Boer Boris en de dino – een samenwerking met Naturalis

Yes! Er is weer een nieuw deel verschenen in de populaire ‘Boer Boris’ serie. Boer Boris is denk ik wel de meest bekende boer in kinderboekenland. (of misschien wel gewoon de meest bekende boer van Nederland). In het nieuwe ‘Boer Boris en de dino’ ontdekt Boris een bijzonder bot. En dat brengt hem helemaal naar Naturalis!

Boer Boris en de dino

Een bijzondere vondst in Boer Boris en de dino

Boer Boris ploegt zijn land om voor suikerbieten als zijn ploeg vastloopt. Wat kan er aan de hand zijn? Tot hun verbazing vinden Boer Boris, Berend en Sam een reusachtig bot in de ploegenschaar! Maar van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia of marmot? Samen gaan ze op onderzoek uit en beginnen te graven. Al snel ontdekken ze honderd botten inclusief een schedel en moet Boer Boris de hulp van de mensen van Naturalis inschakelen. Maar dat gaat niet helemaal goed….

boer boris op de tractor in een veld met planten suikerbieten

Een originele samenwerking met Naturalis

Wellicht heb je het al in het nieuws voorbij zien komen, want er is al ruimschoots aandacht geweest voor de bijzondere museumstukken die later dit jaar in Naturalis te zien zullen zijn. Naturalis staat dit jaar namelijk in het teken van de Triceratops. Jaren geleden vond een team van Naturalis namelijk niet één, maar vijf triceratopsen in de Verenigde Staten. En dat is een unieke vondst, want het blijkt een kudde te zijn. Dit jaar zijn de dino’s los van elkaar te bewonderen in vijf steden verspreid over Nederland, in natuurmusea en bibliotheken in Maastricht, Tilburg, Delft, Haarlem en Leeuwarden. Iedereen krijgt zo de kans om gratis de Triceratops te bewonderen. Vanaf 17 oktober 2024 is de kudde voor het eerst samen te zien bij Naturalis in Leiden. En Boer Boris en de dino maakt dit onderwerp heel toegankelijk voor jonge kinderen!

Naturalis museum Leiden

Boer Boris op zijn best

Ik ben dol op de boeken van Boer Boris! Als kleuterjuf kan ik met recht zeggen dat deze boeken altijd aanslaan bij de kinderen in de klas. Het gaat over onderwerpen die dichtbij de kinderen staan (ook al lijkt dino’s ver weg, dit is een onderwerp dat vrijwel alle kinderen interessant vinden), de tekeningen zijn heerlijk kleurrijk én de boeken zijn geschreven op rijm. Dat vind ik zelf altijd heel prettig voorlezen.

Het enige wat ik bij dit boek jammer vind, is dat er overwegend gekozen is voor een AA-BB rijm (dat leest heel prettig voor), maar daar wordt in het begin een paar keer vanaf geweken, door een keer A-B-A-B te gebruiken en een andere keer A-B-B-A te gebruiken. De rest van het boek houdt weer het AA-BB rijm aan. Dat maakt het begin qua zinnen wat rommeliger. Maar dat is natuurlijk mijn mening, ik hou ervan als het hele boek hetzelfde rijmschema aangehouden wordt, haha.
Maar verder is dit boek weer echt een toppertje!

triceratops opgraving dinosaurus botten skelet

Perfect boek bij thema dino’s

Wij hebben een paar jaar geleden in onze kleuterklas gewerkt over het thema dino’s, en komend jaar staat dit thema weer op de planning. En dit is dus precies een boek wat ik nog zocht als aanvulling bij mijn themaboeken. Boer Boris en de dino is namelijk een prentenboek met een leuk verhaal, maar er zit ook een informatief stukje bij, waarbij je de link kunt leggen naar archeologisch onderzoek en hoe zo’n uitgraving dan in zijn werk gaat. Dat is heel interessant en zo kun je met de kleuters de diepte in gaan over dit onderwerp.
Ik vind het heel leuk dat in dit boek de link wordt gelegd naar Naturalis en dat maakt dit boek wel heel bijzonder.

Leuk detail van Boer Boris en de dino is dat de medewerker van Naturalis die je in het prentenboek getekend ziet, ook echt in Naturalis werkt. Yasmin Grooters is een preparateur in het dinolab. (Maar wie de meneer met het kale hoofd is, weet ik niet….). En natuurlijk wacht ik weer vol smacht op een nieuw boek over Boer Boris!

Wil je meer boeken lezen over Boer Boris? Lees dan ook deze reviews:

Boer Boris en de dino

Nog meer dinoboeken

Bij StoerLeesVoer zijn we fan van dinoboeken, dus kijk zeker ook eens bij deze reviews als je nog meer dinoboeken wil lezen na Boer Boris en de dino.

triceratops met bloemen

Specificaties ‘Boer Boris en de dino’

Auteur: Ted van Lieshout | Illustraties: Philip Hopman | Uitgeverij: Gottmer | 9789025779931 | 12 juni 2024 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, via uitgeverij Gottmer of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.