Breek me, een tweede deel uit de Touching Juliette serie

‘Eenzaamheid is iets heel vreemds. Ze besluipt je, steels en onhoorbaar, komt in het donker naast je zitten en strijkt over je haar als je slaapt. Ze wikkelt zich om je botten, steeds strakker, totdat je nauwelijks nog kunt ademhalen, nauwelijks nog de hartslag in je bloed hoort, terwijl ze over je huid kruipt en met haar lippen de haartjes in je nek aanraakt. Zij laat leugens achter in je hart, komt ’s nachts naast je liggen en zuigt het licht uit alle hoeken. Ze is een altijd aanwezige metgezellin die je bij de hand grijpt, maar alleen om je omlaag te trekken wanneer je probeert op te staan.’ ~ Fragment uit Breek me, deel 2 van de Touching Juliette serie.

hoofd Breek me

Breek me

Breek me is het tweede hoofddeel uit de Touching Juliette boekenserie. Voor dit boek kan je nog in de Novelle Verwoest me duiken waarbij je leest vanuit het karakter Warner (zucht). Ik zal met mijn review rekening houden met spoilers. Want de shockerende ontwikkelingen zijn er ruimschoots! Ik ga wel dieper in op de thema’s die spelen en over wat het boek ons meer laat zien. Zonder echt te spoilen.

Synopsis

In dit intense vervolg op Vrees me moet Juliette keuzes maken die haar leven voor altijd zullen veranderen. Ze zal een keuze moeten maken tussen wat ze wil en wat ze denkt dat juist is. Ze zal een keuze moeten maken tussen goed en kwaad. En ze zal moeten kiezen tussen vechten of vluchten. En misschien moet ze zelfs een keuze maken tussen haar hart – en het leven van Adam.

Hoop, denk ik steeds vaker, is een gevaarlijk, angstaanjagend iets.

Palet van emoties

Al eerder sprak ik over het rijke palet van emoties en gevoelens wat auteur Tahereh Mafi bezit. Emoties zijn in de Touching Juliette serie talrijk aanwezig en er word ruim de tijd genomen om deze in te duiken. Ik hou hier van. Verliefd is niet gewoon verliefd maar we duiken echt in elk hoekje wat liefde kan geven. Euforie, verlangen, genot en wraak zijn enkele hoeken die ze ons intens laat ervaren. De mooie kanten maar ook de donkere kanten. Zo is precies zoals het leven is en wat wij als mensen rijk kunnen zijn. Die donkere kanten zijn ook niet per se de slechte tegenhanger. Maar het is wel wat je ermee doet vervolgens. En hoe je handelt vanuit dat palet aan emoties. Breek me laat ons veel op de grens van heftige gevoelens dansen, om vervolgens het koord een aantal keer te laten knappen.

Ook woede en eenzaamheid zijn weer zeer aanwezige karakters in Breek me. De wereld waarin Tahereh Mafi ons mee naar toe neemt in deze serie is een heftige. De dystopie van een aarde waarin de mensheid deze helemaal heeft uitgeput. En als de plek waar we leven uitgeput is, dan slaat dat door op de mensheid. Maar waar we breken, vlamt ook altijd hoop op. Die zaadjes vliegen rond als de bloemen van een paardenbloem en vinden altijd wel ergens grond om vervolgens te gaan bloeien. Heel mooi hoe Tahereh hier de tijd voor neemt en ruimte biedt voor alle vormen van emoties en gevoelens. Dat maakt deze boekenserie tot nu toe voor mij een intens en aangenaam ritje.

Het liefst zou ik zijn woorden in mijn zak steken, zodat ik ze af en toe even kon aanraken om mezelf eraan te herinneren dat ze bestaan.

Blz 25

De wereld

In Breek me leren we iets meer van de wereld zoals deze nu is. Juliette heeft altijd opgesloten gezeten na het ”incident”. Dus ze leert de nieuwe wereld nu pas kennen, en wij leren deze met haar mee kennen. We weten dat er een grootmacht is die Het Herstel heet. Deze politieke partij begon met de mensheid hoop geven in tijden va hongersnood en ellende. Inmiddels weten we dat het allemaal om macht draait. Enige vorm van rebellie tegen Het herstel wordt met de grond gelijk gemaakt. Ook weten we dat er mensen zijn die bepaalde krachten hebben. En hierover leren we ook meer in dit deel!

We duiken verder in de wereld en de bewoners en alle veranderingen die hebben plaatsgevonden. Zo lezen we dat de wereld is ingedeeld in 6 divisies: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en Oceanië. Elke divisie bestaat weer uit 555 sectoren wat dat uiteindelijk tot 3330 sectoren maakt. Alhoewel, er zijn ook 3 geheime capitolen waar we nog niks over weten. Dat maakt het tot 3333 sectoren in de wereld waar er 6 opperbevelhebbers heersen. Één voor elke divisie. Met één opperbevelhebber maken we meer dan me lief is kennis in Breek me. Wat een naar doch uiterst interessant karakter is dit.

Slecht nieuws kun je niet naar de winkel terugbrengen als je het eenmaal gekregen hebt.

Blz 91

Breek me

Karakters uit Breek me

Breek me zit weer vol kracht, zwijmelen en groei. Karakters breken op hun manier. Maar het mooie van breken is dat dit vaak een extreem beginpunt markeert voor verandering. We zien onze karakters breken en groeien. Dat groeien is geen garantie tot uitbloeien tot de beste versie van jezelf. Dit is weer afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden. En dat ligt geheel bij onze karakters, welke wegen ze zullen inslaan. Wegen die voor hun goed voelen. Ik weet wel welke weg voor mij als genietende lezer goed zou voelen. Ik heb een onwijs zwak voor Warner (zucht). En dat terwijl ik niet echt graag zwijmelboeken lees, dit omdat ik daarin vaak de liefde voorspelbaar en cliché vindt. Maar Tahereh weet mij te raken met haar passie, and I love it.

En dan de superkrachten! Ik stip het hier en daar aan, maar deze boekenserie bevat ook hele toffe superkrachten. Bekende en nieuwere. Breek me laat je meer hierover leren. Wat ik ook heel tof vindt is dat er voldoende ruimte is voor de karakters om hun weg te kiezen. En die weg is echt niet altijd de ”goede” keuze. Wij mensen bezitten goede en slechte kanten, wat niet goed of fout is. Kanten die borrelen en pruttelen en vechten om gehoord te worden. Die gevoed worden door opvoeding en omgeving. Laat Tahereh je meevoeren in haar reis. Ik heb wederom erg genoten van alle laagjes die we passievol en intens induiken. En ik heb het volgende deel al naast me liggen, want wat een einde. Het smaakt niet zomaar naar meer, ik ben uitgehongerd voor meer!

Touching Juliette Serie

In volgorde van de serie. Dit was eerst een trilogie maar er is gelukkig veel meer van verschenen! De novelles zijn verhalen vanuit andere oogpunten van karakters uit het verhaal. Deze zijn een mooie aanvulling maar niet noodzakelijk. Alhoewel het een zeer aangename gelaagdheid aan de serie toevoegt.

 1. Vrees me: deel 1
 2. Verwoest me: novelle deel 1,5
 3. Breek me: deel 2
 4. Versplinter me: novelle deel 2,5
 5. Vertrouw me: deel 3
 6. Heel me: deel 4
 7. Schaduw me: novelle deel 4,5
 8. Weersta me: deel 5
 9. Onthul me: novelle deel 5,5
 10. Verbeeld me: deel 6
 11. Geloof me: deel 6,5
touching juliette

Specificaties Breek me

Auteur: Tahereh Mafi | Uitgever: Blossom Books | Vertaald door Merel Leene | Mei 2015 | 9789020679878 | Hoofddeel 2 Touching Juliette serie | 464 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.