Adem: Oase, een laatste deel in de spannende dystopie boekenserie

En dan opeens ben ik alweer bij het vierde en laatste deel beland van de ontzettend spannende apocalyptische dystopie boekenserie. Adem: Oase brengt ons bij de apotheose van de serie. Wat staat mijn boekenvrienden nou weer allemaal voor spannends te verwachten? De wereld is in 2165 namelijk verwoest door natuurrampen en het leven is er hard en erbarmelijk. Zullen ze slagen in hun zoektocht naar hoop, liefde en een goed leven?

Adem: Oase

Adem: Oase

Skye, Colin, River en Jazz bereiken Civitas, een verborgen stad waar je kan leven zoals voor de klimaatverandering. Een oase in het midden van de woestijn. Is Civitas echt het beloofde land? Zo lijkt het eerst wel. Maar waarom worden ze bij hun aankomst onderworpen aan zo veel bizarre tests? En waarom is de leider van de nederzetting zo geïnteresseerd in Jazz? Plotseling laat River een videoboodschap achter: ze kon niet aarden in Civitas en is opnieuw de natuur ingetrokken. Maar Skye gelooft niet dat River uit eigen beweging is vertrokken, en gaat op zoek naar de waarheid…

‘Vier jongeren in hun zoektocht
naar hoopt, geluk en liefde
in een wereld verwoest door de mens.’

Apotheose

We zijn aangekomen bij het slotstuk, de apotheose van deze ontzettend spannende boekenserie. Adem: Oase is het vierde en laatste deel wat Nico de Braeckeleer geschreven heeft. Ik lees geen achterkanten dus ik stond blanco in de gebeurtenissen. En dat doe ik bewust. Ik wil graag verrast worden en vaak geeft een synopsis toch iets teveel informatie. Ik ben echt door deze boekenserie gevlogen en kon niet ophouden met lezen. Je kan de boeken los lezen maar uiteraard raad ik aan om de hele serie op volgorde te lezen.

Nico heeft een snelle, filmische schrijfwijze. Hij schuwt nare dingen niet, waardoor dit jeugdboek nergens kinderachtig is. Als tegenhanger zit er veel liefde en verliefdheid in. Het laatste deel Adem: Oase brengt ons naar het hoofddoel waar onze 4 vrienden vanaf boek 1 al naar toe willen. Wat daar gebeurd staat weer garant voor vele spannende leesuurtjes. De formule is hetzelfde: overleven in een apocalyptische toekomst. Maar toch weet Nico ook weer in dit deel een nieuwe kant te belichten. We gaan naar geciviliseerd met een toevoeging van hightech!

Karakters

Ik heb zo’n band gekregen met de 4 hoofdkarakters en ook met de mensen eromheen. Nico weet dit erg goed te doen. Hij maakt de karakters interessant, toegankelijk en levendig. Ik vind echt niet alles leuk aan ze, ervaar soms ook irritatie. Maar dat is juist goed, want niemand is perfect. En ook door de, in mijn ogen, niet meest handige beslissingen en keuzes groeien de karakters. Dat vind ik zo tof, je ziet ze echt groeien door schade en schande. Maar zeker ook door dappere, moedige en liefdevolle beslissingen. In Adem: Oase komt het helaas tot een einde.

Ik heb wat moeite om afscheid van deze wereld en de inwoners te nemen. Het was zo’n spannend ritje en er is nog veel meer waar ik nieuwsgierig naar ben. Wel wordt het gewoon goed afgesloten. Geen losse eindjes, duidelijkheid en een goede closure. Ik ben echt oprecht verrast door deze boekenserie. Adem: Oase was een goede afsluiter in het geheel.

Recap boekenserie Adem

Het eerste deel is mijn favoriet. Ik zat meteen in het verhaal en had een instant band met de karakters. Nico wist me in het eerste deel in zijn verhaal te zuigen en mij ook al vrij snel te emotioneren. Hij verrast me met zijn thema’s. Dingen zoals geweld, onderdrukking, overleven, verlies, rouw, dood zijn volop aanwezig. En tegelijk is daar ook een sterke tegenhanger van veel liefde, verliefdheid, moed, trouw, familie en vriendschap. De serie is geschikt vanaf 14 jaar maar ik vind het nergens kinderachtig. In tegendeel! Adem: Oase is de afsluiter van de 4 delen.

Elk deel werkt volgens een vaste formule. Het is opgebouwd uit twee delen en je leest vanuit verschillende oogpunten het avontuur. Ook heeft elk deel een eigen extraatje. Zo is dat in deel 1 de natuurramp van een tsunami en de intens heftige kennismaking met de gruwelijk barbaarse groep de Vultures. Deel twee is misschien voor mij de minste, voor mij vliegt de liefde hier iets uit de bocht. Tegelijk is het element van de ijzige kou wel heel bloedstollend en het zeer besmettelijke virus wat er opeens aan toegevoegd wordt is een boeiende twist!

Deel 3, vuurstorm, is het deel waarin het meeste gebeurd. De toevoeging hier zijn de gemuteerde dieren. We sluiten af met eerdere gebeurtenissen en gaan door naar nieuwe dingen. Dit deel is misschien wel het meest filmische en snelle. En dan komt het einde van Adem: Oase. Hier maken we kennis met de dreiging van een geciviliseerde groep waar hightech aanwezig is.

Actueel

Buiten dat dit een razend spannende dystopie boekenserie is, is het ook nog eens actueel. De wereld in Adem is verwoest door de mensen. Milieurampen teisteren de planeet. Tegelijk is er een zeer besmettelijk en dodelijk virus. Beide gegevens zijn heel actueel en maken het duiken in deze wereld nog net wat benauwder voor mij. Toch is het nergens belerend of bedoelt als moraalboek. Het is gewoon een gegeven dat de wereld door de mensheid verwoest is. En ik denk dat het daarom nog meer voor zichzelf spreekt dat we deze toekomst toch echt niet zouden willen..

Adem: Oase brengt me aan het einde van deze leesrit. Ik heb genoten van deze boekenserie van “eigen” Belgische bodem. Nico had mijn leeshart al verovert met de serie Bron. En nu met Adem is de liefde voor deze auteur alleen maar groter geworden!

Boeken uit de serie Adem

  1. Tsunami
  2. IJs
  3. Vuurstorm
  4. Oase
Adem: Tsunami

Muziek Adem: Oase

Ook in Adem: Oase maakt Nico weer leuk gebruik van muziek in het boek! Hieronder kan je nog even nagenieten van de muziek die ook nog in 2165 gespeeld wordt.

Specificaties Adem: Oase

Auteur: Nico de Braeckeleer | Uitgever: Bakermat / Baeckens | 9789059246867 | Februari 2020 | 333 pagina’s | Aanbevolen leeftijd vanaf 14 jaar | deel 4 in serie Adem | Meer informatie bij je lokale boekenhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.