Boekenkasten en minibiebs spotten, een overzicht van Miss Minibieb

‘Maar Eem, hoe is die liefde voor boekenkasten en minibiebs nou ontstaan?’ Dit hoor ik regelmatig! Ik denk dat de liefde vijftien jaar geleden is ontstaan op vakantie. Daar logeerde ik in (backpack)hotels en B&B’s met boekenkasten. Dat vond ik leuk én nuttig tegelijk. Als boekenwurm had ik mijn boeken vrij snel uit op reis, maar Dwarsliggers, laat staan e-readers, bestonden nog niet. In alle rust kon ik een mooi boek van een medereiziger spotten. Vaak met een boodschap voorin het boek in gebrekkig Engels! Aan de andere kant was het ook prettig om onderweg mijn ballast van kilo’s aan boeken achter te kunnen laten en op mijn beurt een medereiziger te voorzien van leesvoer. Toch had ik toen niet kunnen vermoeden dat ik jaren later een Miss Minibieb zou worden. 

hoofd Boekenkasten en minibiebs

Boekenkasten en minibiebs anno 2020

Een sprong voorwaarts in mijn Boekenkasten en minibiebs blog….we schrijven voorjaar 2020. Ik verloor mijn baan en Covid zorgde letterlijk en figuurlijk voor stilstand. Om in beweging te blijven, ging ik elke dag wandelen. Per toeval stuitte ik tijdens een van de wandeltochten op een boekenkastje. Het was alsof ik kortsluiting in mijn hoofd had. Ik had meer vrije tijd, maar ook de behoefte om meer tijd vrij te maken voor hetgeen mij gelukkig maakt. Dus boeken lezen, schrijven, nog meer lezen en vintage spulletjes. Kon ik daar op Instagram iets mee? Als ik plezier beleef aan op deze manier tweedehandsboeken spotten én op nieuwe plekken komen, dan zijn er vast meer boekliefhebbers waarmee ik dit enthousiasme kan delen. Mijn Instagram-account ‘eemleestenschrijft’ was binnen een half uur een feit. Na een paar dagen stond het eerste bericht over het boekenkastje bij mij om de hoek in Nijmegen Noord online.

De simpelheid van boekenkasten en minibiebs is wat mij aanspreekt. Het is niet meer dan een adres en een vers uitgelezen boek, wat je nodig hebt. Op dit moment zoek ik de boekenkastjes op in mijn eigen regio. Op mijn Instagram-account eemleestenschrijft heb ik gidsen aangemaakt waarin de boekenkasten per gemeente zijn te vinden. Ik houd deze gidsen bij en breid het regelmatig uit. Dat bijhouden is een noodzakelijk kwaad helaas. Regelmatig kom ik verwaarloosde en ook kapotgemaakte kastjes tegen met beschadigde en natte boeken. Dat is jammer! Maar vaker word ik aangenaam verrast; het gloednieuwe boek Uitwaaien vinden van Daphne Deckers in een boekenkastje een dorp verderop. Op dat soort momenten heb ik het gevoel dat er iemand achter een boom staat te gniffelen. Dat zou ik namelijk doen als ik iemand zo had zien juichen.

Met liefde minibiebs spotten!

Regelmatig kom ik gratis spulletjes bij de boekenkasten en minibiebs tegen. Denk aan kruiden, planten, zaden, noem maar op. Op de ‘dag van de minibieb’ organiseren de eigenaren van veel minibiebs activiteiten, worden taarten gebakken en limonade geschonken. Laten we dit waarderen door mooie boeken in te leveren en niet iemands kastje te slopen of daar random kapotte vieze spullen in te leggen. In de VS gaan ze over de top met de little free libraries. Kastjes die een mini-versie zijn van de woning waar ze voor staan, met meerdere etages, in de vorm van een vuurtoren en in alle kleuren van de regenboog. Ook in Nederland worden we enthousiaster. Op enkele NS Stations staan minibiebs in de vorm van een trein. Het Leuker Biebje in Weert is een Engelse telefooncel ingericht als minibieb. En zelfs kunst die is geïnspireerd door boekenkasten van JanisdeMan. Initiatieven waar ik vrolijk van word!

Boekzwerftochten

Speciale aandacht gaat naar Kinderzwerfboek; een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. De stations van Kinderzwerfboek zijn vaak geplaatst bij scholen, welzijnsorganisaties, woningcorporaties, maar ook bij particulieren. Kinderzwerfboek wil het lezen bij kinderen op een laagdrempelige manier stimuleren met de kinderzwerfboeken die je kunt vinden in de speciale kinderzwerfboekenstations en ook in de reguliere minibiebs. Met de sticker op de binnenkant van de kaft kun je een zwerftocht van een boek volgen. Hoe leuk is dat! Op internationale schaal bestaat ook Bookcrossing, waarbij je boeken van een unieke code voorziet, zodat je ziet waar je boek naar toe gaat. Enfin een bookswap met een (inter)nationale community. Boekenkasten en minibiebs zonder grenzen!

De hartstocht van de boekenverzamelaar lijkt op die van de reizer. Elke bibliotheek is een reis; elk boek is een paspoort zonder expiratiedatum

uit papyrus – een geschiedenis van de wereld in boeken
Door irene vallejo

Tips voor deze zomer

Deze zomer staat er een Nijmegen minibieb-marathon op de planning. Mijn alternatief voor de Vierdaagse die niet doorgaat. Het plan is om in een paar weken tijd zo’n 35 boekenkasten en minibiebs in de stad te bezoeken. Zo kom je op plekken in je thuishaven waar je niet snel komt. Ik vind het altijd fijn om verrast te worden in eigen stad. Mijn wanderlust wordt hiermee toch geprikkeld. Critici beweerden tien jaar geleden dat het fysieke boek, boekhandels en kranten helemaal zouden verdwijnen. De ervaring leert dat print en digitaal prima naast elkaar kunnen bestaan en zelfs elkaar versterken. De opkomst van duurzamer met spullen omgaan heeft de minibieb én de kringloopwinkel populair gemaakt en het fysieke boek alleen maar steviger in het zadel geholpen. En ik denk dat Covid daar een extra zetje heeft gegeven.

Over Covid gesproken..nu het ernaar uit ziet dat we ook komende zomer voorzichtig moeten doen, heb ik tot slot een uitermate bevredigend uitstapje voor je. In Ede is een heuse minibieb-wandelroute langs een vijftigtal boekenkastjes samengesteld door de Edese blogger Cynthia Lukassen van Cynspirerend. Er zijn zelfs twee routes waar je uit kunt kiezen in Ede centrum en in Ede Kernhem. Als je dat combineert met een landwinkel, pluktuin, ijssalon, kringloopwinkel op de route, dan heb je een gezellige, niet al te duur Coronaproof uitje. Ik zeg; wanneer gaan we?

Meer weten?

Op mijn Instagram account eemleestenschrijft heb ik drie gidsen met boekenkasten en minibiebs in de Gemeente Nijmegen, Gemeente Overbetuwe en tot slot de Gemeente Lingewaard:

  • Little free library | Etsy
    Ook op Etsy leven mensen zich uit met het bedenken en verkopen van boekenkastjes

Liefde voor boekenkasten en minibiebs

Emy ontdekt en wandelt flink door in haar omgeving! Deel vooral onderstaande foto op Social media om haar liefde verder te delen, en op een mooie duurzame en liefdevolle beweging in gang te houden. Ken je zelf leuke boekenkasten en minibiebs? Stuur dan een email naar selena@stoerleesvoer met locatie, foto en korte omschrijving.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd Minibiebs in Nederland

Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.