Pesten, ik denk dat dit thema (helaas) altijd actueel blijft. En het is een thema waar iedereen op een bepaalde manier wel mee te maken heeft. Als slachtoffer of medeplichtige. Pesten laat altijd een indruk achter bij de mensen die erbij betrokken zijn. Toch kan pesten ook voor iets positiefs zorgen. Je leert je grenzen kennen, voor jezelf opkomen en ook voor anderen. Je leert in een groep leven en wat daarbij komt kijken. Voor kinderen is het belangrijk dat er een fijn en veilig vangnet om hun groep heen zit zodat bij pestgedrag hier een belangrijke les uit kan volgen. Zodat dit hopelijk zorgt voor geen herhaling. Het begint allemaal bij bewustwording en openheid van zaken en een goede weerbaarheid. Boeken in het thema pesten zijn een heel belangrijk onderdeel hierin. Er zijn vele mooie boeken, daarom hebben wij weer een handig overzicht gemaakt!

Het overzicht begint met een mooi boekje binnen dit thema wat ook nog eens een verse recensie is. Afsluitend delen we nog meer bijpassende tips. Laat vooral een reactie achter met boeken die jij nog vindt passen.

hoofd kader Boeken thema pesten

Onze boeken thema pesten

Ik hoor zelf bij de groep die gepest is geweest. Ik ben een vreemde eend in de bijt die zelfstandig nadenkt buiten kaders. Op school kan ik me nog goed de misselijkheid herinneren, de knoop in mijn maag en het niet naar school durven gaan. Tegelijk heeft het ervoor gezorgd dat ik mijn beste vriendin heb ontmoet waarmee ik nu nog steeds goed bevriend bent. Ook heb ik het een plekje kunnen geven en besefte ik al snel dat het vaak meer over de pesters zei, dan over mij. Typisch is ook dat het met de pesters niet echt goed is gekomen in het leven, hun “bloei” was op de middelbare school. Ik leer nog steeds bij in het leven en heb geen nare gevoelens meer bij mijn pestverleden of pesters. Ik had wel graag toen boeken met het thema pesten gehad.

Gewoon om me niet alleen te voelen en te lezen over soortgenoten. Tegenwoordig zijn er veel soorten boeken die binnen boeken met thema pesten passen. Boeken puur over pesten. Maar denk ook aan je zelfbeeld, weerbaarheid en roddelen. Op de website van Mamascrapelle staat een mooie blog over pesten in de klas. Door te lezen, leer je denken met andermans hoofd en dat is precies de basis van pestgedrag. Het niet kunnen denken met andermans hoofd. Maar het is ruimer natuurlijk, eigen onzekerheden en eigen onvrede bijvoorbeeld. Ik hoop dat met onderstaande lijst een mooi en divers aanbod te kunnen laten zien binnen dit thema!

1. Het winterkoninkje en het sneeuwklokje

Onze eerste tip is een verse recensie van een lief boek geschreven door Jan van den Berg (1955). In dit boek probeert hij iets te vertellen wat je niet kunt zien met je ogen of wat je kunt horen met je oren. Niet wat aan de oppervlakte ligt, maar wat verborgen zit probeert van den Berg met zijn mooie boek zichtbaar te maken. Het hoofdthema is pesten, maar ook hoop en vriendschap zitten mooi verweven in dit boek. Onze eerste tip in boeken thema pesten.

Synopsis: Ik ben een vogeltje, ze noemen mij Winterkoning, maar al mijn vriendjes noemen mij Viertje. Ik ben wel klein, maar toch ben ik de Koning van de vogels. Wil je weten hoe ik Koning ben geworden? Dat kun je lezen in dit boekje. Je zal ook mijn vriendjes leren kennen, maar ik wil ook weten wie jij bent en stel je een paar vragen. Mijn liefste vriendinnetje is het Sneeuwklokje en daar kan ik jou een mooi verhaaltje over vertellen. Als klein vogeltje heb ik een dappere daad gedaan waar wij allemaal blij en vrolijk van werden. Aan het eind van het boekje vertel ik iets héél leuks, maar dat ga ik nu nog niet verklappen.

De bloemen plagen Sneeuwklokje, gelukkig weet het Winterkoninkje aan wie hij hulp kan vragen om haar te helpen. Dit boek is lief en vriendelijk. Hans van Rhee heeft prachtige illustraties gemaakt die echt passen bij de sfeer van dit boek. Van den Berg vertelt als opa een verhaal aan zijn kleinkind en dat is ook precies hoe het voelt als je dit leest. Het boek spreekt tegen je, deelt wijsheden en geeft hoop. Een mooi, vriendelijk en hoopvol boekje tussen deze boeken met thema pesten.

 • Aanbevolen vanaf 4 jaar

2. Dik oke! Sofie de Moor & Sanne Thijs

Dik oké is een veelzijdig boek. Het verhaal spreekt veel leeftijden aan en vanaf een bepaalde leeftijd is het boek heel goed zelf te lezen. De lieve illustraties zijn toegankelijk en vriendelijk en de tekst is fijn en duidelijk. De thema’s zijn pesten, zelfbeeld, school, lichaam, gewicht. Een mooie start van onze boeken met thema pesten overzicht!

 • Aanbevolen leeftijd 4 – 12 jaar
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Dik oké

3. Bestemming onbekend – Paul Mosier

Dit boek heb ik kortgeleden gelezen en een review van geschreven. Wat heeft dit boek me geraakt zeg, prachtig! De basis van het verhaal is een meisje wat verwaarloosd opgroeit en daardoor gepest en buiten gesloten wordt op school. Haar gezinssituatie is verre van stabiel en dat heeft invloed in haar leven. Paul Mosier weet hier een prachtig verhaal van te maken en dit boek mag dan ook zeker niet ontbreken in ons overzicht van boeken met thema pesten.

 • Aanbevolen leeftijd 6 – 16 jaar
 • Volledige review met foto’s vind je hier
bestemming onbekend

4. Ik praat als een rivier – Jordan Scott

Ik praat als een rivier is een aangrijpend boek over stotteren dat een inkijkje geeft in de gevoelens van een jongen die stottert. Het boek biedt troost, voor iedereen die het af en toe moeilijk heeft met zichzelf, zich anders voelt of buitengesloten. En daardoor gepest kan worden. Hoe mooi is het als iemand je helpt om jouw ‘probleem’ om te denken, en je anders naar jezelf laat kijken? De boodschap is heel goed uit de tekst van het boek te halen. De tekst is poëtisch, er wordt niet meer gezegd dan nodig en gekozen voor mooie vergelijkingen. Een prachtig boek als derde in ons overzicht van boeken met thema pesten.

 • Aanbevolen leeftijd 4 – 12 jaar
 • Volledige review met foto’s vind je hier
kaft

5. De jongen achter in de klas – Onjali Q. Rauf

Mensen die anders zijn, zijn vaak het mikpunt van pestgedrag. Anders in uiterlijk, maar ook anders in doen en laten of afkomst. De jongen achter in de klas gaat over Ahmet die nieuw is in de klas. Hij is anders en doet vreemde dingen. Er is iemand die hem wilt helpen, maar gaat dat wel lukken? Thema’s als pesten, vrijheid van meningsuiting, meelopen en het gedrag van volwassenen komen aan bod in dit prachtige boek wat perfect past binnen boeken met thema pesten.

 • Aanbevolen leeftijd 8 – 16 jaar
 • Voor de volledige review met foto’s klik je hier
Rauf

6. Zout – Doreen Hendrickx

Zout is het debuut van Doreen Hendrickx. Het is geschreven voor een young adult publiek en voordat je begint met lezen is een klein stukje voorwoord om te waarschuwen voor triggerwarnings. Het boek snijdt beladen onderwerpen aan zoals eetstoornissen, fatfobie, zelfhaat, bodyshaming, pestgedrag en homofobie. Ons vijfde boek is een indrukwekkend debuut en een mooi onderdeel van onze boeken met thema pesten.

 • Aanbevolen leeftijd young adult en volwassen
 • Volledige review met foto’s vind je hier
zout

7. Ben ik wel normaal? – Danny de Vos

Ben ik wel normaal is een fantastisch boek met een mooie boodschap. In Ben ik wel normaal? bekijk je ‘normaal’ niet vanuit de norm, maar vanuit een andere kant. Je ontdekt hoe je ‘niet normaal’ kunt veranderen in ‘anders mogen zijn’. Ook leer je waarom jij je soms anders voelt, waarom dat niet erg is en waarom ‘anders’ vaak heel gewoon is. Ons zesde boek in boeken met thema pesten.

 • Aanbevolen leeftijd 8 – 12 jaar
 • De volledige review met foto’s vind je hier
Ben ik wel normaal?

8. Hoe maak je een baby? – Rachel Greener in boeken met thema pesten

Bij acceptatie naar anderen en onszelf is een belangrijke stap die genomen wordt waardoor pestgedrag ook minder zal worden. Accepteren dat er verschillen zijn en hier vrede mee hebben. Dat begint al bij het vormen van een gezin en het opgroeien van nieuwe generaties. Hoe maak je een baby? is een inclusieve gids wat alle soorten mensen en vormen van families bespreekt, gewoon omdat dat normaal is. Wat mij betreft een belangrijk boek om als basis te hebben binnen de thema’s pesten, familie, opgroeien, weerbaarheid, inclusief, diversiteit en seksualiteit.

 • Aanbevolen leeftijd 6 – 12 jaar
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Hoe maak je een baby?

9. Let goed op – Jason Reynolds

Let goed op is een leesboek met diverse verhalen. Verhalen uit het leven gegrepen en die op een bepaalde manier aan elkaar gelinkt zijn. Er komen diverse thema’s aan bod en zo ook pesten. Daarom is dit een fijn boek op onze lijst met boeken thema pesten. Jason Reynolds heeft een indrukwekkend boek geleverd wat echt de moeite waard is om te lezen.

 • Aanbevolen vanaf 10 jaar
 • De volledige review met foto’s vind je hier
boeken thema pesten

10. Moordgeheim – Natasza Tardio in boeken met thema pesten

Moordgeheim is onderdeel van de Kluitman-novelles; korte boeken die makkelijk lezen en spannend zijn. Ik denk dat dit hele belangrijke boeken zijn voor die doelgroep. Het hoofdverhaal is spannend, maar de thema’s die de auteurs weten te verweven zijn actueel en belangrijk! Thema’s uit die boek zijn: zelfmoord, psychische ziekte, mishandeling, pesten en huislijk geweld. Ook deze boeken zijn een belangrijk onderdeel in een stuk bewustwording en taboe doorbreken, om die reden staat het in mijn lijst van boeken met thema pesten.

 • Aanbevolen leeftijd 15 – 18 jaar
 • Volledige review met foto’s vind je hier
boeken thema pesten

11. Opvoeden tot zelfvertrouwen – Steven Gielis in boeken thema pesten

Een “goede” opvoeding is een goede basis voor een nieuwe generatie met zelfvertrouwen. En als er meer vertrouwen in jezelf is, dan is er minder ruimte en behoefte tot anderen pesten. Ik geloof hier echt in, uiteraard klinkt het simpeler dan dat het is. Maar ik denk dat boeken die ondersteunen in opvoeding en zelfvertrouwen een belangrijk onderdeel vormen. Vandaar ook dat dit boek in de lijst met boeken thema pesten staat.

 • Voor volwassenen
 • Volledige review met foto’s vind je hier
Opvoeden tot zelfvertrouwen

12. Dit is hoe het ging – Astrid Boonstoppel

Astrid Boonstoppel haar debuut van ‘Dit is hoe het ging’, is nog steeds 1 van mijn favoriete boeken. Wat een indrukwekkend en intens boek is dit. Pesten is een thema wat sterk aanwezig is in dit boek voor young adults. Maar ook ik als volwassene heb dit boek in 1 ruk uitgelezen. Astrid weet het beklemmende heel goed te vangen en te vormen naar een einde waarvan je hoopt dat dit niet zal gebeuren. Een terechte toevoeging in boeken met thema pesten.

 • Aanbevolen leeftijd 15 – 18 jaar / Young adult
 • Volledige review met foto’s vind je hier
boeken thema pesten

13. Zo trots als een pauw – Joke Eikenaar

Door het versterken van sociale vaardigheden, verklein je de kans op pesten. Zo trots als een pauw is een boek wat aan jonge kinderen laat zien dat iedereen iets moois heeft. En dat de binnenkant ook net zo belangrijk is! Een prentenboek voor de jonge lezers binnen boeken met het thema pesten. ideaal voor op school!

 • Aanbevolen leeftijd 4 – 8 jaar
 • Volledige review met foto’s vind je hier
zo trots als een pauw

14. Een soort van vonk – Elle McNicoll in boeken thema pesten

Een soort van vonk gaat over Addie die autistisch is. Ze is anders dan haar zussen en klasgenootjes, en dat veroorzaakt pestgedrag. En niet alleen van kinderen. Een ontroerende jeugdroman die niet mag missen in deze blog.

 • Aanbevolen vanaf 10 jaar
 • Volledige review en foto’s vind je hier
boeken thema pesten

15. Het grote boek van mij – Marja Gerarts

Een boek wat voor mij en mijn dochter heel waardevol is, is Het grote boek van mij. Gericht op kinderen maar boordevol fijne inzichten voor jong en oud. Een mooie zin uit het boek is: Vertrouw op je buikgevoel, ontdek wat jou bijzonder maakt! Ook staan er fijne opdrachten in het boek die meteen uitvoerbaar zijn. Een mooi boek om te leren wie je bent, jezelf zijn, weerbaarheid en bewustwording. Hoe weerbaarder je bent als persoon, hoe beter je om kan gaan met pestgedrag van anderen.

 • Aanbevolen voor 6 – 12 jaar
 • De volledige review met foto’s vind je hier
boeken thema pesten

16. Paard en de roddelkippen – Brigitte Minne

Roddelen is een vorm van pesten. Het achter iemand zijn of haar rug om praten en daarbij anderen betrekken. Het zorgt nooit voor een fijne sfeer en degene waarover geroddeld wordt voelt zich er nooit fijn bij. Paard en de roddelkippen is een prentenboek wat over roddelen gaat en staat daarom in deze lijst van boeken met thema pesten.

 • Aanbevolen voor 4 – 12
 • Volledige review met foto’s vind je hier
boeken thema pesten

17. Toto en het nieuwe elfje – Esther Miskotte

Toto en het nieuwe elfje is een boek over pesten en uitsluiten. Dit boek maakt het onderwerp bespreekbaar met kleuters. Het is een prachtig prentenboek om interactief voor te lezen als er een nieuw kindje in de klas/ groep komt die van ver weg komt!

18. Nina Tomatina

Iedereen heeft vast weleens een pestkop meegemaakt. Maar Trina is er een van de ergste soort. Ze doopt haar klasgenoot tot ‘Nina Tomatina’ en doet er alles aan om haar klasgenoten het leven zuur te maken. Een opvallend boek op rijm over een grote pestkop.

Nina Tomatina

Welke boeken in thema pesten zijn nog meer passend?

Uiteraard zitten wij niet stil bij StoerLeesVoer en blijven we nieuwe boeken lezen die binnen dit thema passen. Soms zijn er ook boeken waar pesten een onderdeel van een personage, zonder dat het boek echt daar over gaat. Er zijn genoeg interessante boeken met thema pesten en hieronder volgt dan ook nog een overzicht van boeken met reviews die we hebben. En kijk ook eens bij onze themablogs die aansluiten bij dit thema.

Thema

Prentenboeken

Kinderboeken

Young adult en volwassen

Boeken thema pesten zonder recensie

Als laatste sluit ik af met nog wat extra boeken met thema pesten waarvan we geen review hebben. Boeken die misschien wel passend zijn voor jou. Er is genoeg keuze en hopelijk heb ik je kunnen helpen met een passend boek vinden binnen dit thema!

Wordt jij gepest? Of ken je iemand die gepest wordt, of ben je misschien zelf een pester? Zoek alsjeblieft hulp, je hoeft niet alleen te staan hierin. Je mag ook altijd mij een email sturen naar selena@stoerleesvoer.nl en dan zoeken we samen naar een fijne manier van hulp.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Deel jij onze foto op social media zodat het zoveel mogelijk mensen kan bereiken? Het kan maar net nodig zijn en iemand helpen! Dankjewel.

hoofd kader Boeken thema pesten
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.