Baron 1898 – Jacques Vriens, een spannend Efteling verhaal

Wij zijn hier thuis enorme liefhebbers van de Efteling. We hebben een abonnement en gaan dan ook regelmatig. De achtbaan Baron 1898 is bij mijn oudste dochter haar favoriete attractie. Het boek met het verhaal over Baron 1898 willen wij dus heel graag lezen!

Baron 1898: het verhaal achter de achtbaan

De omschrijving op de achterzijde van het boek luidt als volgt:

Het is 1893. In de Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken, stapt een vreemdeling binnen. Zijn naam is Gustave. Hij vertelt Jochem over zijn verre reizen en prijst zijn nieuwsgierigheid. Bij zijn vertrek laat Jochem aan Gustave zien hoe je de gevaarlijke Zompige Heide moet oversteken, een gebied waar de mythische Witte Wieven heersen. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen de Witte Wieven hem om niets mee te nemen. Toch steekt de hebzuchtige Gustave stiekem een klompje goud in zijn zak.

In 1897 keert Gustave terug. Als “Baron Hooghmoed’ koopt hij de Zompige Heide op en bouwt een goudmijn, wat zorgt voor onrust in het dorp. Daar raken ook Jochem en Doortje nauw bij betrokken en hun hechte vriendschap komt onder druk te staan. De baron heeft vele mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

Dit verhaal vertelt het spannende verhaal achter de achtbaan Baron 1898 uit de Efteling. Na het lezen van het verhaal ga je ook echt anders kijken naar de gebouwen die bij de achtbaan staan, want elk gebouw vertelt een stuk van het verhaal.

Een ijzersterk verhaal

Het verhaal van Baron 1898 is geschreven door Jacques Vriens en is echt ijzersterk! Een geweldig verhaal voor kinderen die van spanning houden. Het speelt zich ruim een eeuw geleden af, en is dus ook echt wat anders dan veel boeken die je anders tegenkomt.
Naast dat het verhaal spannend is, staan de thema’s liefde en hebzucht centraal.
Jochem en zijn beste vriendin Doortje worden door het dorp maar vreemd aangekeken, omdat ze vinden dat een vriendschap tussen een jongen en een meisje niet meer hoort op hun leeftijd. De gevoelens van de personages worden goed uitgewerkt, en je leeft echt met ze mee.

Prachtige vormgeving

Naast het prachtige verhaal, is ook de vormgeving van het boek erg mooi. De tekeningen brengen je echt terug in de tijd, en zorgen er ook voor dat het verhaal nog meer gaat leven. Het verhaal van Baron 1898 zou zo maar echt gebeurt kunnen zijn, want er zijn plattegronden van de omgeving in het boek te vinden, bouwtekeningen en bijvoorbeeld een briefje. Daarnaast ook hele mooie tekeningen én een aantal bladzijdes die zwart zijn in plaats van wit, voor de momenten dat ze onder de grond in de mijn zitten. Dit zijn geweldige details, waardoor het boek nog meer gaat leven!

baron 1898

Een aanrader

Het boek heeft een leeftijdsindicatie van 10 tot 12 jaar. Mijn dochter van bijna 9 vond dit boek ook echt geweldig, maar ik zou het zeker niet aan jongere kinderen voorlezen. Zoals uit mijn review vast al wel naar voren is gekomen, vinden wij hier thuis dit boek een echte aanrader! Echt een topboek, waarvan we hopen dat er nog heel veel kinderen gaan genieten!

En ben je nieuwsgierig geworden, dan is er goed nieuws! Deze zomer is Baron 1898 als paperback verschenen voor een speciale actieprijs van 10 euro!

baron 1898

Specificaties Baron 1898

Auteur: Jacques Vriens │Uitgever: Van Holkema & Warendorf │9789000373222 │juni 2020│176 pagina’s│meer informatie vind je hier

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.