Adem: Tsunami, een eerste deel in de apocalyptische dystopie serie

2165, de wereld is niet zoals wij die nu kennen. Door een serie van natuurrampen is het leven op aarde verwoest. Adem: Tsunami is het eerste deel van een apocalyptische dystopie serie. Geschreven door de Vlaamse Nico de Braeckeleer. Een auteur die mijn hart eerder heeft veroverd door zijn boek Bron: Ziel. En ik kan jullie alvast vertellen dat dit boek Tsunami die liefde als een inferno nog meer heeft aangewakkerd!

Adem: Tsunami

Adem: Tsunami

2165. Na een serie zware natuurrampen is het gewone leven op aarde verwoest. Sommige overlevenden houden zich staande in bewaakte vestigingen. Anderen zwerven rond, alleen of in bendes. In deze wereld leven de vijftienjarige Skye en de veertienjarige Jazz. Een brute bende overvalt de vestiging waar Skye woont. Samen met vele andere jongeren wordt ze ontvoerd. Ze denkt nog maar aan één ding: ontsnappen en elders een nieuw leven opbouwen. Na het overlijden van zijn moeder wil Jazz niets liever dan op zoek gaan naar Civitas, naar wat hij heeft gehoord de enige plek op aarde waar je nog kunt leven zoals voor de klimaatopwarming. Skye en Jazz doorstaan vele gevaren, maar ze leren ook nieuwe vrienden kennen, zoals de gesloten River en de arrogante Colin. Als hun wegen elkaar kruisen, besluiten ze samen op te trekken. Maar een tsunami lijkt vroegtijdig een einde te maken aan hun expeditie…

Adem: Tsunami is de winnaar Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2020 – Groep 5. En ook voor mij is dit boek van Nico de Braeckeleer een winnaar. Het is het eerste deel van een serie wat bestaat uit 4 boeken. En probeer de hardbacks te scoren want die vormgeving is echt prachtig. Al is van het eerste deel momenteel alleen nog de softcover te bestellen. Gelukkig is het verhaal zo goed dat het niet helemaal uitmaakt.

Het verhaal bevat thema’s als: vriendschap, liefde, overleven, opgroeien, familie, ziekte, dood, rouw, verwerking, geweld, oorlog, dystopie, sciencefiction, natuurrampen, hoop, volwassen worden en voor jezelf opkomen.

“Vier jongeren in hun zoektocht
naar hoop, geluk en liefde
in een wereld verwoest door de mens”


Adem: Tsunami

Apocalyptische dystopie

Voor de vaste lezers van StoerLeesVoer is het inmiddels wel duidelijk, ik ben gek op boeken in het genre dystopie. Dit jaar heb ik veel goede dystopie boeken gelezen: Zeis, Dor en De executie. En vorig jaar boeken zoals Woeker, Erebos, Robotoorlog en Quotum. En ook de volwassen boeken Bird Box en Alles wat er was zijn erg favoriet bij mij. The Hunger Games en Maze Runner volgen nog als review. Plus nog vele anderen die klaar liggen om gelezen te worden. Adem: Tsunami is een absolute topper in dit genre wat mij betreft. Geschreven vanaf 14 jaar, maar zeker voor YA en volwassenen het lezen waard!

Een dystopie is een toekomstige wereld waarin we niet graag zouden willen terechtkomen. Het is het tegenovergestelde van een utopie, een toekomst met alleen maar aangename dingen. Uiteraard kunnen er discussies ontstaan want wat voor de één een dystopie is, dat kan voor een ander een utopie zijn. Adem: Tsunami is wat mij betreft een apocalyptische dystopie. De wereld is heftig en naargeestig in 2165 en verwoest door natuurrampen. En uiteraard dragen de meeste mensen die nog leven ook bij aan een samenleving waar je het Spaans benauwd van krijgt.

Goed versus slecht

We maken eerst kennis met Skye. De naam is meteen al raak voor mij, ik vind het prachtig. Mijn jongste dochter heeft dit als tweede naam. Veel tijd om te neuzelen hebben we niet want het leven van Skye stond al op z’n kop, maar binnen enkele bladzijdes verlang je terug naar het begin. Jeetje wat een vaart en spanning weet Nico al meteen als een bom te droppen. Het is een jeugdboek maar het is verre van kinderachtig. Geweld, heftige situaties en verschillende soorten emoties en gevoelens komen allemaal aan bod in Adem: Tsunami.

Ik vind het geweldig als auteurs van jeugdboeken niet kinderachtig zijn en gewoon bepaalde heftige zaken aan bod laten komen. Niet iedereen zal die mening met mij delen. Maar niks zo goed om in een “veilige” omgeving van een boek bepaalde heftige zaken aan bod te laten komen. De wereld is nou eenmaal doordrenkt met goed versus slecht. Om uiteindelijk te leren dat een heel groot gebied grijs is. En dat vooral de keuzes die je maakt jou vormen als persoon.Dat gegeven weet Nico ook erg goed in dit boek te verwerken.

“We worden niet wie we zijn door waar we geboren zijn, maar door de keuzes die we maken.”

Blz 295 uit Adem: Tsunami

Karakters

Naast Skye leren we vele mooie karakters kennen. Colin, Livvy, Mace, River, Jazz, Roy, Joanna… Allemaal zijn ze anders en eigen. Oud en jong, man en vrouw. Verschillende soorten afkomst, het is een mooie mix. Ik vind de karakters allemaal heel sterk en interessant. Allen bevatten ze een aangename hoeveelheid verhaal, achtergrond en een mooi set van eigenschappen die zowel “goed” als “slecht” zijn. Het maakt ze heel menselijk en toegankelijk voor mij. En vanaf de eerste bladzijde leef ik ook mee in hun avonturen en ontwikkelingen in Adem: Tsunami. Je ziet personages ook worstelen met zichzelf en groeien en dat is heerlijk in een verhaal.

En wat een heftig avontuur staat ze te wachten! Jeetje Nico laat er geen gras over groeien. Nee net zoals mos grote delen van vervallen en getroffen steden overwoekerd in dit verhaal, zo razen we door dit avontuur heen. Ik heb het boek werkelijk niet weg kunnen leggen. Ik leefde echt intens mee en voelde me geëmotioneerd bij bepaalde gebeurtenissen vanaf het begin al. Zo was ik blij als er opluchting was en had ik een glimlach als mijn, inmiddels, boekenvrienden een overwinning hadden in Adem: Tsunami.

Je leest het verhaal vanuit verschillende perspectieven. Dat maakt dit boek interessant voor zowel mannelijke als vrouwelijke lezers.

Adem: Tsunami

Actueel

Een deel van de beklemmende spanning van Adem: Tsunami komt echt door het verhaal van Nico. Wat kan deze man schrijven. Heel snel, toegankelijk en boeiend. Met respect voor zijn doelgroep, niks betuttelends, gewoon een goed verhaal die geen heftigheid schuwt. Daarnaast is het natuurlijk een heel actueel thema. Een wereld die door natuurrampen is verwoest. Natuurrampen die wij als mensheid hebben veroorzaakt. We zien nu al een wereld die begint te schudden, beven, hoesten en niezen om zichzelf schoon te maken.

Tegelijk is het geen belerend boek met een boodschap. Nico geeft achterin ook aan dat dit actuele onderwerp zeker zijn aandacht heeft maar dat hij niet een boodschapper van het klimaat is. Ik denk eigenlijk dat hij heel effectief bezig is door deze apocalyptische dystopie neer te zetten. Dit willen we echt niet met onze wereld toch?

Ik heb echt onwijs genoten van elk deel van het verhaal en ik ga iets doen wat ik niet snel doe sinds ik een fulltime boekreviewer ben. Ik ga meteen in deel 2 duiken! Normaal wissel ik wat boeken af vanuit mijn reviewstapel. Maar ik wil, nee ik MOET weten hoe het verhaal verder gaat!

Boeken uit de serie Adem

  1. Tsunami
  2. IJs
  3. Vuurstorm
  4. Oase

Specificaties Adem: Tsunami

Auteur: Nico de Braeckelaar | Uitgever: Bakermat / Baeckens | Oktober 2018 | 304 pagina’s | 9789059247963 | Vanaf 14 jaar | Deel 1 van serie Adem | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.