Als een lotus uit de modder in het licht

Nadat ik als een boom tussen hemel en aarde had gereviewd besloot ik gelijk om de andere delen ook aan te vragen. Ik ben verliefd op de lieve illustraties van Vera de Backker en de meerdere mogelijkheden die Marjan Bosch met haar boeken realiseert. In deze blog bespreek ik hun boek Als een lotus, uit de modder in het licht. Kijk en luister naar het verhaal van de bijzondere bloem, de lotus. De lotus groeit uit van een zaadje in de modder tot een prachtige bloem in het zonlicht. Beleef zelf de ontwikkeling van de lotus mee in een stil spel. Deze bewegingsmeditatie is goed voor de concentratie, het plezier en de sfeer.

Als een lotus uit de modder in het licht

De lotus is een bijzondere bloem. Een groot deel van het jaar zien we niets. De wortel en het zaad liggen in de modder te wachten tot het licht en warm wordt. Maar dan kan het opeens snel gaan. Terwijl je voorleest uit Als een lotus uit de modder in het licht, kunnen kinderen mee bewegen met verschillende yogahoudingen. Ze beginnen gehurkt, zichzelf zo klein mogelijk makend, langzaam groeien ze om hoog, dan komt er een arm los, en nog een arm. In zeven stappen worden door kleine verhaaltjes de cirkel van het leven van een Lotus verteld.

Als een lotus uit de modder in het licht is een prachtig voorleesboek waarbij kinderen worden uitgedaagd om mee te bewegen, om te mediteren en om te zingen. Tegelijk kun je genieten van de prachtige illustraties en de vele dieren onder en boven water.

Ellen Snuverink – mede-eigenaar StoerLeesVoer

Voorlezen en mediteren

Doordat je Als een lotus uit de modder in het licht op verschillende manieren kunt voorlezen beleven de kinderen de ontwikkeling van de lotus. Mindfulness voor kinderen thuis of in de klas, is goed voor de concentratie, het plezier en de sfeer. Kinderen leren met aandacht naar hun lichaam te luisteren.

Ik vind het altijd mooi om interactief voor te lezen. Zo betrek je de kinderen heel goed in een verhaal. Elke pagina kun je voorlezen, mediterend voorlezen en een yoga of meditatie houding aannemen. Je kunt het voordoen, of de fantasie van de kinderen prikkelen. Hoe zou jij eruit zien als je een pitje op de grond was? Je ademt, je groeit en er komt een mooie bloem uit je.
De illustraties van Vera de Backker helpen je om een houding te vinden.

Als ik weer voor mijn kleuterklas sta ga ik dit boek zeker gebruiken. Hij past in diverse thema’s en kosmisch onderwijs. Als voorleesboek lees ik de gewone tekst, als meditatietekst dat iedereen zijn ogen dicht doet lees ik de schuine tekst. In de speelzaal doen we de yoga houdingen. Het lied van de lotus staat ook in Als een lotus uit de modder in het licht. Ik kan zelf geen noten lezen al zoekende op internet kwam ik het lied van de lotus tegen!

Er staat ook een hele gave spiritizer in voor een liggende kring. Dat is misschien wat lastiger als je een klas van 30 kinderen hebt maar dan kun je verschillende lotusbloemen in het water maken. Heel gaaf ook voor het groepsgevoel en het samenwerken!

Er staan nog veel meer les voorbeelden in Als een lotus, die je thuis of in de klas kunt doen. Ook leuk trouwens voor een kinderdagverblijf, gastouder of buitenschoolse opvang.

Over de schrijver en illustrator

Marjan Bosch is praktisch theoloog en heeft een praktijk voor stem- en stiltecoaching. Ze woont in een woon/werkgemeenschap in Huijbergen. Hier zorgt ze samen andere mensen voor de tuin, de schooltuin en het tiny forest. Ze plant het liefst zoveel mogelijk bomen en planten. De natuur is heel belangrijk voor haar. Als een lotus uit de modder in het licht heeft ze prachtig verwoord.

Vera de Backker is geboren in Heemstede. Als kind maakte ze heel makkelijk contact met de natuur, de elfjes, hoorde ze de fluisteringen van de wind en zag ze, als ze haar ogen sloot, prachtige kleuren. Die passie hebben er voor gezorgd dat ze al meer dan 50 boeken, zoals de “als een ” boekenserie heeft geïllustreerd.

Specificaties Als een lotus uit de modder in het licht

Marjan Bosch | Illustraties Vera de Backker | Levendig uitgeverij | 9789491740077 | juli 2013 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofdfoto
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.