet allemaal in de ICT werken. Het toont de diversiteit aan kwaliteiten. En dat helpt om de stereotypes te ontkrachten. 

Ieder interview is persoonlijk en dus anders. Vragen die zoal gesteld worden zijn:

  • Waarom heb je de stap gezet om te gaan ondernemen?
  • Wat doe jij precies als ondernemer?
  • Waarom was een reguliere baan lastig voor je?
  • Wat zijn voordelen aan ondernemen met autisme?
  • Wat zijn voor jou nadelen aan ondernemen met autisme?
  • Je onderneemt vanuit een Wajong-uitkering, wat betekent dat voor jou?
  • Raad je anderen met autisme aan om te gaan ondernemen?
  • Wat voor voorwaarden stel jij aan een samenwerking?
  • Hoe zou jij je werkwijze omschrijven?
  • Wat heeft de diagnose autisme jou opgeleverd?
  • Wat is jouw droom als ondernemer?
  • Hoe kom je aan je opdrachten?

De interviews in ‘Ondernemend met autisme’ zijn leuk om te lezen. Het wordt niet eentonig. Dit zijn mensen met een passie die in een reguliere baan niet hun weg vonden. Daar zijn zoveel eisen, zoals veel moeten samenwerken, die voor veel mensen met autisme lastig zijn.

Een te prikkelrijke omgeving is vaak ook een probleem. Dat kwam ook al naar voren in Zondagsleven van Judith Visser. Waarin Jasmijn eerst secretaresse was op een groot kantoor (een beproeving!) en daarna schrijfster van boeken. 

Een boek voor tips

Het grootste gedeelte van ‘Ondernemend met autisme’, bestaat uit de interviews. Dit laat autisme in de praktijk zien. Daarna volgen nog vier hoofdstukken met achtergronden, tips en conclusies:

  • Werken met autisme: geen vanzelfsprekendheid
  • Randvoorwaarden voor een succesvol ondernemerschap
  • Communicatie: van netwerken tot acquisitie plegen
  • Geïnspireerd geraakt? Dan nu aan de slag!

Ik vond ‘Ondernemend met autisme’, een positief boek dat inspirerend en motiverend kan werken. Bijvoorbeeld voor mensen met autisme die overwegen te gaan ondernemen of die net beginnen en nog handvatten zoeken. Het toont wat mensen met autisme wel kunnen. Het laat hun kracht en talent zien. Dit zonder de lastige kanten van autisme te bagatelliseren. Want ook daarvoor is aandacht in het boek. De geïnterviewden blijven lerende in de praktijk.

Ondernemer Monique Post: “Wat goed genoeg is, verschuift continu. Dat vind ik niet erg, want het leven en je behoeften veranderen en dat is goed. Het zou pas erg zijn als alles hetzelfde bleef.”

Wat mij betreft hadden er ook mensen met autisme in ‘Ondernemend met autisme’ mogen staan bij wie het zelfstandig ondernemen niet gelukt was. En hoe dat kwam. Of bijvoorbeeld iemand van het UWV die vertelt over wat zij doen als iemand nog in een uitkering zit en voor zichzelf wil beginnen. Dat zou het boek nog meerdere dimensies hebben gegeven. 

ondernemend met autisme

Ondernemend met autisme; Inclusieve samenleving

Maar het boek ‘Ondernemend met autisme’ blijft een aanrader. Ook voor mensen zonder autisme. Voor werkgevers, jobcoaches, politici en dergelijke. Het kan hopelijk duidelijk maken dat als neurodiversiteit er mag zijn. En dat mensen tot hun recht kunnen komen op het gebied van werk. Dat zorgt voor een meer inclusieve samenleving. 

Voor mij persoonlijk is het ook interessant. Ik vraag me wel eens af of ik dat zou kunnen en willen: zelfstandig ondernemen. Ik zit nu nog in de Wajong-uitkering en werk acht uur per week in loondienst. Maar wie weet ga ik ooit nog eens betaald schrijven of iets anders voor mezelf doen. Dan zal ik ‘Ondernemend met autisme’ er nog eens bij pakken.’

Tip van vertaler Anouschka Schutte: ‘Ik denk dat veel mensen met autisme meer aankunnen dan ze zelf soms denken, omdat ze door de diagnose autisme zichzelf als minder waard zien. Ik zou zeggen: ga jezelf empoweren, bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar andere autisten. Zorg ervoor dat je je omringt met mensen die je snappen en die je kan vertrouwen.’

Specificaties Ondernemend met autisme

Auteur: Marijn Bon | Uitgever: Swp | december 2018| 9789088508721 | 152 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.