Alle wensen van de wereld – een prachtige dichtbundel van Rian Visser

Wat kunnen gedichten toch fijn en mooi zijn om te lezen. Na een moeilijke dag, of misschien ook juist wel na een fijne dag. Dan kan een gedicht je doen beseffen wat je hebt. Het kan je helpen, troosten en verblijden. Een hele mooie dichtbundel die al deze emoties oproept is Alle wensen van de wereld. Prachtig geschreven door Rian Visser, en geïllustreerd door Janneke Ipenburg. Een aanrader voor groot en klein!

Er is zoveel
wat ik wil zien,
zoals liefde,
later,
ooit en misschien.

Fragment uit Beeldtaal
hoofd

Wensen en gedachten

Het indringende eerste gedicht uit Alle wensen van de wereld is Half. Het gaat over elkaar tegenkomen halverwege. Tussen de hand en de druk. De glim en de lach. Wat maakt dat gedicht direct veel indruk. Want is dat niet de kern van ons samenleven? Hoe je verschillen kunt overbruggen en elkaar beter kunt begrijpen? Een mooi inzicht om mee te nemen en zelf toe te passen in je dagelijks leven.

Zo neemt deze bundel je mee in allerlei emoties die heel herkenbaar zijn. Bijvoorbeeld hoe je met je gedachten langs allerlei plekken in de wereld reist, wat heel mooi wordt verwoord in het gedicht Werelden. Plekken die rustig zijn zoals een woestijn of donker zoals een grot. Of wonderlijk zoals een wilde zee. Net hoe je gemoedstoestand is. Heerlijk om te lezen. En het kan soms net even datgene zijn wat je nodig hebt.

Wijze opa’s en vrouwen in de hammam

Maar ook het alledaagse komt in Alle wensen van de wereld aan bod. Over bomen en wijze opa’s, een slak als huisdier en vrouwen in de hammam. Een gevarieerde reis dus langs allerlei facetten van het leven. Over dromen, sneeuw en heimwee. Maar ook over een berichtje willen sturen naar dierbaren in de hemel. Over jezelf zoeken en het geluk. En bij ieder nieuw gedicht word je steeds weer verrast.

Moed is een prachtig gedicht, behorend bij de illustratie op de voorkant van het boek. Een boom in de lucht, die opstijgt als het moeilijk wordt. Waar je kunt schuilen als de wereld op je schouders drukt. Dan heb je iemand naast je nodig die je alle wensen van de wereld gunt. En jij mag zeggen waarheen we gaan.

Alle wensen van de wereld

Alle wensen van de wereld – verwonderen en vertederen

Een bundel die je meeneemt langs alle wensen en emoties van de wereld. Soms wil je even wegkruipen, maar de boodschap is: houd moed en hoop. De schrijfster van de gedichten is Rian Visser, en na het lezen van deze bundel kun je alleen maar heel nieuwsgierig worden naar meer. Behalve gedichten heeft zij een uitgebreid oeuvre van verschillende kinderboeken. Maar liefst 80 in totaal. Waaronder Blitz!, Robotoorlog en De Wedstrijd van Schildpad en Haas die wij eerder hebben mogen reviewen.

De prachtige illustraties van Janneke Ipenburg geven de gedichten ook een hele mooie extra lading. Het is dromerig en kleurrijk. Maar er is ook een bepaalde kwetsbaarheid door de combinatie van de tekst en de illustraties. Dit komt bijvoorbeeld mooi tot uiting in het gedicht Mezelf, wat lijkt te gaan over de pijn en het verdriet van iemand anders willen overnemen.

Zo kunnen de gedichten uit Alle wensen van de wereld je raken, verwonderen en vertederen. En dat doet deze bundel steeds weer opnieuw als je het leest. Dit is echt één van onze favoriete boeken van het afgelopen jaar geworden. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, maar een echte aanrader voor jong en oud.

Het was raar:
gisteren was ik zonder reden
plotseling intens tevreden.

Zomaar.
Ik weet niet hoe het kon,
maar wou dat het opnieuw begon.

Geluk – uit Alle wensen van de wereld
Alle wensen van de wereld

Specificaties Alle wensen van de wereld

Auteur: Rian Visser | Illustrator: Janneke Ipenburg | Uitgeverij: Leopold | 9789025882259 | oktober 2021 | 48 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.