Bouwen en sjouwen – een boek over grote machines

Het thema ‘bouwen’ is een fantastisch thema om over te werken in de kleuterklas. Wij hebben hier dit schooljaar over gewerkt, en wat waren de kinderen enthousiast! Ik heb wel gemerkt dat er voor sommige thema’s veel boeken beschikbaar zijn, maar voor het thema ‘bouwen’ zijn er wel wat minder boeken te vinden. Daarom was ik zo blij dat er weer een nieuw boek verscheen over dit thema. ‘Bouwen en sjouwen’ is een boek met kleine verhaaltjes over grote machines.

bouwen en sjouwen shovel graafmachine wolf

Kleine verhaaltjes over grote machines – bouwen en sjouwen

In ‘Bouwen en sjouwen – Kleine verhaaltjes over grote machines’ legt Ole Könnecke uit wat je allemaal kunt doen met graafmachines, bulldozers, kranen, baggeraars, maaidorsers en vrachtwagens – natuurlijk altijd met een knipoog.
Op een ijzige winterdag toert meneer Eland door het bos in zijn harvester. Mevrouw Koe vindt de telescoopkraan de snelste manier om de concertpiano te vervoeren. En als mevrouw Schaap een stenen blok van enkele tonnen wil meenemen om te beeldhouwen, gebruikt ze graag een shovel.

koe in telescoopkraan die piano in weiland zet

Een informatief boek

Wat ik heel grappig vind aan het boek ‘Bouwen en sjouwen’ is dat het een combinatie is van een prentenboek met kleine verhaaltjes, en een informatief boek. Elke dubbele pagina gaat over een andere grote machine. Daar zit dan een grappig mini-verhaaltje bij, en een stukje informatie. Ik vond deze informatie zelf ook heel interessant. Grote machines van de bouwplaats is voor mij een vrij onbekend thema en ik moet eerlijk zeggen dat ik er echt wel heel veel van heb geleerd. En dat wordt op een hele luchtige manier gebracht, zonder dat het al te moeilijk is.

wolf in graafmachine met schapen

Kleine verhaaltjes

Het boek ‘Bouwen en sjouwen’ is opgebouwd uit mini-verhaaltjes. Elke dubbele pagina is een ander verhaaltje. En de verhaaltjes zijn ontzettend grappig. Ik moest vooral heel erg lachen om het verhaaltje van de wolf, die zijn minigraafmachine heeft uitgeprobeerd in de schapenwei. Om het goed te maken dat de schapen in het gat zijn gevallen, nodigt hij ze uit voor het ontbijt. Ook het verhaal van mevrouw Kip en mevrouw Eend die een grasmaai-wedstrijd houden is super grappig. Ik had eigenlijk gehoopt dat sommige van de figuren op het eind van het boek nog samen zouden komen in een overkoepelend verhaal, maar het zijn echt allemaal kleine verhaaltjes.

Het boek is van de hand van Ole Könnecke, die je wellicht wel kent van het populaire prentenboek Anton kan toveren*. De tekeningen zijn eenvoudig, en het kleurgebruik is beperkt, maar de tekeningen zijn net als de verhaaltjes ontzettend humoristisch.
Ik kan ‘Bouwen en sjouwen’ zeker aanraden als je een kind hebt dat heel geïnteresseerd is in grote machines. Of als je aan de slag gaat rond het thema bouwen, dan is het zeker ook een leuke aanwinst!

bouwen en sjouwen

Andere boeken over het thema bouwen

Wil je meer boeken lezen over het thema bouwen? Lees dan zeker ook deze reviews:

bouwen en sjouwen

Specificaties ‘Bouwen en sjouwen’

Auteur en illustraties: Ole Könnecke | Vertaling: J.H. Gever | Uitgeverij: Gottmer | 9789025779702 | 5 juni 2024 | 32 pagina’s | meer informatie via je lokale boekhandel, via uitgeverij Gottmer, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.