Aap leest een letter, met gratis lessuggesties

Aap leest een letter is geen gewoon boek met het alfabet. Dus zeg niet aa, bee, see, dee, ee tot zet. Maar doe de s zoals een slang die sist en een m zoals bij een taart die heel lekker is. En soms horen letters ook bij elkaar. Je krijgt dan de klanken als eu, oe, ui, ch en ng. Lees in over elke letter een verhaal en ontdek zo alle letters en klanken van onze taal. Isabelle Gielen schreef voor de (thuis)onderwijzers onder ons ook handige lessuggesties bij dit boek.

aap leest een letter

Aap leest als eerste de letter k

Een verrassende start in dit prentenboek. Ik had namelijk verwacht dat het alfabet netjes van voor naar achteren doorgenomen zou worden. En dan natuurlijk te beginnen bij de A van Aap. Maar nee hoor, als eerste leest Aap de letter k. De k van kameleon die kijkt in zijn kleerkast. En in en levendige illustratie naast de tekst, zien mijn zoontje en ik de kameleon met allemaal verschillende sokken om uit te kiezen. Alle k’s in de tekst zijn dikgedrukt. Niet alleen aan het begin van een woord, maar ook op andere plekken, zoals in vlekken bijvoorbeeld.

Op de volgende dubbele pagina zien we een kikker. Mijn zoontje wist al enthousiast te vertellen dat die ook met de k was. Maar… in dit stukje ging het om de i van ik maak mijn ogen groot. Haha, van deze verrassing werden mijn ogen ook wel groot.

Aap met een dubbele letter a

De volgende letter in Aap leest een letter is de aa. Niet de a dus. Heel handig dat hierin onderscheid wordt gemaakt, want ik vind dit lastig uit te leggen aan mijn zoontje. Hij is erg geïnteresseerd in letters, maar heeft pas nét zijn eerste twee schooldagen achter de rug, vlak voor deze lockdown. Dus ik zal hem hier zelf in moeten begeleiden en dat doe ik graag wel gelijk goed doen. (Verderop in deze blog kom ik daarop terug met lessuggesties.)

aap leest een letter

De moeilijke letters

Zelf blader ik altijd meteen even door naar de moeilijke letters om te zien hoe de schrijvers van een boek hiermee omgaan. Daarmee bedoel ik dus de c, q, x en y. In Aap leest een letter wordt dat leuk opgepikt. Op de bladzijde van de q, x en y worden de letters heel slim weergegeven in voornamen. En ook in andere talen. Verder wordt duidelijk uitgelegd dat je de c op twee manieren uit kunt spreken en ook dat ‘ie soms niet alleen staat, zoals in de ch bijvoorbeeld. Over de ch gesproken. Heel handig dat er ook aandacht wordt besteedt aan de verschillende lettercombinaties. Naast de ch zijn dat de sch, ui, eu, ie, ei, ij, oe, ou, au, ng en de nk.

Hoe gebruik je dit boek?

Een eerste indruk van het boek kun je hierboven dus lezen. Maar tegelijkertijd vroeg ik me af hoe je Aap leest een letter het beste kunt gebruiken? Het antwoord op die vraag vond ik terug in de lessuggesties die schrijfster Isabelle Gielen heeft gemaakt. Daarin geeft ze bijvoorbeeld per letter aan hoe je die uit moet spreken (zoals je kind het op school leert) en als tip om met je vinger steeds van links naar rechts langs de letters te wijzen terwijl je voorleest. Daarnaast staan er talloze andere tips in de lessuggesties om toe te passen in het (thuis)onderwijs. Je vindt er ook speltips (voor binne én buiten) met bijbehorende letter- en woordkaartjes om de kinderen de klanktekenkoppeling spelenderwijs te laten onthouden.

Ik miste in eerste instantie eigenlijk wel een inhoudsopgave in Aap leest een letter om gauw te zien waar de letter staat die ik met mijn zoontje wilde lezen. Maar naar letters zoeken is ook een leer-activiteit dus laat ik mijn zoontje zelf zoeken naar de f. De f van feest waar alle dieren met de f in hun naam van de partij zijn. De f is meteen ook een mooie samenvatting voor dit boek: het is een feest om uit voor te mogen lezen. En om nog lang veel leer- en leesplezier van te hebben.

aap leest een letter

Specificaties Aap leest een letter

Auteur: Isabelle Gielen | Uitgever: Baeckens | 9789059247826 | oktober 2020 | 88 pagina’s | Meer informatie vind je hier

footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.