Baby ziet kleuren en vormen, leuk kartonboekje met spiegeltjes

Met dit boekje stimuleer je de zintuigen van je baby om de wereld te ontdekken. Baby ziet kleuren en vormen! is een stevig boekje van karton in harmonicavorm. Het bevat vier spiegeltjes, verschillende patronen en vormen. En het is gemaakt in de vrolijke basiskleuren blauw, rood en geel. Door je baby te laten kijken naar de kleuren en vormen, stimuleer je de waarneming. Ook kan je met je baby in de spiegeltjes kijken. ‘Dat ben jij!’ Met de handjes kan je baby het boekje ook waarnemen, door aan het karton te voelen of door handjes door de gaten in het boekje te steken. Die gaten bieden ook opties voor een kiekeboe-spelletje!

Ontwikkeling van het zicht bij baby’s

Basisarts Lauri Hanewinckel legt op 24Baby uit wat een pasgeboren baby kan zien. Een baby ziet de omgeving anders dan wij. Het netvlies van je oog bestaat uit twee typen cellen: staafjes en kegeltjes. Het netvlies van een pasgeboren baby bestaat alleen nog maar uit staafjes. De staafjes werken al bij een kleine hoeveelheid licht. Ook zie je met staafjes vooral grijstonen en ze zijn gevoelig voor beweging. De baby ziet wazig wat verder dan 20-30 cm van zijn ogen vandaan is. Hij neemt verder wel al licht, vorm en beweging waar. De baby ziet de wereld dus zwart-wit, letterlijk. Dan zijn boekjes met veel contrast ideaal, zoals Hey baby kijk.

De kegeltjes ontwikkelen zich pas in de loop van de eerste drie maanden. De kegeltjes zorgen ervoor dat je baby vanaf dan kleuren ziet en dingen scherp kan gaan zien. Wanneer de hersencellen voor het gezichtsvermogen verder rijpen, gaat je baby kleuren echt als kleur ervaren. Felle kleuren ziet een baby beter dan zachte kleuren. Rood ziet hij het eerst, daarop volgen geel en groen, en later volgt blauw. Afhankelijk van hoe oud je baby ziet, oogt Baby ziet kleuren en vormen! dus anders.

Met deze tool, ontwikkeld door een contactlensspecialist, krijg je een aardig beeld van hoe je baby de wereld ziet.

In de spiegel kijken

In de spiegel kijken is weer een ander verhaal dan kleuren zien. Er zitten vier spiegeltjes in Baby ziet kleuren en vormen! Op een gegeven moment kan je baby in de spiegel kijken, zonder dat er een koppeling is met dat hij dat zelf is. Vanaf vijf maanden ongeveer kan je baby in de spiegel kijken en vindt hij dat ook interessant. Als jij ook in de spiegel kijkt, herkent de baby jouw gezicht in de spiegel. Pas als de baby 15-18 maanden oud is, zal hij ook zichzelf gaan herkennen, als jullie regelmatig samen voor de spiegel zitten. Gekke bekken trekken is dan natuurlijk een leuk spelletje! Daarvoor is het boek Doe je mee? trouwens ook ideaal.

Erg leuk zijn de boekjes met spiegeltjes dus voor kinderen. Met Baby ziet kleuren en vormen kan je in ieder geval de waarneming van je baby op verschillende manieren stimuleren. Daag je baby uit om te kijken met de oogjes en te voelen met de handjes. Het is een kleine belevenis om zichzelf en de wereld te ontdekken!

Specificaties Baby ziet kleuren en vormen!

Illustrator: Hervé Tullet | Uitgever: Oogappel | 9789002273735 | Juni 2021 | Hardcover met spiegel | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

How babies see the world
Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.