Anders ademen – een boek over inzicht in je eigen adempatroon en meer

Anders ademen is geen boek wat ik zomaar uit zou kiezen om te lezen. Puur omdat dit een mindfulness/psychologieboek is en ik dat eigenlijk nooit lees. Maar toen ik de mogelijkheid kreeg om Anders ademen van een andere blogger over te nemen, ben ik toch over dit boek gaan nadenken. Ik ben zelf hoogsensitief en daardoor snel overprikkeld en ik heb vaak last van stress. Wellicht dat dit boek mij kan helpen om mijzelf onder controle te houden in stressvolle situaties of als ik extreem overprikkeld ben? Daarom wilde ik het boek Anders ademen graag een kans geven. Wil je meer weten over dit boek en of het mij geholpen heeft? Lees dan snel verder!

Anders ademen cover

Wat is Anders ademen voor soort boek?

Anders ademen is een boek wat valt onder de categorieën ‘Gezondheid en psychologie’ ‘persoonlijke ontwikkeling’ en ‘mindfulness’. De cover ziet eruit alsof je onder water bent. Qua kleuren is de cover erg rustig en niet te druk/kleurrijk waardoor de cover erg goed bij het boek past. De binnenkant heeft ook een rustige uitstraling. Gewoon simpele witte pagina’s met zwarte letters, die een fijne leesgrootte hebben en een normaal lettertype. Sommige stukken in het boek, bijvoorbeeld geblokte stukken tekst, zijn de blokken blauw van kleur. Wanneer er een nieuw deel start in Anders ademen, is de gehele bladzijde blauw. Dit zorgt ervoor dat ook de inhoud een rustige uitstraling heeft, waardoor ik mij automatisch rustiger voelde tijdens het lezen.

Het boek Anders ademen leert je om je ademhaling op een bepaalde manier te gebruiken. Het verlengen van je uitademing bijvoorbeeld, waardoor je minder ademt. Hierdoor kun je je stressniveau aanzienlijk verlagen. Met een bepaalde mindset erbij, kan het een groot verschil maken! Het boek Anders ademen begint met een inleiding, waarna het boek nog is opgedeeld in vier delen. In elk deel wordt uitgebreid uitleg gegeven over stress en hoe je je ademhaling moet gebruiken. Je krijgt dus inzicht in je eigen adempatroon. Ook geeft dit boek je mooie oefeningen en handvatten mee, waardoor je door je adem op een bepaalde manier te gebruiken, uiteindelijk de natuurlijke stressreactie van je lichaam makkelijker onder controle kunt houden.

Anders ademen flap

Inleiding van Anders ademen

Anders ademen begint met een inleiding. Hierin vertelt Dirk Heylen over zijn duik in Malta. Wat er toen gebeurde en hoe het plotseling mis ging. Hoe hij in paniek raakte en hoe hij uiteindelijk door zijn buddy werd gered. Hoe hij vanuit angst langzaam zijn ademhaling weer onder controle kreeg, door het te manipuleren en hoe het uiteindelijk goed afliep. Hij vertelt over ademhalingsoefeningen, dat die vandaag de dag nog te weinig worden ingezet en hoe hij met daar met dit boek graag verandering in wil brengen. Voordat Heylen echt start met het eerste deel, geeft hij nog een overzicht weer van alarmerende cijfers.

blz inleiding

Stress: een prikkel die aanzet tot actie

Het eerste deel gaat voornamelijk over stress. Want wat is stress nou eigenlijk? Dat wordt besproken in de inleiding van dit eerste deel. Dit wordt in Anders ademen goed uitgelegd, welke fases je doorloopt wanneer je stress hebt en welke reacties deze verschillende fases in je lichaam veroorzaken. Je leert wat het optimale stressniveau is en hoe je die in balans kunt brengen. Het verschil van stress tussen vroeger en nu wordt besproken, alsook de gevolgen van stress en welke lichamelijke klachten je daarbij kunt ervaren.

blz stress

Ademhalen: Hoe werkt je ademhaling en wat is de impact van je ademhaling op stress?

In het tweede deel van Anders ademen wordt uitgelegd waarom wij ademen en hoe ademhalen werkt. Je leest over zuurstofopname- en afgifte en wat CO2 met je lichaam doet. Je leest dat je op meerdere manieren kan ademen, bijvoorbeeld via je middenrif of juist via je borst, maar ook via je neus of mond.

In het derde deel lees je over de impact van je ademhaling op stress. Je leest over de vier ingrediënten van goed ademhalen, hoe de ademhaling de werking van je lichaam beïnvloedt en hoe je stress en ademhaling kunt meten en je leert waarvoor ademhalings- en ontspanningsoefeningen goed zijn.

Oefeningen

In Anders ademen worden in het vierde en meteen ook laatste deel diverse oefeningen beschreven. Over diverse manieren van ademhalen, beginnend met de bewustwording van hoe je ademt. Ik wil hierbij ook even benoemen dat mensen die net de diagnose van een burn-out hebben ontvangen, de oefeningen voor hen soms teveel aandacht vergen en zij kunnen beter beginnen bij oefeningen om langzamer te ademen. Deze waarschuwing staat ook netjes in het begin bij Bewustwording aangegeven. De oefeningen in hoofdstuk vier staan allemaal heel uitgebreid beschreven en de stappen die je moet volgen. Ook stellen sommige oefeningen ook wat vragen tussendoor. Bijvoorbeeld wat je opmerkt. Daar moet je dan zelf over nadenken, waardoor je je nog bewuster wordt van je ademhaling. De oefeningen zijn veelal gericht op specifieke omstandigheden.

blz oefeningen

Mijn mening over Anders ademen

Het boek Anders ademen heeft mij inzichten gegeven hoe mijn lichaam reageert op stress en hoe ik dat beter onder controle kan houden met mijn ademhaling. Wel had ik een beetje het gevoel alsof ik een biologieboek las, omdat het boek echt wel diep in gaat op de ademhaling en het heel theoretisch geschreven was. Maar ik denk juist dat dat het boek goed maakt, omdat als je zelf nadenkt je je er bewuster van wordt. Anders ademen is wel makkelijk en toegankelijk geschreven. De informatie is voor veel mensen dus goed te begrijpen die baat kunnen hebben bij dit boek. Achterin staat ook nog een hele literatuurlijst met boeken over ademhalen.

Heeft Anders ademen mij ook geholpen?

Ik heb Anders ademen nog niet zo heel lang geleden uit gelezen, dus of het mij echt heeft geholpen kan ik nu nog niet zeggen. Wel ben ik in situaties die voor mij stressvol zijn en waarvan ik weet dat ik er overprikkeld van kan raken, steeds vaker de oefeningen aan het toepassen. Ik merk dat het wel al beter gaat en dat ik nu makkelijker tot rust kan komen doordat ik de oefeningen toepas. Ik ga hier zeker mee door want ik zit hierdoor ook beter in mijn vel!

Specificaties Anders ademen

Auteur: Dirk Heylen | Uitgeverij: Lannoo | Januari 2023 | 229 pagina’s | 9789401487191 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.