Artefact, een roman over een biologe

Artefact gaat over een vrouw in de Verenigde Staten ten tijden van belangrijke overgangsperioden in het leven van de vrouw. We volgen Lottie gedurende vier decennia vol maatschappelijke veranderingen, onrust en protesten in de VS. Lottie groeide halverwege de 20e eeuw op in een conservatief milieu in Amerika. Dit is een tijd en omgeving waarin de jonge Lottie zich onderscheidde door haar intelligentie en nieuwsgierigheid.

Seksisme in de wetenschap

Artefact begint en eindigt in de periode dat Lottie getrouwd is met haar tweede echtgenoot Jake. Met hem heeft ze een samengesteld gezin. Tussen deze delen in zien we Lottie in haar jeugd en daarna samenwonend met haar eerste man en dochter. Lottie is een ambitieuze vrouw maar moet als wetenschapper in de biologie ook zien te schakelen tussen werk en gezin. Bovendien moet ze zien om te gaan met seksisme en soms heftige gebeurtenissen in haar leven.

Toen ze een medestudent eens uitfoeterde omdat hij zo dicht bij haar vingers een lever sedeerde dat hij jaar bijna raakte met het scalpel, viel hij tegen haar uit: ‘Wat heb jij? Ben je ongesteld ofzo?’

Lottie is een doorzetter

Als ze een artikel instuurt voor een vakblad krijgt ze van de critici te horen dat het artikel niet geschikt is voor publicatie. Het zou namelijk bol staan van lukrake en willekeurige bevindingen. ‘Het is niet meer dan een verzameling artefacten.’ Een Artefact in de wetenschap houdt in dat een bepaald onderzoeksresultaat gevonden is door foute methodiek en dat de bevindingen dus niet gelden voor het echte leven. Lottie weet wel dat het niet om een meetfout gaat en zet door. Je kan dit thema ook doortrekken naar andere thema’s in het boek. Wanneer ben je bijvoorbeeld goed genoeg als moeder?

Hoewel het ook weer geen roeping was, gaf het werk in het lab haar in die periode gelukkig wat rust in het hoofd en bovendien het gevoel van nut te zijn. (Hadden vrouwen eigenlijk wel een roeping buiten het moederschap? Ze was bang dat ze haar natuurlijke plicht dagelijks verzuimde.)

Wat vind ik van Artefact?

Ik vind Lottie in ieder geval een mooi voorbeeld van een vrouw die verschillende rollen heeft, maar ook zichzelf niet vergeet. Zeker voor haar tijd is ze vooruitstrevend. Zo kiest ze voor haar geluk als haar eerste man er niet meer voor haar is, omdat hij blijft hangen in het verleden. Heden en verleden zijn sowieso een thema in het boek. Sommige dingen van vroeger blijven later invloed hebben.

Arlene Heyman (1942) heeft in ieder geval een mooi beschrijving van een vrouwenleven geschreven. Artefact is niet een heel spannend of dramatisch boek en er zijn wel wat hiaten. Toch heb ik het graag gelezen van begin tot eind. De thema’s, zoals wetenschap, vrouw zijn, seksualiteit en seksisme, vind ik interessant. Het is fijn geschreven en af en toe is er ook een vleugje humor.

Specificaties Artefact

Auteur: Arlene Heyman | vertalers: Koen Boelens en Helen Zwaan | uitgeverij: Atlas Contact | 9789025458201 | juli 2022 | 368 pagina’s | meer informatie vind je in je lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.