Boeken thema geschiedenis, een lijst met aanraders vanuit StoerLeesVoer

September 2020 is de maand dat het draait om thema geschiedenis in de kinderboekenweek. We zijn hier gek op dat thema! Kennis, informatie, verhalen; binnen het thema is er een uitgebreid genre om te lezen en voorlezen. Met nu ruim 600 reviews op de teller en gezamenlijk nog meer boeken die gelezen zijn, leek het een goed moment om de favoriete ‘Boeken thema geschiedenis’ te delen in deze blog!

Onze boeken thema geschiedenis

Boeken thema geschiedenis

Het dagboek van Anne Frank

Dit boek is een unanieme keuze vanuit ons die bij de boeken thema geschiedenis hoort. Ik denk dat iedereen de naam Anne Frank wel kent. Haar boek wordt nog steeds veelvoudig gebruikt in lessen op school. Sommige verhalen zijn tijdloos, en bevatten een ziel en boodschap die zo puur is en weet te raken, daar is dit verhaal er zeker 1 van.

Anne Frank is een Joods meisje wat ondergedoken heeft gezeten in de Tweede Wereldoorlog. Verstopt in Amsterdam in een kleine ruimte achter een kast schreef ze brieven aan zichzelf. In 1944 hoorde ze de minister van onderwijs, kunsten en wetenschap op de radio met de boodschap dat alle ervaringsverhalen vanuit de oorlog verzameld en openbaar gemaakt moesten worden. Waaronder ook dagboeken. Dit moedigde haar aan om door te gaan. Anne stierf helaas op vijftienjarige leeftijd in een concentratiekamp. Haar vader Otto was de enige overlevende en die heeft gezorgd dat haar boek gepubliceerd werd. Inmiddels is dit boek in meer dan 30 landen verschenen en zijn er 16 miljoen exemplaren van verkocht en een terecht begin in deze boeken thema geschiedenis; Aanraders vanuit StoerLeesVoer’.

  • Review van Tanja van de serie ‘Van klein tot groots – Anne Frank
  • Er zijn verschillende uitgaves van dit verhaal en je vind ze via deze link
  • Uitgeverij Prometheus

Van Nul tot nu

Boeken thema geschiedenis

1 van mijn favoriete geschiedenisboeken uit mijn jeugd is de stripserie ‘Van Nul tot Nu. Er zijn 4 delen uitgekomen en echt een aanrader voor met name kinderen. Strips lezen gewoon al lekker en met de aanwezige dosis humor wordt lezen over de geschiedenis een feestje. Ik heb zelfs nog mijn exemplaar van “toen” in de boekenkast staan. Er is nog een jubileum editie uitgebracht maar bij die 4 delen is het gebleven want, zeggen de makers, na 2002 waren er zoveel nieuwe ontwikkelingen en stopte de vaderlandse geschiedenis. Vanaf 2002 is er meer sprake van Europese of wereldgeschiedenis. Met mij is ook reviewer Esther van mening dat dit boek thuishoort in deze lijst van boeken thema geschiedenis.

Oorlogsromans; Boeken thema geschiedenis

Boeken thema geschiedenis

Naast de informatieve boeken en het dagboek, zijn romans ook een belangrijk genre. De meer verhalende manier van vertellen zorgt ervoor dat je middenin een situatie en setting komt te staan. Zo maak je bijvoorbeeld een oorlog of geschiedenis vanuit een ander oogpunt mee. We hebben twee boeken thema geschiedenis in dit genre.

Als eerste De jongen in de gestreepte pyjama; Berlijn 1943, Bruno komt uit school en al zijn spullen zitten opeens in kratten en ze vertrekken naar een nieuw huis. Een nieuw huis met een hoog hek dat zover reikt als dat zijn oog kan zien. Het hek schermt hem ook af van de vreemde mensen die daarachter bewegen. Op een dag sluit Bruno vriendschap met een jongen die totaal anders is dan dat hijzelf en dat blijft niet zonder gevolgen.. Dit boek heeft reviewer Chantal aan het huilen gekregen en is vanuit haar een absolute aanrader.

  • Auteur: John Boyne | Uitgever: Boekerij | Meer informatie vind je hier
Boeken thema geschiedenis

Het tweede boek is de debuutroman van onze eigen Tanja Broere; Ontij. Het verhaal vind plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft als thema vechten voor vrijheid. Rosa werkt in Nederland en vijandelijk Duitsland met een klein team collega’s. Ze gaan goed met elkaar om. Met kapitein Thornton is een constante spanning merkbaar. Is er meer dan alleen een professionele werkrelatie? Telkens lijken ze elkaar mis te lopen. Het einde van de Tweede Wereldoorlog valt, wat voor Rosa het einde van haar baan als tolkvertaler betekent. Rosa vertrekt naar Amsterdam want met de liefde tussen haar en kapitein Thornton gaat het niet goedkomen. Of toch wel? Een terechte aanrader voor in deze boeken thema geschiedenis.

Boeken van Torben Kuhlmann

Armstrong de avontuurlijke reis van een muis naar de maan

Lindbergh en Armstrong zijn boeken van auteur Torben Kuhlmann. Dit zijn pareltjes waar reviewer Elles helemaal weg van is, net als haar zoon Elias. De tekeningen zijn prachtig gedetailleerd in sepia tinten. Het verhaal is spannend en fantasievol. En achterin het boek is een mooie verdieping van de geschiedenis waarin het zich afspeelt. De combinatie van fantasie en geschiedenis is perfect in balans en zal jong en oud zeker aanspreken. In Armstrong volg je een muis in zijn reis naar de maan en in Lindbergh volg je het avontuur van een muis die als eerste over de Atlantische oceaan vliegt. Deze twee pareltjes mogen niet ontbreken in deze boeken thema geschiedenis.

Naar het Noorden

Boeken thema geschiedenis

Of dit boek alsjeblieft ook in deze lijst mag van boeken thema geschiedenis. Dit vriendelijke doch dringende verzoek had reviewer Tanja voor mij. Naar het Noorden van Koos Meinderts verteld het verhaal van Jaap die met zijn familie en een grote groep ondervoede ‘bleekneusjes’ naar het Noorden vertrekt. Hier zou nog voldoende voedsel moeten zijn in deze tijd van oorlog. Jaap wordt gescheiden van zijn broertje, zusje en familie en komt een vreemde plek terecht waar hij letterlijk van zich moet gaan slaan. Ondertussen gaat de oorlog gewoon door en vraagt Jaap zich af of hij ooit nog zijn familie zal terug zien. In 2017 won dit boek een Gouden Griffel!

  • Auteur: Koos Meinderts | Uitgever: Hoogland en van Klaveren | Meer informatie vind je hier

De reis van Syntax Bosselman

Boeken thema geschiedenis

Winnaar van de Zilveren Griffel 2019. En weer hetzelfde vriendelijke doch dringende verzoek van reviewer Tanja om dit boek niet te vergeten tussen deze aanraders van boeken thema geschiedenis. De reis van Syntax Bosselman gaat over een lelijk stuk verleden van ons land. De slavernij. Waarom deden we mee en hoe gaan we hier nu mee om? Arend van Dam ging op onderzoek uit en vertelt de geschiedenis. Dit vult hij aan met zijn eigen persoonlijke ontdekkingen die hij tegenkomt tijdens zijn reis naar deze vragen.

Lang geleden serie voor kinderen

En dan denk ik klaar te zijn met deze boeken thema geschiedenis blog. Maar Ellen liet me terecht weten dat ze de Lang geleden serie mist van Arend van Dam. Hierboven bespreek ik het boek De reis van Syntax Bosselman al maar er is meer van deze schrijver wat echte aanraders zijn! Deze man weet kinderen met plezier te laten lezen en leren. En we weten inmiddels allemaal dat dit dé manier is om de jonge generatie wat bij te brengen.

Op onze website hebben we 3 boeken uit deze serie besproken; Dat is knap! De geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen en Dat is snel! In Dat is knap! wordt de kunstgeschiedenis besproken van 3 grootmeesters. Namelijk Rembrandt van Rijn, Piet Mondriaan en Leonardo da Vinci. Feitelijke kennis wordt aangevuld met sprekende illustraties. Dit boek is een feestje voor al die kleine nieuwsgierige wijsneuzen.

Dat is snel! bevat ook 3 verhalen van grote namen. Wel eens gehoord van Albert Einstein, Anton Fokker en de broertjes Spijker? Al hun verhalen hebben te maken met snelheid. Het leuke aan de boeken in deze serie van ‘Lang geleden..’ is ook dat ze op AVI niveau zijn geschreven. Kinderen kunnen dus lekker zelf in de geschiedenis duiken. En per boek staat duidelijk welk AVI niveau het is.

In de 50 voorleesverhalen lezen we in leuke voorleesverhalen over de geschiedenis van Nederland. Van heel vroeger tot nu met echte feitjes en weetjes in een leuke vorm gegoten door Arend van Dam met de illustraties van Alex de Wolf.

  • Review met foto’s van Dat is snel!
  • Dat is knap! de review vind je onder deze link
  • Vijftig voorleesverhalen van Nederland
  • Meer informatie over de serie Lang geleden van Arend van Dam vind je hier

Boeken thema geschiedenis; Aanraders vanuit StoerLeesVoer

hoofd Boeken thema geschiedenis

Uiteraard zijn er zo veel mooie, indrukwekkende en prachtige geschiedenisboeken. Op onze website is dit een veelbesproken thema voor jong en oud. Met deze blog van Boeken thema geschiedenis; Aanraders StoerLeesVoer, willen we er een aantal belichten en onze selectie is een leuk divers aanbod geworden.

Zitten hier ook favoriete boeken van jou bij? Wat is een echte geschiedenisboek aanrader voor jou? Vertel het ons vooral want we zijn altijd opzoek naar de mooiste verhalen.

En wist je dat je op MamaScrapelle een mooie overzichtsblog vind met heel veel boeken voor het thema kinderboekenweek 2020?

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.