Andersen Sprookjes en Verhalen, de originele vertellingen in een verzamelwerk

Andersen, Hans Christian Andersen, is toch wel samen met Grimm de grondlegger van bijna alle bekende sprookjes zoals we ze tegenwoordig kennen. Naast alle bekende sprookjes zijn er nog vele minder bekende maar net zo boeiend. Vergis je niet in deze sprookjes als je meer van de Disney generatie bent of van na vertellingen. Andersen sprookjes en verhalen bevat de originele sprookjes zoals Andersen het bedoelt heeft, en dat is vaak verre van een happy ending.

Andersen sprookjes en verhalen

Opgegroeid met Andersen sprookjes en verhalen

Ik ben liefhebber van Andersen zijn sprookjes en hiermee opgegroeid. Ik ben dus gewend aan zijn manier van vertellen en aan de gruwelijkheden die sommige sprookjes herbergen. Bij het ontvangen van Andersen sprookjes en verhalen voor deze review was ik dan ook erg enthousiast en kon ik niet wachten om het echte verhaal van De Kleine Zeemeermin aan mijn dochter voor te lezen. Met mij heeft ook Kelly dit boek ontvangen en die is minder bekend met Andersen zijn werk. Ook vanuit haar oogpunt zal deze review aangevuld worden.

Andersen

Andersen sprookjes en verhalen komt echt meteen binnen. Een dik, gebonden boek met maar liefst 102 sprookjes erin. Andersen heeft er 156 geschreven, dus de meesten staan erin. er zit een mooie paginalint in en het bevat prachtige kleuren illustraties. Achterin zit er een leuke korte levensomschrijving van Andersen. Een handige titellijst per sprookje en nog extra aantekeningen wederom per sprookje. Alles maakt dat dit boek een mooi en bijna compleet naslag werk is van zijn sprookjes.

Andersen sprookjes en verhalen

Wat vinden we ervan?

Selena; Andersen liefhebber

Zoals gezegd maakte ik een vreugdedansje toen Andersen sprookjes en verhalen in mijn handen kwam. Ik hou van de originele sprookjes. Ook de na vertellingen kan ik waarderen. Maar de donkere kant van deze originele vertellingen vind ik heerlijk. De schrijftaal is niet specifiek echt geschikt voor kinderen. Het is ingewikkeld, zins opbouw loopt soms wat anders en er worden woorden gebruikt die niet alledaags zijn. Toch vind ik dit juist een pluspunt. Ik vind juist dat sommige verhalen te lief gemaakt worden. Kinderen mogen best emoties ervaren, en hoe beter dan samen veilig thuis vanuit een verhaal.

De andere manier van vertellen en woordkeuzes is een verrijking voor de taalontwikkeling. Wel moet ik zeggen dat mijn dochter wel lichtelijk in shock was door het originele verloop van De Kleine Zeemeermin. Tegelijk zette het haar aan het denken en kon ze het snel een plekje geven. “Nou mama dan heeft die andere zeemeermin Ariël meer geluk gehad, dat is boffen voor haar”. Mooi om te zien hoe een kind hiermee kan omgaan. Wij zijn dus enthousiast.

kleine zeemeermin leest sprookjes

Kelly; Onbekend met Andersen zijn werk

Ik ben echt gek op sprookjes en was dus ook erg enthousiast toen ik ‘Andersen Sprookjes en verhalen’ mocht reviewen. In de klas lees ik heel vaak sprookjes voor, en mijn favoriet zijn dan de boeken met de sprookjes bewerkt door Jacques Vriens. Hij heeft de sprookjes herschreven, op een enorm humoristische en spannende manier.

Ik hoopte in dit boek dus een fijne aanvulling voor mijn sprookjescollectie voor de klas te treffen. Helaas kon ik van dit boek niet zeggen dat ik het geschikt vind voor jonge kinderen. De meer bekende sprookjes, zoals ‘de kleine zeemeermin’ en ‘de nieuwe kleren van de keizer’ hebben qua verhaal een mooie les of spannende wending. Maar er staan ook een hele hoop verhalen in die ik echt niet echt interessant of mooi vond.
Daarnaast vond ik de woordkeuze echt veel te moeilijk. Ik had gehoopt dat deze wat meer aangepast zou zijn naar deze tijd. Nu moet je als volwassene echt veel te veel aanpassen om het verhaal goed en vlot voor te kunnen lezen.

Ik vond het boek wel erg mooi uitgegeven, maar zou het dus eerder voor volwassenen aanraden.

Specificaties Andersen sprookjes en verhalen

Auteur: Hans Christian Andersen | Illustrator: Jan Jutte | Vertaling: Annelies van Hees | 629 pagina’s | leeftijd 3 – 12 jaar en volwassenen | 9789047702726 | Uitgeverij: Lemniscaat | September 2014 | meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie flapjesboek geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven hond humor jezelf zijn kat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld whodunnit zoekboek

Andersen sprookjes en verhalen
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.