Boeken thema tegenstellingen, een verzamelblog plus activiteiten

Dingen zwart wit zien, een grijs gebied… Allemaal begrippen waar wij als volwassenen menig discussie en gesprek aan kunnen wijden. Voor kinderen is het heel goed om in tegenstellingen te denken. Want zo groeit hun besef namelijk in dat er altijd een andere kant is. Dat er meer in een leven en wereld is. Dat als er iets slechts gebeurd er ook weer iets goed is. En na een misschien wat donkere en spannende nacht, volgt er altijd weer een dag. Boeken met thema tegenstellingen helpen van jongs af aan al met dit besef en er is een mooie collectie boeken! Aansluitend deel ik nog wat passende activiteiten voor thuis, op school of kdv/bso.

hoofd Boeken thema tegenstellingen

Onze boeken thema tegenstelling

1. Fiep in tegenstellingen van Fiep Westendorp

fiep in tegenstellingen

Een liefdevol boekje in boeken met thema tegenstellingen. Zoals jullie vast al zien, met herkenbare illustraties van Fiep Westendorp, dat is Fiep! Hierin staan leuke tegenstellingen bij illustraties. Aanbevolen leeftijd 3 – 12 jaar.

2. Omdat ik je zo graag zie van Milja Praagman

omdat ik je zo graag zie

Misschien niet een typisch boek met thema tegenstellingen maar in dit boek is een hele mooie diversiteit aan mensen in beeld gebracht. Bibi gaat met haar oma naar de stad en ze kijkt haar ogen uit terwijl ze onderweg zijn. De tegenstellingen zitten in die diversiteit van mensen en dat is ook een mooie vorm en bewustwording om mee te geven aan kinderen! Ook al zijn er tegenstellingen, we blijven allemaal mensen. Aanbevolen leeftijd 1 – 6 jaar.

3. Ik ben ik en jij bent jij van Karl Newson

ik ben ik en jij bent jij

Een boek over allemaal verschillende dieren en kinderen. Iedereen lijkt hetzelfde, maar toch zijn ze duidelijk anders. Het is een prachtige toevoeging aan deze boeken thema tegenstellingen. Aangeraden voor 3 – 12 jaar.

4. Otto groot Otto klein van Tom Schamp in boeken thema tegenstellingen

boeken thema tegenstellingen

We zijn gek op zoekboeken. Het verhaal is hierdoor elke keer weer anders en laat zich vormen door de lezers en hun fantasie! Nummer 4 is een zoekboek in boeken met thema tegenstellingen! In het boek zijn verkeersborden te vinden met daarop tegenstellingen. Maar liefst 101 stuks! Aanbevolen leeftijd 3 tot en met 999 jaar. Dit is geen typefout, tenzij het op Bol een typefout is.

  • De review is van Ellen haar hand met foto’s uiteraard

5. Het grote flapjesboek van Kikker – Max Velthuijs

grote flapjesboek van kikker

Dit veelzijdige flapjesboek van trouwe vriend Kikker is een musthave! Allerlei verschillende thema’s worden aangekaart in dit boek. En zo ook tegenstellingen! Daardoor is het een goed boek voor in dit boeken thema tegenstellingen. Aanbevolen leeftijd 0 – 5 jaar.

6. Tegenstellingen

boeken thema tegenstellingen

Een stevig kartonnen boekje voor de allerkleinsten in boeken met thema tegenstellingen. Het leuke van dit boekje is dat er ook voelelementen in zitten! Dat maakt de beleving nog completer. Aangeraden leeftijd 3 – 12 jaar.

  • De review lees je terug in een verzamelblog over prentenboeken met dieren

7. Jij met mij van Robbert-Jan Henkes in boeken thema tegenstellingen

boeken thema tegenstellingen

Nummer 7 in boeken met thema tegenstellingen is een prentenboek vol met poëzie. Verschillende thema’s worden belicht en zo ook tegenstellingen. Een voorleesbundel met prachtige gedichten. Aanbevolen voor de leeftijd 5 – 12 jaar.

Welke activiteiten passen bij boeken thema tegenstellingen?

1. Tegenstelling een spel

Samen een spel spelen werkt altijd erg goed. Op een plezierige manier bezig zijn met een bepaald thema, het visueel maken door middel van een leuk spelelement werkt voor veel kinderen erg motiverend. En als er plezier is dan wordt er geleerd! Er zijn verschillende spellen te koop maar onderstaand spel vind ik altijd erg fijn van Jumbo. Aanbevolen leeftijd 2 tot 5 jaar en voor 1 tot 4 spelers.

2. Knutselen met confetti

knutselen met confetti

Tegenwoordig kan je van die leuke zakjes confetti kopen bij winkels zoals de Zeeman, Wibra en action. De confetti is leuk gekleurd, stevig en wat groter. Je kan uiteraard ook zelf papiersnippers knippen. Het gaat erom dat je een aanbod hebt van snippers in verschillende kleuren en formaten. Pak een vel papier erbij en wat lijm. Ga lekker plakken en laat de kinderen de confetti naar eigen inzicht plakken. Er ontstaat al snel een vrolijk kunstwerkje. Maak het niet te vol en laat drogen.

Als het confetti kunstwerk gedroogd is gaat iedereen aan de hand van vragen hun eigen kunstwerkje bekijken. Welke confetti is het hoogst? En welke is het laagst? Waar zijn er veel bij elkaar en waar juist weinig? Is er een confetti donker en welke is dan lichter? Zo kan je vragen stellen met thema tegenstellingen over een eigen gemaakt knutselwerk! Een simpele en makkelijke activiteit.

3. Tegenstelling hints

tegenstellingen spe

Dit is leuk voor de wat oudere kinderen. Maar uiteraard kan je dit zelf aanpassen naar de leeftijd en kinderen die dit gaan doen. maak van te voren briefjes met 2 tegenstellingen erop. Zorg voor een leuke mix en raadpleeg desnoods wat boeken met thema tegenstellingen. Vervolgens gaan de kinderen per duo uitbeelden wat er op het kaartje staat. Ieder 1 tegenstelling, zonder gebruik van items! Nu mag de rest van de groep raden welke 2 tegenstellingen er uitgebeeld worden. Laat de kinderen maar zelf creatief nadenken. Je kan er eventueel nog een timer bij laten lopen of een zandloper. Als het niet geraden is gaat het briefje terug op de stapel.

4. Teken jezelf

activiteit bij boeken thema tegenstellingen

Zoals ik hierboven in de boeken met thema tegenstellingen al laat zien, kan je ook tegenstellingen vinden in mensen zelf. Laat de kinderen een zelfportret maken en als iedereen klaar is, is het leuk om deze te bespreken klassikaal. Wat is er gelijk? Wat is er anders? Wie heeft er kort haar en wie lang? Tegelijk met het thema tegenstellingen neem je een stukje zelfbewustheid mee en diversiteit. Dit kan voor alle leeftijden wel interessant zijn maar is voor de wat oudere kinderen het leukste.

Boeken thema tegenstellingen zonder recensie

Met veel plezier heb ik weer deze verzamelblog samengesteld voor jullie met al het moois wat er binnen StoerLeesVoer is! Ik vind het altijd fijn als er voor elke leeftijd wel iets bij zit en dat is weer gelukt. Dit is een lijst van 0 tot en met 12 jaar. En zelfs voor volwassenen is het nog leuk. Aangevuld met wat bijpassende activiteiten om thuis te doen. Om in de klas te doen, of op een kdv/bso. Uiteraard is het aanbod groter van boeken en deel ik hieronder nog wat tips van boeken met thema tegenstellingen*.

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.