Boven alle verwachtingen; een deel twee van trilogie De Oversteek

Houd je van historische romans? Dan heb je vast mijn eerdere review gelezen over het eerste boek ‘Met de beste bedoelingen’ van het drieluik De Oversteek van Susan Anne Mason. Deze Amerikaanse auteur staat bekend om haar romans over immigranten in Amerika en Canada aan het begin van de twintigste eeuw. En ik moet zeggen; ook ‘Boven alle verwachtingen’ leest als een trein!

boven alle verwachtingen

Boven alle verwachtingen

Emmaline Moore is een gedreven jongedame die na het overlijden van haar grootouders erachter komt dat haar vader nog leeft aan de overkant van de Atlantische oceaan in Canada. Emmaline twijfelt geen seconde en stapt op de boot vergezeld door haar beste maatje Jonathan. Op de boot ontmoeten ze Grace Abernathy, de hoofdpersoon uit ‘Met de beste bedoelingen’. Op advies van Grace gaan ze ook logeren in het pension van mevrouw Chamberlain. Alhoewel…het pension is voor dames, dus Jonathan slaapt in het onderkomen van de tuinman in ruil voor het bijhouden van de tuin. En het is maar goed ook dat Jonathan een oogje in het zeil kan houden, want als het aan Emmaline had gelegen was ze direct naar haar vader gegaan. 

Na enig onderzoek ontdekken ze dat haar vader Randall Moore burgemeesterkandidaat is van Toronto. Het is geen verrassing (understatement of the year!) dat de eerste ontmoeting geen succes is. Het gezin van Randall Moore is overdonderd door de onverwachte komst van het nieuwe familielid en vreest dat het opduiken van Emmaline desastreuze gevolgen heeft voor de pr-campagne voor het burgemeesterschap. Emmaline laat zich hierdoor niet afschrikken en gaat aan het werk als de secretaresse aka het “nichtje” van Randall op de Faculteit der Rechten om hem beter te leren kennen. Ondertussen worstelt Jonathan met PTSS-klachten en zijn gevoelens voor Emmaline. Wordt Emmaline boven alle verwachtingen opgenomen in de familie Moore? Kan Jonathan in het reine komen met zijn verleden én heden? 

boven alle verwachtingen

Een verhaal over thuiskomen

Het thema van ‘Boven alle verwachtingen’ is thuiskomen. Vindt Emmaline een thuis bij haar nieuwe familie? Of heeft ze haar thuis al gevonden? Wat mij het meest raakte, is het verhaal van Jonathan. Hoe moet het voor de soldaten in WO I (en alle andere oorlogen) geweest zijn om huis-en-haard te verlaten en de meest verschrikkelijke dingen mee te maken. In de jaren ’20 werd PTSS afgedaan als aanstelleritis en iets waar je niet over sprak. Überhaupt sprak je als man weinig over je gevoelens. Dat Jonathan de stap zet om in therapie te gaan met als doel een volwaardige partner te zijn, zodat hij een thuis kan bieden aan Emmaline, vind ik heel ontroerend. 

Nu schreef ik in mijn vorige review al dat ik direct werd meegezogen in het verhaal, maar dat had ik bij ‘Boven alle verwachtingen’ nog meer. Emmaline met haar gedrevenheid en positiviteit deed me denken aan mezelf. Ook de teleurstelling als je met de beste bedoelingen jezelf inzet, maar niet de controle over een situatie hebt, is zeer herkenbaar. Wat ik fijn vind is dat het boek niet voorspelbaar is. De ontknoping vond ik verrassend en erg mooi. Ik heb echt het gevoel dat Susan Anne Mason haar ziel en zaligheid in de boeken legt. En als je dat als lezer voelt, dan is je missie als auteur geslaagd!

Kleine tip

Susan houdt ook in ‘Boven alle verwachtingen’ grotendeels dezelfde vorm aan; de hoofdstukken zijn gemiddeld 10 pagina’s met een mooie bladspiegel én versiering in art deco-stijl die op de cover een op de hoofdstukpagina’s terugkomt. De cover vind ik minder geslaagd; jammer dat het hoofd van het model wordt afgesneden en dat het een close-up is. Mijn tip; gebruik de foto op de achterflap op de voorkant! Geeft naar mijn mening direct een beter sfeerbeeld. Daar zijn lezers van historische fictie gevoelig voor!

boek


Na ‘Boven alle verwachtingen’ benieuwd naar deel 3 van De Oversteek?

De boeken uit dit drieluik kunnen ook los van elkaar gelezen worden, maar als je besluit ze allemaal te lezen, dan zou ik ze op de juiste volgorde lezen. Dit heeft te maken met de romantische ontwikkeling van twee bijfiguren. Wie dat zijn? Misschien vertel ik dat wel in mijn volgende review van deel 3 ‘Tel je zegeningen’. Stay tuned!

Specificaties De oversteek deel twee: Boven alle verwachtingen

Auteur: Susan Anne Mason | Uitgever: KokBoekencentrum Uitgevers│ Vertaald door Daniëlle Visser | 9789029729307 │ juni 2020 │ 368 pagina’s │Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.