Alfabet doeboek, een mooie aanvulling voor urenlang letterplezier

Wie kent het boek Alfabet niet? Dat geweldige boek met de letterdief. Sinds deze zomer is er ook een doeboek van! Het alfabet doeboek zorgt voor urenlang letterplezier.

Alfabet doeboek voorkant

De letterdief

In het boek Alfabet had je de letterdief. Menig kleuterleerkrachten en leerkrachten van groep 3 hebben dit boek gebruikt in hun klas. En daarbij werd op verschillende manier de letterdief gemaakt. Heel erg leuk! Ook thuis is dit boek Alfabet een aanrader te hebben. Ellen schreef de recensie over Alfabet en maakte er zelfs een blog met 26 alfabet opdrachten bij. Maar sinds deze zomer is er dus het Alfabet doeboek!

Doeboek specialist

Ik heb menig doeboek mogen reviewen op de blog van MamaScrapelle. Mijn kinderen zijn namelijk dol op doeboeken en elke vakantie gaat er wel een doeboek mee. Van jongs af aan vinden mijn kinderen het geweldig om deze te maken. Sommige doeboeken zijn leuker dan anderen, maar elke keer vragen ze ernaar. Toen het Alfabet doeboek in mijn brievenbus viel stonden er dan ook twee juichende kinderen naast mij. Hoewel Isabel minder aan het juichen was toen ze ontdekte dat er veel dingen toch wel te moeilijk voor haar zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Genoeg dingen die zij wel kan!

Alfabet doeboek voor kinderen die met letters bezig willen zijn.

Kinderen maken van jongs af aan al kennis met letters, maar vanaf groep 3 krijgen ze ook daadwerkelijk letters aangeboden die ze moeten gaan schrijven. Dat betekent niet dat je met jongere kinderen dit boek niet kan maken. Ook met mijn kleuterklas zou ik hier dingen uit kunnen gebruiken. Zeker voor kinderen die meer willen doen met letters. Het Alfabet doeboek staat boordevol doolhoven, puzzels en zoek-de-verschillen. En juist dat laatste kunnen ook kinderen doen die niet met letters bezig zijn zoals mijn Isabel!

Karton achterin zorgt voor stevigheid

Helemaal achterin het boek zit karton en dat zorgt ervoor dat je vanaf het begin tot het einde er goed in kan schrijven. Ook in de auto! Of het daarvoor is bedacht weet ik niet, maar wij zijn er erg blij mee. De bladzijdes kan je er namelijk uitscheuren. Dat zou betekenen dat je op het einde geen stevigheid meer hebt en niet meer goed kan schrijven. Dat heeft dat karton nu opgelost. Superfijn! De blauwe kaft is van dezelfde kleur als het “leesboek” dit zorgt ervoor dat ze samen echt een setje zijn. De bladzijdes kan je eruit halen en zijn ook los goed te maken.

Teken jezelf, schrijf je naam en ga lekker beginnen

Tja, wie teken je dan als ze allebei erin willen werken. Omdat Joshua dit jaar naar groep 3 gaat mocht hij dit doeboek. Maar wel met de belofte dat Isabel de makkelijk bladzijdes mocht halen. Dus de zoekplaatjes en doolhoven zonder letters zijn voor haar. Woorden maken, Joshua kan al een beetje lezen, zijn voor hem. De spelletjes doen we met zijn 3en. Samen hebben we de grootste lol met het verzinnen van woorden met de k.

alfabet binnenkant

Veel afwisseling en mooie illustraties

Een eis van ons is dat er genoeg afwisseling moet zijn in een doeboek. Als je maar 3 soorten opdrachten hebt en die elke keer herhaald worden is de lol er al snel af. Maar dat is bij het Alfabet doeboek zeker niet het geval. Zo beginnen de kinderen gelijk met het alfabet. Tja, Joshua gaat naar groep 3 en kan nog niet alle letters schrijven, dus terwijl zij de letters opnoemen schrijf ik. Daarna volgt een kabouterkleurplaat, een doolhof, woorden schrijven, spullen tekenen, woorden verbinden, zoekplaatjes en nog veel meer. Het houdt niet op. En dan die tekeningen. Vooral van de zoekplaatjes vind ik ze fantastisch.

Alfabet doeboek vanaf 6 jaar?

Ik denk dat je een aantal opdrachten goed kan doen met je kleuterklas, maar de meeste zijn echt nog wel te lastig voor kinderen vanaf 6 jaar. Als ouder of leerkracht moet je in ieder geval de opdrachten voorlezen, want echt zelf lezen kunnen de meeste kinderen pas vanaf halverwege groep 3. En daarnaast moeten ze bij een hoop opdrachten de letters schrijven. Doe jij dit niet als ouder dan is dit voor het kind erg lastig. Het doeboek is leuk voor kinderen vanaf 4 jaar, maar zelfstandig te maken voor kinderen vanaf 7 jaar. Ik denk wel dat dit een mooie aanvulling is voor leerkrachten van kleuters en groep 3!

alfabet doeboek aap

Een klein puntje van kritiek

Hoewel ik dit boek fantastisch vind, zie ik een klein dingetje die ik graag anders zou willen zien in het Alfabet doeboek. Op school leren wij dat de letter A staat voor een a en niet een aa. Dat helpt de kinderen met het leren lezen in het begin. Als er dan een A staat die je moet verbinden met de aap is dat verwarrend. En de aap verbinden met de ananas helpt ook niet. En zo zag ik nog wat kleine dingetjes. Mocht Charlotte met mij daarover in gesprek willen gaan, doe ik dat met alle liefde. Ik help graag om dit geweldige product nog mooier te maken!

Een must-have voor thuis en op school

Yes, daar kom ik weer. Als een boek het echt waard is geef ik hem als tip mee voor school en thuis. Ik denk dat het voor beide een ontzettende mooie aanvulling is. Op een leuke manier met letters omgaan is natuurlijk altijd goed. Dit boek zorgt, zoals de achterkant ook zegt, voor urenlang letterplezier. Mijn Isabel kan dankzij dit boek nu woorden herkennen. Ja, ik zeg bewust herkennen omdat ze de letters in het woord niet weet. Ze herkent het woord en leest hem dus niet. Maar dat maakt absoluut niet uit, want het herkennen van woorden vind ik al super knap. Gaat jouw kind dit jaar voor het eerst naar de basisschool of zit het in 1 tot en met 4? Dan is dit Alfabet doeboek zeker een aanrader! En voor alle leerkrachten…. haal dit boek naar school!

Specificaties Alfabet doeboek

Auteur: Charlotte Dematons en Erik van der Veen | Illustraties: Charlotte Dematons | Uitgever: Hoogland en van Klaveren│ 9789089673565│april 2021│72 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

alfebet achterkant
Footer5
Joyce
Delen is enorm lief

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.