Boer Boris heeft het heet – Ted van Lieshout

Zo heet als in juni is het gelukkig nog niet terwijl ik deze blog schrijf, maar dat zal vast niet lang meer duren. In Boer Boris heeft het heet volgen we het leven van de bekende boer op zijn boerderij. Dit keer geen gekke capriolen op het dak met een koe, maar dit keer staan de schapen in de hoofdrol!

Boer Boris heeft het heet

Boer Boris heeft het heet

Ik vind het altijd leuk om een nieuw prentenboek met duidelijke prenten eerst met de kinderen te bekijken zonder dat ik vertel waar het verhaal over gaat. We kijken naar de pagina’s, naar de illustraties en fantaseren wat er aan de hand zal zijn.

Boer Boris heeft het heet, en hij is niet alleen! Op de eerste pagina zien we na goed turen maar 8 dieren. Een muis die ligt te zonnen in een regenton, een paard die in de schaduw in de stal staat, 2 koeien die schuilen onder een boom en drie schapen in de wei bij bomen. Een vogel op het dak lijkt vrolijk. Maar toch voelt het leeg en stil.. Wat is er aan de hand vraag ik de kinderen?

wat heeft boer boris nu in zijn handen?

Waar is iedereen toch?

Op de volgende pagina zien we zoveel dieren dat we haast de tel kwijt raken. De varkens, koeien en kippen liggen in de schaduw onder een boom. Zelfs de poes zit in de boom. De schapen staan in de wei met hun tong uit hun bek. Waarom staan de schapen dan niet in de schaduw?

Maar gelukkig daar komt Boer Boris al aan! In zijn kruiwagen zit een machine, ik kijk even naar de tekst: het is een schapenscheermachine. Wat zou zo’n apparaat doen?

Van wol tot…

Boer Boris heeft het heet, geen wonder want de schapen worden gelukkig geschoren! En dartelen daarna naakt in de wei. Maar wat doet Boer Boris nu met al die wol op de aanhangwagen? Hij gaat op pad! Naar de wolfabriek. Daar gebeurt een heleboel. De wol wordt gewassen, we zien verschillende kleuren wol en kledingstukken!

Dan gaat Boer Boris weer op pad met zijn aanhangwagen vol met kleren. Maar wat ziet de lucht er gek uit, wat zal er gaan gebeuren? Heel veel regen!

alle dieren in de schuur

Terug op de boerderij zien we weer bijna geen dieren waar is iedereen? En zouden al die kleren nog van pas komen? Erg leuk om ook een filmpje te kijken over schapen scheren in echt.

Wat vinden wij ervan?

De eerste keer keken we de platen van Boer Boris heeft het heet. De illustraties zijn zo goed dat je eigenlijk al het hele verhaal kan vertellen. Maar de tweede keer gebruik ik de tekst want die is prachtig op rijm geschreven!

Ideaal boek voor bij meerdere thema’s: Dieren op de boerderij, zomer, schapen, kleding en ga zo maar door.

Boer Boris heeft het heet

Specificaties Boer Boris heeft het heet

Auteur: Ted van Lieshout | Illustrator Philip Hopman | Uitgeverij Gottmer | juni 2020 | 32 pagina’s | 9789025773243 | meer informatie vind je hier

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.