Alexander von Humboldt, een nieuw boek van de serie Knappe koppen

Het voordeel van een team boekenbloggers, zoals we hebben bij StoerLeesVoer, is diversiteit! Niet alleen in de reviews die we voor jullie maken. Maar ook onderling weten we elkaar te verrijken, uit te dagen en te verrassen. Zo ook met dit boek uit de serie Knappe koppen: Alexander von Humboldt. Een naam waar ik wel eens van had gehoord, vaag, maar wat niet direct veel stof deed opwaaien in mijn hoofd. Deze vader van de klimaatbeweging staat nu in mijn boekenkast dankzij reviewer Ellen, en daar ben ik heel blij om!

Alexander von Humboldt

Alexander von Humboldt

De zakken van de jonge Alexander von Humboldt puilen altijd uit door de stenen, insecten, planten en fossielen die hij op zijn zwerftochten in de bossen vindt. Hij groeit in de tweede helft van de negentiende eeuw op tot een echte avonturier binnen de wetenschap. Maar je mag hem gerust ook een klimaatgenie noemen! Zijn expedities leiden hem over de hele wereld en het avontuur en de wetenschappelijke ontdekkingen zijn nooit veraf. De serie ‘Knappe koppen’ laat jonge kinderen kennismaken met de grootste wetenschappers aller tijden. Dit keer is Alexander von Humboldt, de vader van de klimaatbeweging aan de beurt! Het boek is geschikt voor onderzoekers vanaf ongeveer 9 jaar.

Onderzoeken? Dat betekent dingen weten én dingen doen. Je moet kennis verzamelen, maar ook zelf de handen uit de mouwen steken. In het boek van Alexander von Humboldt vind je daarom twee soorten uitdagingen. Blauwe vraagtekens betekenen dat je mag nadenken en bij de rode uitroeptekens is het tijd om aan de slag te gaan!

Kennis vergaren

Leren kan op verschillende manieren. Sommige mensen zijn heel goed om kennis uit boeken tot zich te nemen. Anderen leren liever in de praktijk door te doen. Meestal zijn beide aanwezig alleen verschilt de balans per mens. Belangrijk is om er zo vroeg mogelijk achter te komen wat het beste voor jou als mens werkt, en beide te accepteren! Zo blijft leren namelijk leuk. En als het leuk is, dan leer je het beste! Alexander von Humboldt was een slimmerik. Maar hij was geen boekenwurm. Liever zwierf hij door de bossen, en ging hij op onderzoek en avontuur.

Thuis werd Alexander von Humboldt ‘de kleine apotheker’ genoemd. Hij leerde namelijk erg veel van zijn speurtochten. Tegenwoordig krijgt Alexander de naam ‘homo universalis’: iemand die veel weet over de meeste uiteenlopende onderwerpen. Hij was namelijk mijningenieur, ontdekkingsreiziger, klimaatwetenschapper, geoloog, uitvinder, landmeter, bioloog, antropoloog, archeoloog, laborant, wiskundige, reisleider, linguïst, auteur, illustrator, adviseur en mensenrechtenactivist. Wow dat is nog eens een indrukwekkende cv!

homo universalis: een persoon die veel weet over diverse onderwerpen

landkaart

Op avontuur

In Alexander von Humboldt ga je mee op avontuur door zijn leven. De teksten lezen makkelijk, de kennis is interessant en de diverse opdrachten zijn erg leuk. Zowel voor doeners als denkers zijn er toffe dingen die bijna op elke bladzijde wel staan. Ik vind het alleen jammer dat er in dit boek geen nummering is van bladzijdes. Zeker met de opdrachten is het soms handig om direct de bladzijde te kunnen vinden om het nog eens erbij te pakken. Aan de andere kant wordt het avontuurlijke hierdoor wel extra benadrukt. Lekker bladeren en speuren door het boek.

De illustraties passen goed bij het boek en zijn een mooie mix van speels en serieus. Wat een interessant persoon is Alexander von Humboldt! Ik hou van mensen die vanuit diverse leer- en werkgebieden denken en doen. Het is zo’n aanvulling op je denken en perspectief om je niet tot 1 “hokje” te beperken. De reis die hij heeft gemaakt in zijn leven is onwijs boeiend en ik vind het heel leuk om op deze manier daarmee kennis te maken.

Mijn dochter van 7 is net nog iets te jong, maar ze vindt het wel heerlijk om te horen over de avonturen van Alexander von Humboldt!

Knappe koppen

Alexander von Humboldt is een geweldig boek voor jonge onderzoekers. Zowel voor de lezers als de doeners en alles ertussen en erbuiten. Het boek nodigt uit tot dwalen, lezen, actie ondernemen en gewoon lekker wegdromen. Ik vind het zelf als volwassene leuk om meer over deze knappe kop te lezen en leren. Het smaakt naar meer verzamelen uit deze serie!

Specificaties Alexander von Humboldt

Auteur: Peter Nys | Illustraties: Conz | Uitgever: Clavis | Serie: Knappe koppen | Maart 2021 | 28 pagina’s | 9789044839913 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.