Alice in Borderland 4, wat is een utopie voor jou?

Ik kijk echt uit naar elk nieuw vertaald deel van deze manga serie. Alice in Borderland 4 bevat part 7 en part 8 en een side story. Inmiddels weet ik dat er 18 parts zijn en dat de vertalingen allemaal 2 parts bevatten. Dus we gaan nog door tot volume 9! Binnenkort verschijnt deel 5 en tot die tijd moet ik geduld hebben. De basis van het verhaal is dat Japanse mensen in een ander soort wereld terecht komen. Om te overleven moeten ze gruwelijke spellen spelen. Wat de regels precies zijn, weet niemand. Maar langzaam aan leren we de spelers kennen en de vreemde wereld. Daarbij krijgen we toffe vraagstukken zoals in dit deel. Want wat is een utopie voor jou? En bestaat dat wel?

hoofd Alice in Borderland 4

Alice in Borderland 4

De 18 jarige Arisu is zijn leven meer dan zat. Op een avond loopt hij met zijn beste vrienden buiten als ze een spectaculair vuurwerk zien. Dit brengt de vrienden naar Borderland. Een andere wereld waar je gruwelijke spellen moet spelen op leven en dood. Langzaam aan leren we de spelers en de andere wereld kennen. Usagi is een meid die Arisu leert kennen en een prille romance lijkt op te bloeien. In deze vierde volume gaan we terug naar de plek waar we zijn gebleven in volume 3. En op die plek speelt een gruwelijk spel met vele spelers waar geen ontsnappen aan is. De inzet is hoog… ze kunnen de laatste kaart, harten 10 winnen. Daarna hebben ze alle cijferkaarten verzameld… Wat gebeurd er dan?

Iemand heeft namelijk het idee opgeworpen dat als ze alle cijferkaarten vrijgespeeld hebben, ze dan misschien wel terug naar de normale wereld kunnen. In een spel staat het soort kaart voor het soort spel. En de hoogte zegt iets over de moeilijkheidsgraad van het spel. Daarbij krijg je bij winst het aantal dagen bijgeteld op je visa die gelijk staan aan de hoogte van de kaart. Dat is wat we weten en dat is waar we voor spelen. Want zodra je visum verloopt staat je een genadeloos lot te wachten.

Utopie

Ik ben gefascineerd door verhalen met een utopie of een dystopie. En soms is beide een beetje gelijk, het ligt maar net aan het perspectief waarmee je kijkt. Ik denk dat die fascinatie door veel mensen gedeeld wordt. Zijn we immers niet allemaal opzoek naar ons geluk, een plek waar we ons fijn voelen? Allemaal hebben we wel ideeën van hoe een samenleving beter zou kunnen. Alice in Borderland 4 speelt ook met dit onderwerp in dit deel. De spelers in Borderland maken een zeer heftige game mee waarbij ze allemaal wel betrokken zijn. Het resultaat spreek ik niet over, maar ingrijpend is het zeker. De nasleep zorgt dan ook voor een wending die ik in de tv-serie niet zo heb ervaren. En daar geniet ik van in de manga.

Alice in Borderland 4 is nog steeds vrij trouw verfilmd door de Netflix serie. Maar voor het eerst begin ik grote verschillen te zien. Niet in de inhoudelijke informatie, maar wel in de synchroniciteit en hoe dingen verteld worden. Zo komt een groep na het impactvolle spel samen en is er een periode van een interval. Deze periode vind ik heel sterk in de manga. Na de interval volgt een volgende fase en hoe deze start is veel logischer voor mij dan dat ik in de serie heb ervaren. De start van de tweede fase is in de tv-serie dan echt weer gruwelijk en met veel impact op me geweest. Die beelden zag ik tijdens het lezen dan ook voor me. Een leuke wisselwerking.

Karakters en cultuur

Voor het eerst had ik wel wat moeite met de karakters. Ik heb een soort van blinde vlek voor de Japanse namen merk ik. Ik denk dat dit een cultuur dingetje is. Inmiddels kan ik de namen van de hoofdkarakters prima onthouden en plaatsen. Maar in de grootste gebeurtenis zijn veel karakters betrokken en ik was even een beetje de weg kwijt in wie wie nou was. Hierbij had ik wel houvast dankzij de tv-serie. De manga is qua illustraties natuurlijk wat beperkter dan kleurrijke tv-beelden. Het kan ook echt aan mij liggen want ik was heel moe toen ik Alice in Borderland 4 las. Maar nooit was het storend of van negatieve invloed op mijn leeservaring.

Ook komt de cultuur sterker naar voren in Alice in Borderland 4. Zo word er gesproken over de mensheid en het verder af komen staan van de natuur. Er word over god/goden gesproken en onze afstand van de natuur. Het onderwerp van leven en dood is altijd al een hoofdthema. Maar de schoonheid van het leven en aarde komt nu meer naar voren in dit deel. We zien hoe de grenzen van Borderland ontdekt worden, door een ander persoon dan in de tv-serie. Ook maken we kennis met de dealers. De wat? Sorry, geen spoilers :).

Alice in Borderland 4

Vertalen maar

Ik heb echt weer genoten van Alice in Borderland 4. Ik kijk echt onwijs uit naar deze delen om te lezen. Het leest vrij vlot en ik geniet van de spanning, ondanks dat ik de tv-serie al heb gezien. Ik merk dat ik dieper in het verhaal kan duiken. Naast Japans is er alleen een Engelse vertaling. Maar ik vind het heel vlot lezen, ook omdat er illustraties bij staan. Je leest deze delen van rechts naar links. En ook daar ben ik inmiddels helemaal aan gewend.

Alice in Borderland 4 is nog steeds vrij trouw aan de tv-serie. Toch bevat dit deel voor het eerst wat grote verschillen. Niet in de informatie, wel in hoe het verteld wordt. Ik kijk onwijs uit naar de volgende delen en hoop dat de vertaling vlot verloopt.

Specificaties Alice in Borderland 4

Auteur en illustraties: Haro Aso | Uitgever: Viz Media | 344 pagina’s | Februari 2023 | 9781974728572 | Deel 4 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.