Beer of draak, een prentenboek over ruzie maken

Heb jij van die ruziemakende kinderen in huis of in de klas? Die ruzie maken om niks? Die elkaar van alles verwensen wat nergens op slaat? Maar die stiekem wel broers/zussen zijn of leuk met elkaar omgaan in de klas. Misschien is het dan wel eens verstandig om beer of draak voor te lezen. Een prentenboek over ruzie maken om niks eigenlijk.

Beer of draak samenvatting

Als BEER op een krakkemikkige oude brug DRAAK tegenkomt, kunnen ze niet met elkaar overweg. BEER vindt dat DRAAK voor hem opzij moet… … en DRAAK vindt dat BEER haar voor moet laten gaan. In hun verhitte discussie staan nekharen overeind en vliegen de vonken ervan af. Wie zal het eerst toegeven? Ondertussen wordt de brug GAMMELER en GAMMELER…

Ze zijn niet bepaald aardig op de brug. Beer of draak zal toe moeten geven en een stukje terug moeten lopen, maar ze gunnen het elkaar niet. Ik moet een beetje denken aan smalle landweggetjes waar tegemoet rijdende auto’s ook even opzij moeten gaan voor elkaar. Wie geeft als eerste toe en stopt netjes aan de kant. Ik maak zo vaak mee dat ik tegelijk opzij ga met de tegenligger als ik naar mijn schoonouders rijdt in Twente. Dan geniet ik altijd om te weten dat er meer aardige mensen zijn in het verkeer.

Aardig zijn en elkaar wat gunnen

Beer of Draak is perfect in te zetten bij jonge kinderen. Wie is er aardig en wie niet? Blijven ze allebei lelijk doen tegen elkaar? Wanneer verandert de situatie? Hoe zou het komen dat ze nu wel aardig doen tegen elkaar? Doe jij ook wel eens niet aardig tegen iemand, waar je eigenlijk stiekem wel aardig tegen zou willen doen? Hoe komt dat?

Een mooi boek om over het leven te filosoferen en hoe je met elkaar om hoort te gaan. En ook super leuk om voor te lezen en even lekker boze gemene stemmen op te zetten! De kinderen weten niet wat ze meemaken.

Illustraties Beer of Draak

De illustraties zijn gemaakt met heldere kleuren, een harige brombeer en een schattig lief draakje. Op elke pagina zie je ook een slak en een merel die als omstanders kijken naar de ruziemakende beer of draak. Wat zouden zij ervan vinden? Ook op die vraag mogen de kinderen antwoord geven. Ondanks dat het verhaal zich voor een groot gedeelte op dezelfde plek afspeelt weet de illustrator er toch steeds een andere omgeving van te maken.
De gezichtsuitdrukkingen zijn echt perfect neergezet en ik denk dat kleuters het een mooi boek vinden om steeds weer voorgelezen uit te laten worden.

beer of draak prentenboek ruzie maken

Specificaties Beer of Draak

Auteur: Marcela Ferreira | Illustraties Mark Chambers | Uitgeverij de vier windstreken | 9789051169812 | 09 februari 2024 | 32 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel, de uitgeverij of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.