Al het blauw van de hemel, een laatste reis

Toen ik de omslag van het boek ‘Al het blauw van de hemel’ zag moest ik terugdenken aan één van de mooiste en leukste vakanties die we met de kinderen ondernomen hebben. Met een groen/witte oldtimer Volkswagen bus, voorzien van ‘alle’ gemakken en geweldige retro-inrichting, de route België, Luxemburg en Duitsland rijden.
Nou ja het is maar wat je gemak noemt. Zelf ben ik namelijk totaal niet van het kamperen. Elke avond een tafel naar beneden klappen om daar een bed van te maken was nogal een dingetje voor mij. Überhaupt dat alles steeds in en uitgepakt moet worden is voor mij gekmakend.
Maar wat je vooral leert in zo een kampeerbus, is dat je met maar heel weinig heel gelukkig kunt zijn. En dat geluk is wat telt, iets belangrijkers is er niet.

Al het blauw van de hemel

Al het blauw van de hemel samenvatting

Nadat bij Emil jong-Alzheimer is vastgesteld, besluit hij het ziekenhuis en het medeleven van zijn familie en vrienden te ontvluchten. Stiekem koopt hij een camper en plaatst een advertentie voor een reisgezel. Hij ontvangt antwoord van Joanne, een (in alle opzichte) mysterieuze vrouw. Het is de start van een adembenemende mooie roadtrip. Op zoek naar ‘Al het blauw van de hemel’.

synopsis Al het blauw van de hemel
Synopsis van het boek ‘Al het blauw van de hemel’

Grappig, ontroerende en meeslepende schrijfstijl

De schrijfstijl van Mélissa Da Costa is op zich eenvoudig te noemen. Echter weet het te ontroeren, is het grappig maar vooral meeslepend. Gelukkig, want het boek ‘Al het blauw van de hemel’ telt 636 bladzijden. Dan is op een prettige manier doorlezen wel een pré. Mélissa da Costa heeft ook een beeldende manier van schrijven. Hierdoor lijkt de roadtrip zich als het ware als een film zich voor je af te spelen.
Toch had het verhaal, mijns inziens, wel iets korter gekund. Vooral in het middengedeelte gebeurt er niet zo heel erg veel en valt de auteur wat in herhaling. Maar over het geheel genomen is het mooi, pakkend en ontroerend.

“Als we huilen omdat de zon er niet meer is, maken onze tranen het onmogelijk de sterren te zien.”

Krantenartikel 26 jaar zoekt reisgenoot

De personages worden goed uitgewerkt

De personages uit ‘Al het blauw van de hemel’ worden goed gekarakteriseerd. Door middel van flashbacks kom je steeds meer te weten over hun verleden. Al snel blijkt dat niet alleen Emile lijdt, maar heeft ook Joanne een behoorlijk verleden achter zich liggen. Doordat de ziekte van Emile in een hoog tempo voortschrijdt wordt er van Joanne, steeds meer gevraagd. Hierdoor leert zij zichzelf heel goed kennen en moet ze haar verleden onder ogen zien. Het met elkaar kennis maken is op een goede manier verwoord. De wat stroeve omgang met elkaar zet zich uiteindelijk voort in een warme vriendschap met veel genegenheid over en weer.

AL het blauw van de hemel blauwe volkswagenbus

Serieuze scènes worden goed afgewisseld door luchtige

Door de manier waarop Mélissa Da Costa serieuze en luchtige scènes heel goed weet af te wisselen wordt het boek ‘Al het blauw van de hemel’ nergens zwaarmoedig. Al zijn er zeker wel emotionele passages en las ik dit verhaal met zowel een lach als een traan. Het is een constante afwisseling van zware onderwerpen als dood en ziekte met levensplezier en genieten. Maar het je vooral openstellen voor anderen is een belangrijk onderwerp.
Dit alles wordt gestrekt door de vele quotes die door het boek heen verspreidt staan. Dit maakt dat ‘Al het blauw van de hemel’ ook persoonlijke emoties weet aan te tikken. Tevens laat het je nadenken over je eigen leven. Dat het geluk niet in heel grote dingen zit maar meer in de kleine, vaak onverwachte, dingen.

’Aangezien je de windrichting niet kunt veranderen, moet je leren je zeilen bij te stellen.’’

Al het blauw van de hemel is een ode aan vriendschap, natuur maar vooral het leven

In het boek ‘Al het blauw van de hemel’ brengt de schrijfster een ode aan de liefde in al zijn facetten. Die van vriendschap, voor de natuur maar vooral voor het leven op zich. Vele noemen het verhaal cliché, bouqetreeks-achtig en simpel. Ikzelf zal zeker niet zeggen dat het hoogstaande literatuur is. Maar een boek hoeft geen literatuur te zijn, om toch tot de emotie van de mens door te kunnen dringen. Mélissa Da Costa bewijst dat schrijven van hart tot hart misschien wel dieper binnenkomt bij een lezer, dan prachtig gevormde beeldzinnen.

Al het blauw van de hemel

Voor meer informatie over romans, klik hier

Specificaties bij het boek Al het blauw van de hemel

Titel: Al het blauw van de hemel | Oorspronkelijke titel: Tout le blue du ciel | Auteur: Mélissa Da Costa | Uitgeverij: Manteau | Vertaling: Anne van der Straaten & Els Dekker | Eerste uitgave: 2019 | Eerste Nederlandse uitgave: 2004 | Aantal bladzijden: 636 | ISBN 978 90 223 4047 9 | Meer informatie over het boek ‘Al het blauw van de hemel’ vind je bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Manteau of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Al het blauw van de hemel
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.