Augustus, een unieke thriller van J.D. Barker

Als boekblogger lees ik boeken anders. Ik bedenk van te voren al een beetje waarom ik een boek wil lezen. Tijdens het lezen pik ik bepaalde dingen uit een verhaal om vervolgens dit alles weer in woorden om te zetten voor jullie. In het begin wist ik al dat ik wilde schrijven dat er voor mij maar 1 Barker is, namelijk de door mij geliefde auteur Clive Barker. Augustus kwam per toeval op mijn recensiestapel. Maar ik had niet meer naast mijn vooroordeel kunnen zitten. Voor mij zijn er na dit boek twee Barkers in mijn boekenhart. Wat een geweldig boek is dit!

hoofd Augustus

Augustus

Als de achtjarige wees Jack bij het bezoeken van het graf van zijn ouders een meisje ontmoet, Stella, is hij direct weg van haar. Maar hun ontmoeting wordt plotseling beëindigd door een mysterieuze vrouw, die Stella dwingt in een witte SUV te stappen. Wekenlang blijft Jack naar de begraafplaats gaan, hopend een glimp van Stella op te vangen. Altijd tevergeefs. Tot hij exact een jaar later, op 8 augustus, weer het graf van zijn ouders bezoekt en de witte SUV opnieuw opduikt.

Rechercheur Faustino Brier wordt gekweld door een reeks onopgeloste moorden. Al enkele jaren wordt er op 8 augustus een lijk gevonden: het lichaam volledig verbrand, maar de kleding intact. En geen enkel spoor van de dader. Briers enige aanknopingspunt is Jack Thatch – de arme weesjongen die vier jaar geleden zijn ouders verloor door een aanrijding met een witte suv. Zijn vingerafdrukken stonden op de ID-kaart van het meest recente slachtoffer. Maar die jongen is nog een kind en kan onmogelijk iets met deze moordzaak te maken hebben… Toch?

Jij was in alle regels die ik ooit gelezen heb.

Charles Dickens, Grote verwachtingen

J.D. Barker

Augustus kwam per toeval op mijn recensiestapel terecht en al vanaf het begin heb ik een haat-liefde relatie met dit boek. Zoals gezegd was er maar 1 auteur voor mij genaamd Barker. Daarbij is het een heel dik boek. Gezien ik nog veel boeken op mijn te lezen stapel heb liggen, moedigt dat dan niet aan. Toch trok iets me aan. En ik besloot om gewoon eens te beginnen en te zien waar dit boek me zou brengen… Nou vanaf de eerste bladzijde werd ik gegrepen en was ik zo blij dat dit boek dik was. Wat een geweldig verhaal, wat een meesterverteller en wat een geweldig boek is dit!

J.D. (Jonathan Dylan) Barker (1971) groeide op in Ilinois. Toen hij 14 was verhuisde hij met zijn familie naar Florida. Tijdens zijn business studie belandde een schrijfopdracht in de handen van Paul Gallotta van Circus Magazine. Gallotta vroeg hem om zich bij het team van 25th Parallel te voegen waar hij samenwerkte met de man die later de muziekpersoonlijkheid Marylin Manson zou worden. Barker begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2012 schreef hij zijn eerste roman Forsaken, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië.

De nabestaanden van Dracula-auteur Bram Stoker waren dusdanig van het boek onder de indruk, dat ze Barker vroegen als co-auteur voor het langverwachte Dracula-prequel. Hiervoor werd gebruik gemaakt van originele notities en dagboeken van Stoker waarvan grote delen nooit openbaar waren gemaakt. Barker woont in Amerika met zijn vrouw Dayna. Inmiddels heeft hij een zeer succesvolle trilogie op zijn naam staan, samenwerkingen en eigen losse boeken. Augustus is mijn kennismaking, al ken ik Dracul zeker ook! (liggend op die te lezen stapel).

Genres

Wat heb ik intens genoten van Augustus. Wat een meesterverteller is J.D. Barker. Hij neemt je echt mee op reis in zijn verhaal. Het voelt heel organisch en natuurlijk. En dat klopt ook als ik zijn nawoord lees. Hij werkt niet met plotbouwen, en vooraf grote lijnen uittekenen. Een verhaal begint bij hem op een bepaalde manier en neemt ook hem mee. Zo blijft het voor iedereen een verrassing waar het heengaat. En dat voel ik echt als lezer! Ik heb geen idee wat er precies aan de hand is en waar we naar toe gaan. Ik weet wel dat ik het hoofdpersonage van Jack meteen in mijn hart sluit. Je groeit op met hem. Wat dat betreft is dit boek een coming of age verhaal. Je maakt Jack mee van baby tot aan volwassen leeftijd.

Het hoofdgenre is thriller, wat is het spannend zeg! Tegelijk is het voor mij ook een prachtig liefdesverhaal. Ik ben niet zo zoetsappig en van de feelgood boeken. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik niet van liefde hou. J.D. Barker weet met Augustus mijn hart wel te verwarmen met zijn liefdesverhaal. Zo intens, bijzonder en mooi. Dit is wat ik wil lezen, zo hoort liefde te zijn. Dat gaat dieper dan zeggen dat je van elkaar houdt. Het is een gevoel wat je in elke vezel van je lijf en gedachte voelt. En dan doen de maatschappelijk geaccepteerde dingen er niet toe zoals daten, elkaar dagelijks zien en huisje/boompje/beestje. Nee echte liefde laat zich niet vangen door regels en afspraken. Dat is er, dat voel je en dat is wederzijds.

Muziek uit het boek: Aerosmith – I Don’t Wanna Miss a Thing

Thema’s

Augustus is dus boven alles een thriller. Maar het is zoveel meer. Het is een coming of age en een liefdesverhaal. Het is spannend, fantasievol en ook bij vlagen gruwelijk. Tegelijk ook een roadtrip. Er zitten thema’s in zoals: liefde, vriendschap, familie, geheimen, overleven, afkomst, eenzaamheid, mentale gezondheid, maatschappij, fear of missing out, afkomst, complotten, overheid, psychologie en maatschappelijke problemen. Tegelijk is het ook een ode aan een oude klassieker en komen er diverse soorten invloeden voorbij. Omdat je opgroeit met hoofdpersonage Jack, kom je ook dingen tegen die in de tijdsgeest passen. Van Furby tot Mandela, van Breakfast Club tot Romero zijn Night of the Living Dead.

Ik wil niet teveel prijsgeven van Augustus door een genre of thema als hoofdthema te pakken. Laat je vooral meenemen en meevoeren op J.D. Barker zijn verhaal. Het is een aangename mix van diverse dingen. Zijn schrijfstijl is echt geweldig. Waar King nog wel eens kan verdwalen in zijn verhaal en kan inzakken, zo weet J.D. Barker dit verhaal van begin tot einde, inclusief midden, boeiend en gaande te houden. Bijna 700 pagina’s vloog ik door het verhaal en voelde ik teleurstelling bij het einde. Niet omdat het einde geen voldoening gaf, in tegendeel, maar wel omdat het klaar was. Ik ben gehecht geraakt aan de karakters.

Augustus is in 5 delen opgebouwd. Je leest mee vanuit karakter Jack. Daarnaast lees je mee met mysterieuze observatieverslagen. Elk deel wordt ingeleid door een quote uit de klassieker Grote verwachtingen.

Ik hield van haar.
Tegen beter weten, beloften, rust, hoop, geluk en alle denkbare ontmoediging in.

Charles Dickens, Grote verwachtingen
augustus
Muziek uit het boek: Rick Springfield – Jessie’s Girl

Karakters Augustus

Naast vertellen heeft J.D. Barker ook geweldige karakters neergezet. Boeiend, eigen, divers en levend. Jack is het hoofdpersonage en zoals gezegd meteen in mijn hart. Naast hem is er de mysterieuze Stella, en ondanks haar air in het begin zit ook zij meteen wel in mijn hart. Die twee zijn wel de kern van Augustus. Om hen heen zijn ook weer diverse karakters die zo leuk en boeiend zijn. De lieve en stugge tante Jo, de serieuze rechercheurs, de vage mensen in het wit en de enige vrienden van Jack: Will en Dunk. Er zijn goede en slechte invloeden in hun levens. Al wordt het grijze gebied steeds groter naarmate je meer in het verhaal duikt.

Ik haalde eerder al de liefde aan voor een klassieker. Die klassieker is Grote verwachtingen van Charles Dickens. Dat boek heeft een belangrijke rol in Augustus, op diverse levels. Ik kan niet anders dan weer geniaal en geweldig gebruiken hiervoor. In dat boek draait het om Estella en Pip. Pip is een wees net zoals Jack. Er zijn meer overeenkomsten zoals de financiële weldoener, het liefdesverhaal en het einde..? Daar zeg ik niks over. Ik vind dat iedereen dat zelf maar moet ervaren in Augustus. En zei ik dik boek? Het is nog te dun! Maar het nawoord laat een kleine opening open voor misschien nog een verhaal wat te vertellen valt over deze karakters… Ik hoop het!

Inmiddels heb ik een nieuw boek van J.D. Barker in huis en ik kan niet wachten om meer van deze auteur te gaan lezen.

Muziek uit het boek: R.E.M. – Losing My Religion

Alle boeken J.D. Barker

  • Augustus / She has a broken thing where her heart should be
  • De beller op lijn vier / A caller’s game

Boekenserie: Sam Porter / 4MK

  1. Horen Zien Zwijgen / The fourth monkey
  2. Het vijfde meisje / The fifth to die
  3. Vergeef me / The sixth wicked child

Samenwerking: James Patterson & J.D. Barker

  • De kustmoorden / The coast-to-coast murders
  • Oorverdovend / The noise

Zoals je ziet is de vertaling van met name Augustus heel erg anders. Ik moet zeggen dat ik Augustus een betere titel vind. Maar misschien dat als je dit boek leest in het origineel Engels dat die titel juist weer passender is. Augustus is in ieder geval een terugkerend iets in het boek, en een belangrijk iets ook!

Ik luister momenteel veel dit nummer en dat past perfect bij het boek wat mij betreft!
Måneskin – THE LONELIEST

Specificaties Augustus

Auteur: J.D. Barker | Vertaald door Joost van der meer & William Oostendorp | Uitgeverij Boekerij | 9789022596401 | 672 pagina’s | Juli 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.