Aydin, een waargebeurd verhaal van een beloega

Aydin, de naam is al prachtig. Ik was 8 toen de echte Aydin zich aan de wereld liet zien. Het staat me niet meer bij. Maar gelukkig zijn daar Olaf Koens en Mark Janssen die dit prachtige verhaal na 29 jaar weer aan de wereld tonen. In woord en beeld, op de manier zoals alleen die twee goed kunnen! En goed nieuws want ik mag ook een exemplaar van dit prachtige boek weggeven!

hoofd aydin

Aydin

Soms kan een herinnering je een leven lang bijblijven. Een kleine jongen raakt gefascineerd door walvissen na het zien van de witte beloega Aydin op het Jeugdjournaal. Zou hij er ooit zelf een zien in de Waddenzee?

Pas jaren later drijft de herinnering aan Aydin weer boven: wat zou er toch gebeurd zijn met de witte beloega? Het Turkse dorp waar Aydin voor het laatst gezien is blijkt nog steeds in de ban van de bijna mythische witte walvis. Van de visser Kemal, de burgemeester en de kleine jongen zelf: allemaal vertellen ze bevlogen over het magische, maar bovenal waargebeurde verhaal van beloega Aydin.

In de klas werd een heel grote televisie op een stellage naar binnen gerold. Daaronder stond een bijzonder apparaat met een brede gleuf in het midden.

Blz 13

Olaf en Mark

Olaf Koens (1985) is schrijver en journalist. Hij woont in Istanbul en trekt als correspondent voor RTL Nieuws dwars door het Midden-Oosten. Daarvoor was hij verslaggever in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. Dit deed hij voor de Volkskrant en RTL Nieuws. Voor zijn journalistieke werk werd hij in 2015 uitgeroepen tot journalist van het jaar. Aydin is volgens mij zijn eerste kinderboek. En niemand minder dan Mark Janssen (1974) is weer heerlijk losgelaten in zijn creativiteit met de illustraties.

Het is een aangename combinatie tussen informatief en verhalend. Je duikt zo in het verhaal en steekt er ook nog wat van op. De waargebeurde informatie wordt speels verwerkt en tegelijk ontvouwt zich een warm en mooi verhaal. De prenten sluiten hier perfect op aan. Soms dromerig, soms realistischer. Maar altijd aangenaam prikkelend. Het boek Aydin voelt in woord en beeld aan als een warm bad.

Dromen van je dromen

Bovenal is Aydin een boek over dromen voor mij. De dromerige illustraties van Mark Janssen voeden mijn actieve beelddenker natuurlijk ook hiermee. Maar het verhaal zelf zit ook vol dromen. Dromen over mogelijkheden, wat er is en wat er niet is. Over wat kan en zou kunnen. En dat dromen ook kunnen uitkomen en tot een goed einde gebracht kunnen worden.

In mindere tijden, waar de wereld even niet zo fijn en lief aanvoelt kunnen dromen een anker zijn die je vastgrijpt. En die je meeneemt uit die minder fijne plek. Soms zijn dromen ongrijpbaar en soms juist wel. Aydin is een waargebeurd verhaal over ene beloega die ontsnapt uit een Russische instelling waar het werd getraind tot spion. Aydin had ook dromen die groter waren dan de die Russen hadden.

Fijn verhaal

Aydin is een fijn verhaal om te lezen en voorlezen. Ik moet zelf erg lachen om de herkenning van het televisietoestel wat het klaslokaal wordt ingerold. Dat was altijd feest! Mijn dochter snapt er niks van. Maar ja die is van de generatie digiboard waar heel veel mee mogelijk is. Ik ben van de generatie rollende tv’s die vast getaped waren aan de stellage. Met een ratelende videospeler eronder.

In verhaal wordt je mee op reis genomen. Van een Waddeneiland in Nederland naar een havenstad in Turkije. Van een kleine jongen met dromen naar een heel divers dorp met een visie. Dit gebeurd verhalend waar er feiten in verweven zijn. En als afsluiter krijg je nog een persoonlijke noot van Olaf Koens en het echte verhaal van Aydin. Een fijn en warm boek!

Specificaties Aydin

Auteur: Olaf Koens | Illustraties: Mark Janssen | Uitgever: Volt | 64 pagina’s | Aanbevolen leeftijd 6+ | September 2021 | 9789021426471 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Winactie

Wil jij ook heel graag dit toffe verhaal lezen? In samenwerking met Volt uitgeverij mag ik een exemplaar weggeven. Wat moet je daarvoor doen?

 • Laat hieronder in een reactie achter waarom jij Aydin het waargebeurde verhaal van een beloega graag zou willen winnen.
 • Volg StoerLeesVoer op Social Media. Je kunt ons vinden op InstagramFacebookTwitter , TikTok YouTube, en Pinterest. Geef dit aan door een like op de winactie achter te laten. Delen van de win-actie is een extra winkans. Vergeet ons dan niet te taggen.

Over ongeveer 2 weken wordt een winnaar bekend gemaakt. Succes!

Winnaar is bekend gemaakt. Gefeliciteerd!

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

17 reacties

 1. Deze zou super leuk zijn voor op school. Wij hebben heel veel kindjes met Turkse achtergrond op school. Deze zouden ze dus fantastisch vinden!

 2. Allereerst is het een prachtig boek!
  Een waargebeurd verhaal ontbreekt nog in mijn klasbieb, dus ik doe graag mee voor mijn leerlingen 🤗

 3. Dromen ~ dat hoop ik mijn kinderen in de klas en mijn zoontje mee te geven. Ga dromen, blijf dromen en ga je dromen achterna. Als je iets wilt is heel veel mogelijk. Die boodschap hoop ik kinderen mee te geven en daar zou dit verhaal bij kunnen helpen.

 4. Een prachtig waargebeurd verhaal in prentenboek vorm, die tref je niet veel! Ik zou dit boek graag voorlezen aan mijn kinderen!

 5. Ik ben enthousiast geworden na het lezen van jouw review; Aydin lijkt mij inderdaad een fijn verhaal om te lezen en voor te lezen. Pure herkenning met warme gevoelens na het lezen van jou herkenning van het televisietoestel wat het klaslokaal wordt ingerold. Wat is er een hoop veranderd in relatief korte tijd… Graag zou ik mijn kids meenemen in dit mooie verhaal met prachtige tekeningen!

 6. Ik zou het graag willen voorlezen aan onze kleinkinderen. Maak van het voorlezen vaak een filmpje zodat de kleinkinderen in het buitenland er nog wat vaker van kunnen genieten. Daarna gaat het in de minibieb als kinderwerfboek zodat buurkinderen er van kunnen genieten.

 7. Wat een warm en mooi boek lijkt me dit, magisch. Zou dit graag met mijn dochter lezen , ze is dol op dieren.

 8. Oh ookal leuk voor mijn jongste dochter. En waarom? Ze heeft ook zelf een heerlijke fantasie, en wat fijn als dit boek daarbij aansluit voor haar 💖

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.