Alice in Borderland 3, wanneer de mensenmassa een hetze start

Als er iets is wat me angstig maakt, is dat wel een mensenmassa die reageert vanuit een collectief emotioneel beladen gevoel. Ongeacht of dit gevoel terecht is of niet, binnen no time kan er een gedeelde gedachte ontstaan waardoor een hetze, een heksenjacht ontstaat die gericht is op 1 persoon. Alle ruimte voor een gecultiveerd gesprek is dan weg. En ik heb het zien gebeuren vanuit diverse oogpunten, en ik denk iedereen wel. Emoties zijn mooi en belangrijk, maar mogen niet in de weg staan van een goed gesprek waarin ruimte is voor vragen van beide kanten. Waarom ik deze angst opbreng? Alice in Borderland 3 heeft dat thema als grootse onderdeel in deze derde editie met wederom twee volumes van dit manga verhaal.

hoofd Alice in Borderland 3

Alice in Borderland 3

De uit het Japans vertaalde Alice in Borderland 3 is in het Engels, en heb ik weer als editie waarin twee volumes zijn opgenomen van deze manga. Arisu is inmiddels 20 dagen in Borderland en hij heeft geen tijd meer op zijn visum staan. Hij zit in een benarde situatie waarbij hij niks kan ondernemen om zijn visum te verlengen. Daarvoor moet hij een spel spelen op leven en dood, maar voorlopig is hij overgeleverd aan zijn gevangenis. Tegelijk zit Usagi ook in een benarde situatie. Ze is in handen van Niragi, die gebruik wilt gaan maken van haar lichaam en zijn macht. Chishiya en Kuina hebben een belangrijke troef in handen gekregen, het vermeende retourticket naar de gewone wereld.

Maar Alice in Borderland 3 staat op het punt om alle plannen in het water te gooien. Of beter gezegd de brandstapel. Want zoals het een echte hetze betaamd, volgt er een nieuw spel en de arena is de locatie waar een merendeel van de Borderland bewoners zich bevind. Het spel begint met een moord en de mensenmassa moet de moordenaar aanwijzen… de witch (heks) genaamd. Als de schuldige gevonden is moet deze op de brandstapel gegooid worden en alleen dan stopt het spel en zijn de overlevenden winnaars.

Benauwde gekte

Ik heb Alice in Borderland 3 in één adem uitgelezen. Wat een benauwde en heftige situatie. En zo realistisch. Ik had verwacht dat deel 3 anders zou zijn, maar eigenlijk is de tv-serie wederom heel trouw aan de manga geweest. Ondanks dat, heb ik me geen moment verveeld en voelde ik de intense spanning tijdens het lezen. Die gekte van mensen is zo eng en herkenbaar in beeld en woord gebracht, dit is voer voor mijn nachtmerries.

Toch zit er een verrassing in Alice in Borderland 3 voor me. Er is namelijk een sidestory van Dodo. Een nieuw karakter die in Borderland terecht komt en zijn eerste gruwelijke game moet spelen. Dit komt even tussen de benauwdheid van de hetze, en het is een aangename verdieping. Want uiteraard blijkt het verweven met het hoofdverhaal.

dodo

Ruimte voor meer

Alice in Borderland 3 klinkt misschien voor de niet kenners heel gruwelijk. En voor de kenners is dit het misschien ook wel. Uiteraard is het gruwelijk. Een wereld waarbij je moet spelen op leven en dood laat niet het beste zien van mensen. Toch is er ook zeker ruimte voor meer. In de manga komt de liefde tussen Arisu en Usagi meer naar voren voor mij bijvoorbeeld. Ook het verhaal van Kuina leeft meer. Ik vond haar altijd al heel tof in de tv-serie, maar nu leeft het dus nog meer. Zo is ze eigenlijk geboren als een jongen, en tot grote afkeer van haar vader heeft ze zich laten veranderen in een vrouw. Heel modern en inclusief dat een verhaal vanaf de andere kant van de wereld, in een continent waar dit verre van geaccepteerd is, toch opgenomen is.

Ook is er veel ruimte voor vele boeiende vraagstukken der mensch. En ook over welke keuzes jij zou maken als je speelt op leven en dood. Alice in Borderland 3 is een verhaal over overleven en leven. Bevat boeiende ethische vraagstukken en is bovenal ontzettend spannend. Ook voor mij, iemand die voorheen manga’s niet kon waarderen. En iemand die fan is van de serie.

Alice in Borderland 3

Alice in Borderland continues..

Inmiddels ben ik ook tot een nieuw besef gekomen. Online zijn in het Engels 4 boeken verschenen, met elk twee volumes van het verhaal steeds. Ik dacht dat daarmee de serie klaar was. Maar nee! De vertaling loopt nog. Ik dacht met Alice in Borderland 3 een nieuw verhaal in te duiken maar dit boek loopt nog met seizoen 1 van de tv-serie. In april 2023 wordt volume 5 verwacht in de vertaling. Ik ga maar eens heel zuinig doen met volume 4 dan…

Alice in Borderland 3 bevat part 5 & 6, is in het Engels en leest van rechts naar links. Genre: Japanse Manga en verfilmd op Netflix.

Specificaties Alice in Borderland 3

Auteur en illustraties: Haro Aso | Uitgever: Viz Media | 344 pagina’s | Oktober 2022 | 9781974728565 | Deel 3 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.