Boeken over de gezondheid van opa en oma, een verzamelblog

Al eerder verschenen er boeken over opa en oma bij StoerLeesvoer. Dit waren vrolijke boeken waarbij kinderen leuke dingen doen met hun opa en oma en waarbij alles goed is en gezellig. Maar soms gaat het niet zo goed met opa en oma’s. Daarom deze blog: Boeken over de gezondheid van opa en oma.

Boeken over de gezondheid van opa en oma

Gemis van grootouders

Vandaag vroeg mijn dochter mij hoe lang deze situatie met corona nu al duurde. Ik zei haar al langer dan een half jaar. Hoeveel dagen is dat dan mama? We kwamen uit op meer dan 180 dagen. Poe dat is best lang. Er zijn dus heel veel kinderen over de hele wereld die al die dagen hun grootouders nog niet hebben gezien. Soms even op afstand even zwaaien voor de deur, soms via videobellen. Je opa en oma niet zien, terwijl iedereen gezond is maar toch om elkaar te beschermen voor corona. Maar er zijn ook kinderen die hun grootouders al langer moeten missen vanwege andere redenen. Voor die kinderen deze blog met boeken over de gezondheid van opa en oma.

hoofd boeken over de gezondheid van opa en oma

Welke boeken over de gezondheid van opa en oma zijn er?

Er zijn niet veel boeken over de gezondheid van opa en oma. Maar gelukkig wel bij uitgeverij Clavis. Over een opa in een bejaardentehuis en opa met dementie. Lees je mee?

Boeken over de gezondheid van opa en oma

Anna in het bejaardenhuis – Boek over de gezondheid van opa en oma

Als je het niet erg vind dat er veel Belgische woorden staan in dit prentenboekje dan is het een erg leuk verhaal. Anna gaat samen met haar mama op bezoek bij bompa. De opa van papa. Hij woont in een bejaardentehuis. In een bejaardentehuis wonen veel mensen die ieder hun eigen kamer hebben. Daar mag je niet zomaar naar binnen. Er werken ook veel mensen. Schoonmakers, verplegers en verzorgers.
De kamer van bompa is leeg. Waar zal hij zijn? We ontdekken allemaal bewoners en ruimtes in een bejaardentehuis zoals een woonkamer, een kapsalon en de zithoek. In de zithoek doen de oude mensen een turnles.

In dit boek over de gezondheid van opa en oma zien we dat bompa niet meer goed kan lopen. Hij heeft een looprek nodig. Gelukkig hoeft hij nog niet in een rolstoel. Ze gaan een ijsje eten bij de cafetaria en als bompa zijn eten krijgt gaan Anna en haar moeder weer naar huis. De volgende keer wil Anna wel mee doen aan de turnles.

Sommige kinderen hebben ook een opa / oma of overgrootopa of oma in een verzorgingstehuis of bejaardentehuis. Voor hun kan dit een herkenbaar boek zijn of een mooi boek om ze voor te bereiden dat opa of oma niet meer in zijn/haar eigen huis woont.

Boek over de gezondheid van opa en oma

Lieve meid – Boek over de gezondheid van opa en oma

Een ander mooi boek over de gezondheid van opa en oma is Lieve meid. Een Clavis informatief boek waar we er al meerdere over online hebben staan op StoerLeesVoer.

Dit boek gaat over dementie.

Katrientje haar opa en oma hebben een speelgoedwinkel. Op een dag koopt een mevrouw een hele mooie pop. Als ze na het afrekenen naar buiten loopt zegt opa: “O, we moeten nog afrekenen!” Opa raakt voortdurend alles kwijt en hij vergeet veel. Maar hij weet nog wel leuke verhalen over vroeger te vertellen.

Opa moet naar een neuroloog, die weet heel veel over de hersenen. Ook moet hij in een tunnelbuis voor een hersenscan. Katrientje merkt dat opa het spannend vindt.

Als opa zijn rapport binnenkomt is het niet zo goed als Katrientje haar schoolrapport. Opa is ziek.

Boek over dementie

Katrientje is een slimme meid en snapt precies wat haar opa nodig heeft. Ze vraagt hem waar hij blij van wordt, wat zijn lievelingsgeur is en daar ze heeft ze goede redenen voor. Maar wat als opa haar naam niet meer zou weten, dan zou hij haar lieve meid noemen. Op een dag moet opa naar een woon-zorgcentrum. Daar zijn dag en nacht zorgverleners om voor opa te zorgen. Op opa zijn verjaardag gaat Katrientje weer mee.
Opa noemt haar lieve meid, en weet door de geluiden die Katrientje heeft opgenomen bij de zee weer wat de zee is.

Boeken over de gezondheid van opa en oma

Boek over de gezondheid van opa en oma

Dit thema boek over de gezondheid van opa en oma geeft perfect weer hoe pienter kinderen kunnen zijn. Kinderen weten meer dan jij denkt en voelen meer dan jij denkt dat aan voelen.

Achterin dit Clavis informatief boekje staat duidelijk informatie over wat dementie nu precies is, en we zien enkele getuigenissen. Ook wordt stil gestaan over het belang van de waarheid vertellen aan kinderen. Samen er over praten helpt immers. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor de ziekte dementie. Dat kan met nog veel meer redenen goed zijn.

Boek over de gezondheid van opa en oma

Opa of oma is niet de ziekte, ze hebben de ziekte en die ziekte die veroorzaakt de klachten waardoor opa of oma ziek is. Maak mooie herinneringen samen, en roep ze daarna weer op! Dat is voor opa en oma heel mooi, maar ook voor je kind zelf om later weer aan terug te denken.

Wat mij betreft zouden er nog veel meer boeken over de gezondheid van opa en oma mogen zijn.

Specificaties Anna in het bejaardenhuis

Anna in het bejaardenhuis Boek over de gezondheid van opa en oma

Auteur: Kathleen Amant | Uitgever: Clavis | 9789044833430 | augustus 2018 | 26 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Specificaties Lieve meid

Auteur: An Swerts | Illustrator Eline Lindenhuizen | Clavis Uitgeverij | 9789044838497 | april 2020 | 48 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Lieve Meid Boek over de gezondheid van opa en oma

Nog meer boeken over de gezondheid van opa en oma

We hebben nog meer boeken die passen binnen het thema boeken over de gezondheid van opa en oma. Hieronder nog wat tips!

Andere Clavis informatief boeken op StoerLeesVoer

Boeken over afscheid nemen op StoerLeesVoer

Boeken over grootouders op StoerLeesVoer

Themablogs

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd Boeken thema overlijden, rouw en afscheid
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.