Blackmail, een spannende jeugdthriller van Cis Meijer

Ik ben fan van de stoere, mooie en sterke vrouwelijke YA auteurs die ons landje rijk is. En Cis Meijer is daar zeker één van. Haar nieuwste boek Blackmail viel op mijn mat, en ik heb deze vooraan mijn reviewstapel gezet. Haar laatste boek Jacht heb ik met veel plezier gelezen dus ik ben erg benieuwd naar haar nieuwste jeugdthriller. Het boek wordt ook goed geteased op de socials en dat maakt de voorpret des te leuker.

Blackmail

Gossip queen Jade maakt podcasts met smeuïge nieuwtjes over haar schoolgenoten en docenten. Ze is geliefd én gehaat. Op een avond komt ze om door een tragisch ongeval. Als haar vriendin Tess twee maanden later een onafgemaakte podcast van Jade vindt, schrikt ze van een emotionele onthulling. Tess moet en zal ontdekken welke geheimen Jade meenam in haar graf. Was haar ongeval wel een ongeluk? Wat als de moordenaar nog gewoon rondloopt? Blackmail is een ontzettend spannende jeugdthriller.

Heftige dag. Ik moet boeten. Een ander meisje ook

Jeugdthriller

Een spannende whodunnit met actuele thema’s, dat was mijn verwachting. En die is ook geheel vervuld! Blackmail is een wat kleiner verhaal qua omgeving. Het speelt zich af rondom Tess, haar huis, leefomgeving en school. Geen uitstapjes naar de bossen zoals in Jacht. Nee de setting is dichtbij en ‘rondom de voordeur’. Die toegankelijkheid maakt dit boek op een bepaalde manier nog spannender. Want ‘rondom de voordeur’ is waar voornamelijk onze levens zich de afgelopen periode hebben afgespeeld, en zullen afspelen voor de doelgroep.

Er wordt weer afgewisseld vanuit vertelperspectieven. We lezen mee met Tess die haar beste vriendin is verloren en hier nog steeds veel verdriet om heeft. En we lezen mee vanuit een mysterieuze stem.. Wat wil deze persoon? Wie is het? En wat is er aan de hand? Het verhaal wordt ook nog eens opgeleukt met een podcast hoofdstuk en appjes in de teksten. De vormgeving is echt top gedaan. Niet kinderachtig, wel uitnodigend tijdens het lezen.

Thema’s

Wat ik zo tof vind aan onze Nederlandse YA schrijfsters, naast een spannend en vlot verhaal worden er ook allemaal belangrijke actuele thema’s meegegeven. De karakters hebben een verhaal, bepaalde ervaringen vanuit het leven, en door dat op te nemen is er ook aandacht voor! In Blackmail komen thema’s aan bod zoals: pesten, drugs, afpersing, shaming, verlies en vriendschap. De digitale dreiging is een groot onderdeel en helaas een actueel onderwerp.

Onze levens zijn zeker na de corona lockdowns nog meer digitaler geworden. Wat ook logisch is. Daarbij hebben we allemaal moeten leren omgaan wat bepaalde emoties en gevoelens waren die we kregen tijdens het meer op onszelf aangewezen zijn. Met veel minder direct sociale contacten. Digitaal is de manier voor contact, maar het is helaas ook een weg waarbij je bewust moet zijn van de valkuilen. Ik vind het zo goed dat Cis dit als één van de hoofdthema’s meeneemt in haar boek. Hierover spreken is een belangrijke stap in mediawijsheid en hulp.

Iemand buigt zich over me heen. Ik wil gillen, maar mijn adem stokt. Wie is dat? Waar is Beer? Alsjeblieft, laat ons gaan.

Blz 62

Spannend

Maar laat jij je als jonge lezer niet afschrikken door mijn thema stukje want bovenal is Blackmail een ontzettend spannend verhaal. Een verhaal wat je laat zweten, nagelbijten en wat niet goed weg te leggen is. Ik vind dat zo knap van Cis Meijer, die combinatie van een spannende jeugdthriller en de connectie met belangrijke thema’s.

Blackmail is het perfecte boek om even lekker te lezen en te ontsnappen aan de wereld om je heen. Tegelijk is het een perfect boek voor op je leeslijst van school. Dit zijn de boeken waardoor de jongeren gaan en/of blijven lezen en ik kijk uit naar Cis haar volgende boek!

boektrailers

Blackmail is meer

Er is nog meer.. Naast Cis haar fijne enthousiasme en energie, ze bezoekt regelmatig scholen en contact met haar is laagdrempelig, zorgt ze voor toffe interactie met haar boeken. Zo ook in Blackmail, voor in het boek staat een oproep om een personage te bedenken. En als je deze mailt maak je kans op een plekje in een boek van Cis! Ook staat achterin het boek een handige QR-code waarmee je uitkomt bij toffe broektrailers. En op bladzijde 197 is het idee verwerkt van de winnaar die mee heeft gedaan aan de schrijfwedstrijd van Jacht. Heel tof deze interactie.

Blackmail is onderdeel van de ‘Politie niet betreden’ serie van uitgeverij De Fontein. Deze boeken zijn herkenbaar aan het toffe politie elastiek wat eromheen zit. We hebben al een aantal spannende boeken uit deze serie mogen reviewen. Klik hieronder op de namen voor de reviews!

Specificaties Blackmail

Auteur: Cis Meijer | Uitgever: De Fontein | Serie Politie niet betreden | Omslagafbeelding en illustraties: Magdalena Russocka / Trevillion Images | Omslagontwerp: Studio Jan de Boer | Grafische verzorging: Zeno | Augustus 2021 | 224 pagina’s | 9789026156717 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.