Andreas en de draak – een prentenboek over een gespannen thuissituatie

Toen ik de titel ‘Andreas en de draak’ onder ogen kreeg, dacht ik in eerste instantie een leuk gezellig prentenboek te gaan lezen over een jongen en een draak. Een verhaal over een jongen en zijn fantasie. Maar helaas is de draak van Andreas geen fantasie. Hij is echt en leeft in zijn huis.

kaft

Andreas en de draak, een heftig prentenboek

In het huis van Andreas woont een draak. Andreas is altijd op zijn hoede. Hij spitst zijn oren. Hoort hij de draak? Ongeduldig geschuifel van drakenpoten? Nijdig gesnuif van de drakensnuit? Maar ook als hij hem niet hoort, kan Andreas de draak voelen. Of zien. Of ruiken.

Een boek over kindermishandeling

Tja… als je alleen de titel leest zou je ook een heel gezellig en vrolijk prentenboek vol fantasie kunnen verwachten. Een spannend sprookje, over een jongen die een denkbeeldige draak in zijn huis heeft. Maar helaas is de draak van Andreas geen fantasie. Hij is echt. Op de achterzijde van het boek staat de tekst ‘Een prachtig verhaal over een jongen die leeft in een gespannen thuissituatie’. En de thuissituatie van Andreas is zeker gespannen. Eigenlijk kun je het gewoon een boek over kindermishandeling noemen. Andreas wordt namelijk geestelijk mishandeld door zijn vader. Hij wordt gekleineerd en leeft daardoor continu in angst. Een heftig onderwerp voor een prentenboek, maar heel erg mooi en ook goed dat zo’n boek er is.

Een prentenboek anders dan alle andere prentenboeken

Tijdens het lezen van ‘Andreas en de draak’ kreeg ik langzaam maar zeker een knoop in mijn maag. Je wordt er gewoon een beetje ongemakkelijk van als je dit leest. De eerste pagina’s denk je misschien nog dat Andreas een jongen is met een grote fantasie, maar langzaam maar zeker kom je erachter dat het over kindermishandeling gaat. En hoewel het een zwaar boek is, is het ook goed dat zo’n boek er is. Voor kinderen die leven in een gespannen thuissituatie is dit natuurlijk wel een boek om zo’n onderwerp aan te kaarten en wellicht bespreekbaar te maken.

De woorden in het verhaal van Andreas en de draak zijn echt gewogen. De zinnen zijn kort, er wordt niets teveel gezegd. Langzaam maar zeker ontdek je waar het verhaal over gaat. En de prachtige tekeningen maken het verhaal helemaal af. De draak heeft dan wel een hartje aan het puntje van zijn staart, maar van liefde is er weinig te merken. Daarom gun je Andreas, en alle kinderen die in dezelfde situatie zitten, snel uitzicht op een mooiere thuissituatie.
Ik vind dit een indringend prentenboek, dat echt onder je huid gaat zitten. Maar echt een boek dat er moet zijn!

Specificaties ‘Andreas en de draak’

Auteur: Kolet Janssen | Illustraties: Evelien van Landeghem | Uitgeverij: De Eenhoorn | 9789462916203 | februari 2022 | 40 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.