Alle wielen in de file – Harmen van Straaten

Vandaag gaan de beren bij opa en oma logeren. “Hup!” zegt papa Beer, “we moeten gaan. We willen straks niet in een file staan.” Maar onderweg zit alles tegen…Heel veel auto’s, heel veel pech, en een goed einde in Alle wielen in de file.

alle wielen in de file
alle wielen in de file

Andere boeken van Harmen van Straaten

Na Tanja’s recensie over Harmen van Straatens leuke ‘Wat rijmt er op stoep‘ en na het onlangs bijwonen van een vrolijk voorleesconcert (door Krulmuziek) van ‘Hé, wie zit er op de WC?‘ ben ik benieuwd of ik na het lezen van ‘Alle wielen in de file’ met een andere blik ga (file)rijden… oh ja, en wat mijn zoontje van het boek vindt, haha.

Omdenken in Alle wielen in de file

Autorijden vind ik heel erg leuk om te doen. Rijden ja. Een hoop irritaties op de weg ontstaan door files. Niemand wil te laat komen op een afspraak of veel later dan gehoopt bij een dierentuin of een ander uitje aankomen. Ook ik niet. Toch probeer ik een irritatie op zo’n moment een positieve draai te geven. Bijvoorbeeld door te bedenken dat ik blij ben dat niet ík degene ben die de file heeft veroorzaakt door een lekke band, want dan zou je nog véél later (of helemaal niet meer) je bestemming bereiken. De familie Beer is in ‘Alle wielen in de file’ helaas o.a. de pineut met een lekke band.

alle wielen in de file
alle wielen in de file

Lekke band

Een paar dagen voordat mijn zoontje en ik de eerste keer ‘Alle wielen in de file’ lazen, hadden we toevallig echt een lekke band gehad met de auto. Normaal ben ik degene die een verhaaltje voorleest of iets verzint bij een plaatje in een boek, maar dit keer begon hij zelf enthousiast te vertellen hoe goed hij mama geholpen had met het wiel verwisselen. Ik liet hem toen namelijk het laatste stukje van de schroeven toen losdraaien zodat hij dacht dat hij het zelf had gedaan, prachtig hoe trots hij toen keek! Gewoon op de parkeerplaats voor de deur hoor, niet op de snelweg. En gelukkig ook niet met een brommende papa Beer in de auto!

De familie Beer in de file

Tijdens het voorlezen van ‘Alle wielen in de file’ klinken de vrolijke rijmzinnen haast sarcastisch doordat het slechte humeur van papa Beer duidelijk aanwezig is. Dat begint al in de rij bij het tankstation waar hij niet meer blij kijkt en het al over ‘stomme file’ heeft. Vervolgens krijgt hij een bekeuring als hij door rood licht rijdt en ligt er een vrachtwagen met wel duizend kippen op zijn kant. En dat Kleintje Beer om de haverklap vraagt of ze er al zijn, maakt papa Beer natuurlijk ook niet vrolijk.

“Ik moet plassen” Alle wielen in de file

En dan moet Kleintje Beer ook nog eens plassen! Eerlijk gezegd heb ik dát bewust niet voorgelezen aan mijn zoontje om hem niet op ideeën te brengen, haha. Toen we begin vorige maand samen een week gingen kamperen, en daar een geslaagde zindelijkheidstraining hebben gedaan, bedacht ik me dat het “Ik moet plassen”-moment vast een keer zal gaan komen. Maar ach, wie weet kan hij het dan net zo lang ophouden als de arme Kleintje Beer (die aan het einde van ‘Alle wielen in de file’ het woord file niet meer kan horen).

alle wielen in de file
alle wielen in de file

Specificaties van Alle wielen in de file

Auteur: Harmen Van Straaten | Uitgever: Leopold | Nederlands | 9789025877521 | augustus 2019 | Hardcover | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.