Ademloos, een ijskoude thriller van Amy McCulloch

Ademloos is een thriller die zich afspeelt op de hoge toppen in het Himalaya gebergte. De setting was voor mij doorslaggevend om dit boek te willen recenseren. Een flink aantal jaar terug heb ik zelf mijn hart verloren aan dit woeste en rauwe gebergte. Niet zozeer als klimmer, wel als vrouw op een desolate locatie in een wereld die gedomineerd werd door de natuur en door mannen. Ik ben met een groepje reizigers op de enige autoweg die enkele weken per jaar bereikbaar is getrokken. Met als hoogste punt de Taglang La pas op 5325 (of 5600?) meter hoogte. Tijdens het lezen van dit boek was ik regelmatig terug op mijn eigen bijzondere reis.

hoofd Ademloos

Ademloos

De carrière van journaliste Cecily Wong zit in het slop, maar als ze wordt uitgenodigd voor een expeditie om een van de hoogste bergen ter wereld te beklimmen, grijpt ze die kans met beide handen. Vanaf het moment dat het kleine team aan de expeditie begint, gebeuren er vreemde dingen. Er vindt een diefstal plaats. Er gebeurt een ongeluk. En dan vindt Cecily een mysterieuze boodschap op haar tent: er is een moordenaar op de berg… Hoe hoger ze komen, hoe gevaarlijker de klim wordt. En hoe meer ze op elkaar moeten vertrouwen. Maar dan vindt Cecily het eerste lichaam…

Er is een moordenaar op de berg…

Vrouwenthriller

Het lezen van Ademloos voelde een beetje als een beklimming zelf. Op sommige momenten vloog ik die berg op, en op sommige momenten zat ik vast. Het is een vrouwenthriller als ik dat zo nog mag noemen. Het verhaal draait om een vrouw, Cecily. Een jonge vrouw die net gedumpt is door haar vriend, die niet helemaal een lekkere carrière heeft en die niet precies weet hoe ze in het leven staat. Een leven wat getekend is door faalmomenten. Het aanbod van de charmante klimmer Charles zorgt voor een impuls aan haar leven. Het is de reden dat haar relatie uit is, maar tegelijk is het een reden waardoor haar carrière de lucht in kan schieten. Voor mij waren deze momenten van bezinning en zelfreflectie eigenlijk te overheersend en remde het de spanning voor mij.

Toch weet Amy McCulloch een interessante kijk te geven in de wereld van het bergbeklimmen. Ze heeft hier zelf de nodige ervaring mee en dat merk je tijdens het lezen. Ze neemt uitgebreid de tijd om alles uit te leggen wat erbij komt kijken. En ze schuwt geen klimtechnische termen. Wederom wisselt mijn gevoel hierbij. Ik heb zelf ook klimervaring dus kende veel termen wel, maar toch remde het voor mij soms de spanning.

Tegelijk vind ik het heel mooi hoeveel aandacht ze besteed aan de belangrijke (en onderbelichte rol) van de Sherpa’s tijdens een klimtocht. En hoe ze het vrouw zijn belicht in deze desolate mannenwereld. Ik herkende best veel daarvan. De altijd keurende blik van top tot teen door mannen die je tegenkomt. Altijd dat knagende gevoel wat ze denken en of je veilig bent. Naast het gevaar van de omgeving is dit zeker ook een aanwezig gevaar en dat wordt goed gevangen in Ademloos.

Ademloos

Himalaya

Het meest was ik gecharmeerd van de omgeving. Het bracht me terug naar mijn eigen ervaring. Ademloos speelt zich af in het Nepalese deel van de Himalaya, ik was in India. Daarbij ben ik niet gaan klimmen maar heb ik voor een weg gekozen die met voertuigen te “beklimmen” was. De Khardung La is een weg in het Himalaya gebergte met als eindpunt Leh in de regio Ladakh.

Als je zulke hoge wegen gaat bewandelen moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo is de berg altijd de baas, het weer kan binnen no time omslaan en je moet snel kunnen handelen. En altijd alert zijn. De weg die ik ben gegaan staat zo op nummer 1 in de gevaarlijkste wegen van de wereld. Het wordt geasfalteerd maar al snel haalden wij die asfalteerders in en kwamen we op een zandweggetje uit die volgens de bordjes een hoogte van 5600 zelfs bereikt heeft.(meningen zijn verdeeld over het hoogste punt).

Overnachten doe je eigenlijk niet de eerste nacht boven de 3000 meter in verband met hoogteziekte. Maar ja de berg is de baas en wij kwamen onze eerste nacht uit op een hoogte boven die 3000 meter. Ik kreeg die nacht te maken met hoogteziekte en eerlijk, dit is een van de meest bizarre dingen die ik heb meegemaakt. Het is alsof je psychedelische drugs op hebt, ik zag kleuren en de wereld op z’n kop. Met een knallende koppijn waar ik ook nog eens scheel van ging kijken. Dankzij een wondersoep van een local, water met minimaal 10 tenen knoflook en nog een “special ingredient” (geen idee wat), hield ik het vol en zijn we de dag erna doorgetrokken naar lager gebied en is het goed gekomen. Ademloos bracht me helemaal terug naar deze ervaring.

ademloos

Hoogteziekte

Het meest spannende aan Ademloos vond ik dan ook het onderdeel hoogteziekte. Bij ieder ander uit het zich anders. Soms is het subtiel, soms juist overduidelijk. En er is maar 1 remedie, naar lager gelegen gebied gaan zo snel mogelijk! Ook doet de desolate en woeste omgeving iets met mensen. Het activeert een “moordenaar” in mensen. Mentaal heb je je soms niet meer in de hand. Tijdens het lezen is het dan ook steeds de vraag wie mentaal nog gezond is, wie last heeft van klimmerswaan of van hoogteziekte.

Amy McCulloch omschrijft ook goed het gevoel dat je dichter bij het heelal bent in de bergen. Dit is zo’n machtig en bijzonder gevoel. Als de nachten helder zijn dan sta je echt middenin de sterren en planeten. Ik kon sommige planeten met het blote oog zien en hun kleuren. Daarbij is wifi iets wat afhankelijk is van satellieten en je kan rekenen op geen verbinding. Je staat echt middenin de natuur en je bent eraan overgeleverd, wat eng en lekker tegelijkertijd is.

Toppen en dalen in Ademloos

Je wordt meegenomen met Cecily haar verhaal. Die hoofdstukken in het nu worden afgewisseld met haar blogs en interviews die ze afneemt. Op bladzijde 95 staat dat de berg Manaslu die ze gaan beklimmen, Sanskriet is voor ‘berg van de geest’. Ik heb bij geest associaties van dood en spoken. Maar ik ben gaan Googlen naar de locatie (Wie doet dit nog meer?) en daar zag ik dat de vertaling ook ‘berg van de ziel’ kan zijn. En dat vind ik eigenlijk passender. Geest en ziel zijn natuurlijk ook synoniemen, de keuze voor ziel is een persoonlijke voorkeur. Verder leest de vertaling voor mij prima en zonder verdere vraagtekens.

In de Himalaya ga je tot grote hoogten, en door diepe dalen. Ongeacht hoe je deze oeroude bergketen betreed. Het is een levensveranderende ervaring. Ademloos was dit niet voor mij. Toch was het een prima leeservaring. Het plot voelde wat erg vergezocht en te dubbel, zonder verder spoilers te willen geven. Echt spannend was het qua thriller niet voor mij. Cecily is een prima hoofdkarakter en Elise vond ik ook tof. Ik snap niet alle keuzes en helemaal kloppen doet het niet in mijn hoofd. Kortom een boek met toppen en dalen, wat dan wel weer passend is voor de setting. Alles bij elkaar was het gewoon prima.

Ademloos

Specificaties Ademloos

Auteur: Amy McCulloch | Vertaald door Willeke Lempens | Uitgever: The House of Books | Februari 2022 | 9789044362541 | 416 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.