Achter het flapje – een vragen en antwoordenboek over plastic

De meest flapjesboeken vind ik vooral schattig en leuk voor jonge kinderen. Ze ontdekken achter de flapjes nog meer schatten of mooie plaatjes en hebben meer te doen dan een pagina omslaan als je samen een boekje voorleest. Maar zo anders zijn de boeken van de kinderboekenserie achter het flapje. Ik ging aan de slag met Achter het flapje Vragen en antwoorden over plastic. Ik ben niet snel stil of onder de indruk van een flapjesboek, maar nu wel!

Achter het flapje

Waar ik meestal na het lezen / werken met een kinderboek direct een recensie uitwerk, merk ik dat ik even stil ben na het lezen van Achter het flapje – Vragen en antwoorden over plastic. Maar waarom is dat dan? Allereerst door de hoeveelheid flapjes. Waar de meeste boeken met flapjes er 10 hebben tel ik er in dit boek meer dan 60. Daarnaast ben ik onder de indruk van de informatie in dit boekje. Informatie dat zoveel als mogelijk kan echt laagdrempelig beschreven is voor kinderen. Met een boek over plastic ontkomt je niet aan ingewikkelde scheikundige namen. Het bevat informatie waar ik zelfs nog geen weet van had. Wist jij bijvoorbeeld dat het symbool voor plastic een driehoek is en dat er vaak cijfers in staan? Die cijfers staan voor het type plastic! Echt nooit geweten dit.

Waarom gebruiken we zoveel plastic?

Weet je eigenlijk ben ik nog het meest onder de indruk van de grote hoeveelheid plastic die wij dus als mensen allemaal gebruiken. Achter het flapje – Vragen en antwoorden over plastic laat zien wat wij als mensen met de aarde doen, met de dieren, en uiteindelijk ook met onszelf. Plastic in de zee dat door het water en zonlicht klein wordt gemaakt en op de zeebodem zakt. Plankton en kleine visjes die dat eten. Grotere vissen die hen weer eten en dan ons mens die die vissen weer opeten. We zijn echt onszelf aan het vergiftigen met al dat plastic. Ja daar ben ik nog het meest van onder de indruk.

Achter het flapje – Vragen en antwoorden over plastic is niet alleen een informatief boek voor kinderen, maar ook zeker voor de ouders en leerkrachten die met dit boekje aan de slag gaan.

Of je het nu laat rondslingeren in de woonkamer, toilet of klaslokaal. Kinderen zullen het boek vinden en er in blijven lezen.

Illustraties

Heel eerlijk. De eerste keer dat ik Achter het flapje – Vragen en antwoorden over plastic las, heb ik amper gekeken naar de illustraties. Ik was onder de indruk van de tekst en wilde alle flapjes openen. Alle informatie heb ik opgezogen. Ik een 41 jarige vrouw die ondersteboven is van een boek voor kinderen.

De tweede keer ben ik eens beter naar de illustraties gaan kijken. Wat is dat goed gedaan zeg! Overal zien we plastic. Inclusief de grote ballenbak wat voor kinderen natuurlijk altijd een trekpleister is. Symbolen voor recyclen en plastic zijn educatief. Maar we zien ook duidelijk wat de mens aan spullen heeft en wat het gevaar is voor dieren.

Achter het flapje – Vragen en antwoorden over plastic

Zoveel dingen worden van plastic gemaakt. Ik ben van een generatie waarop een wegwerp cultuur is gemaakt. We komen om in de spullen en gooien het maar weg. Persoonlijk breng ik zoveel mogelijk spullen naar de pleegouderbank of naar de kringloopwinkel. Of naar iemand die het dan weer kan verkopen om een extra centje te verdienen omdat ze bij de voedselbank loopt.

Maar eigenlijk is er nog een wegwerpcultuur gaande. Die van jongeren en helaas ook volwassenen die het afval gewoon op straat smijten. Die schijt hebben aan dieren in de natuur of moeder aarde. Die alleen aan zichzelf denken. Ga maar eens op een mooie stranddag naar een grote badplaats als Scheveningen. Kom aan het einde van de dag kijken naar al het afval dat wordt achtergelaten. Hoe moeilijk is het om een pedaalemmerzak of vuilniszak in je strandtas te stoppen en daar al je troep in te doen. Bind hem vast aan je handdoek, parasol of strandtentje zodat het niet wegwaait.

hoofdfoto

Aanrader

Uit de serie achter het flapje zijn nog meer geweldige boeken.
Zoals: recycling en afval*, je lichaam*, racisme* en vragen en antwoorden*

Ik zou ze allemaal wel willen hebben. Ik ben onder de indruk en ik hoop dat ik heel wat andere kinderen en volwassenen ook onder de indruk kan krijgen met Achter het flapje – Vragen en antwoorden over plastic.

Ga jij in de klas aan de slag met duurzaamheid, recyclen en klimaatverandering dan past dit boekje er perfect bij!

Specificaties Achter het flapje – Vragen en antwoorden over plastic

Auteur: Katie Daynes | Illustraties Marie-Eve Tremblay | Vertaling: Els Peeters | Uitgeverij Usborne | Advies: Jo Ruxton | Plastic Oceans UK | Redactie: Jane Chisholm | Ontwerp: Nickey Butler | 9781474978910 | 07 april 2020 | 14 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.