Beginnelingen – verhalen over de jonge jaren van 24 bijzondere personen

Er zijn veel opmerkelijke mensen geweest in de wereld die bijzondere prestaties hebben geleverd. Die in opstand kwamen tegen racisme, onderdrukking, oorlog en onrecht. In veel gevallen hebben zij dit bereikt na veel tegenslag of hele moeilijke omstandigheden waarin zij opgroeiden. Blijkbaar brengt dat een uitzonderlijke kracht in mensen naar boven! Auteur Joke van Leeuwen heeft van 24 personen uit de wereldgeschiedenis het verhaal van hun jonge levens beschreven. Verhalen over beginnelingen, die uitgroeiden tot wereldverbeteraars. Wat een inspirerende en krachtige verhalen die je tonen wat menselijk doorzettingsvermogen is. Verhalen voor jong en oud!

Verhalen over armoede, rijkdom, gescheiden ouders, twijfels, verliefdheid, opstandigheid, ziekte, verlies, kracht en moed.

hoofd

Joke van Leeuwen – Beginnelingen

Joke van leeuwen is een veelbekroond auteur met uitgebreid oeuvre en prachtige werken op haar naam. Zowel kinderboeken, gedichten als literatuur voor volwassenen. De review van het indrukwekkende boek Ik heet reinier en mijn huis is afgebrand vind je ook Bij StoerLeesVoer. In dit boek Beginnelingen beschrijft Joke van Leeuwen de jonge jaren van 24 uitzonderlijke personen. Bekende namen zoals Audrey Hepburn, Pelé en Frida Kahlo. Maar ook wat minder bekende namen, zoals Ruby Bridges en Nkosi Johnson. Maar stuk voor stuk indrukwekkend.

Ieder hoofdstuk begint met een illustratie van de wereld met daarop het geboorteland van de betreffende persoon. Een kleine inleiding volgt met wat achtergrondinformatie over de tijdsgeest. De verhalen gaan over de mensen uit de hele wereld, en uit verschillende eeuwen.

We lezen het verhaal over de jonge jaren van deze kinderen, hoe zij opgroeiden en welke tegenslagen zij te verwerken kregen. Hun verhaal wordt mooi verwoord en heel beeldend beschreven vanuit het oogpunt van het kind zelf. Het hoofdstuk eindigt met een kort stukje over hoe de beginnelingen terecht zijn gekomen. Je leest hoe zij hun tegenslagen konden omzetten in strijdlust om de wereld te veranderen.

Opgroeien in moeilijke omstandigheden

Het eerste hoofdstuk van de beginnelingen maakt direct al heel veel indruk. Het gaat over de Afro-Amerikaanse Ruby Bridges. In 1960 start zij als eerste zwarte meisje op een witte school. Voorheen werd dit in het zuiden van de VS tegengehouden, maar in dat jaar waren ze verplicht om zwarte kinderen toe te laten. Ondanks de enorme tegenstand waren haar ouders van mening dat ze van dit recht gebruik moesten maken, om een verandering in gang te zetten.

De oneerlijke en moeilijke toelatingstest wist Ruby met gemak te doorstaan. Maar de tegenstand bleef. Zo werd ze alleen in een klas gezet en wilde niemand haar lesgeven. Buiten stonden blanke moeders met protestborden en werd er gescholden en met eieren gegooid. Two, four, six, eight, we don’t want to integrate.

Als lezer voel je de verontwaardiging over het onrecht opborrelen. Gelukkig lezen we ook over steunbetuigingen uit andere delen van het land, en zelfs van Eleonor Roosevelt. En Ruby Bridges richtte op latere leeftijd een stichting op en hield toespraken om een eind te maken aan racisme. In 2001 kreeg ze een Presidential Citizens Medal.

24 indrukwekkende verhalen

De 24 verhalen in Beginnelingen zijn stuk voor stuk heel indrukwekkend. Het komt wel echt bij je binnen als lezer in welke moeilijke omstandigheden deze kinderen opgroeiden. Tijdens een oorlog, als slaaf, als meisje zonder rechten. Maar ook kinderen die aan hun lot worden overgelaten door hun eigen ouders. Het is eigenlijk een indringend en confronterend overzicht van de slechte kanten van de mensheid. Maar des te wonderbaarlijker hoe deze kinderen hun moeilijke omstandigheden te boven kwamen. Hoe zij zich hebben ingezet om de wereld een beetje beter te maken.

Voor jong en oud is dit echt een zeer leerzaam boek. Omdat je hoopt dat we dit nooit meer laten gebeuren. Indrukwekkende thema’s zijn bijvoorbeeld het kolonialisme en slavernij. Zo fout en pijnlijk hoe westerse landen de baas speelden. Hoe zij hun wil schaamteloos oplegden om zoveel mogelijk geld te verdienen. Daarbij levens en gezinnen verwoestten.

Nog wat voorbeelden van beginnelingen:

  • Het verhaal over de Surinaamse activist Anton de Kom, die in opstand kwam omdat hij op school niks leerde over zijn eigen land. Hoe hij achter in de klas moest zitten. En die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland in verzet kwam tegen de nazi’s en stierf in een concentratiekamp.
  • In het verhaal over Lowitja O’Donoghue lezen we over kinderen die werden gedwongen om in internaten op te groeien, zoals bij de Aboriginals. Ze werden bij hun ouders weggehaald. In hun land werd het onderwijs aangepast naar het Christendom. De eigen cultuur werd veelal hardhandig onderdrukt en uitgeroeid. Lowitja werd een beroemd voorvechtster voor de rechten van Aboriginals. Toen zij bijna 40 jaar oud was, zag zij haar moeder voor het eerst terug.
  • Het verhaal van Phan Thị Kim Phúc, het Vietnamese meisje dat moest vluchten voor napalmbommen. Zij werd wereldberoemd door de foto die van haar werd genomen terwijl ze gewond was. Ondanks haar blijvende lichamelijke pijn, zette ze een foundation op om jonge oorlogsslachtoffers te helpen.

Kracht, moed en inspiratie

Je wilt natuurlijk dat dit nooit meer voorkomt, maar ook nu nog zijn kinderen slachtoffer van onderdrukking en oorlog. Zij moeten hun veilige thuis ontvluchten, raken gewond of worden vermoord. Gelukkig zijn er dan overlevenden zijn die hun verhaal navertellen. Die anderen inspireren en overtuigen van de noodzaak van vrede.

Te veel moois om kort te kunnen samenvatten, deze verhalen over beginnelingen. Dus lees het boek. Het is informatief, beeldend, krachtig en tegelijk klein beschreven. Zoals past bij deze jonge levens. Het zijn verhalen over armoede, oorlog, verlies, onderdrukking en ziekte. Maar ook over kracht en moed. Over het juiste pad kiezen en tegen de norm ingaan. Bijzonder inspirerend om te lezen.

Beginnelingen van Joke van Leeuwen verdient een mooi plekje in de boekenkast! Dit boek is voor iedereen vanaf 10 jaar geschikt. Een mooi boek om samen met je kind te lezen. Gezien de toch wel indringende thema’s is het ook wel fijn om er samen over te praten.

Meer informatie over Joke van Leeuwen en haar mooie oeuvre vind je op haar website. Gedichten van Joke van Leeuwen staan onder andere in deze dichtbundels:

Specificaties Beginnelingen

Auteur en illustrator: Joke van Leeuwen | Vormgeving: Joke van Leeuwen en Nancy Koot | Uitgeverij: Querido | 9789045127354 | februari 2022 | 252 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.