Cartoons 2020: een vrolijk, verwonderd, ontroerend cartoonfestival

Cartoons 2020, de gebundelde selectie van het Cartoonsfestival 2020 is nu uit. Altijd knap hoe tekenaars in één beeld alles weten te vangen. En soms duurt het even voordat je het door hebt. De bundel Cartoons 2020 presenteert alle winnaars en een selectie van honderd genomineerden uit de inzendingen van dit jaar. Bovendien zijn ze afkomstig uit bijna honderd verschillende landen. Honderd spotprenten dus. Kijk, lach, verwonder je en laat je ontroeren. Kortom, Cartoons 2020 is een prachtige bundel van creativiteit en tekenstijlen uit binnen- en buitenland. 

Cartoons 2020 winnaar gouden hoed

Cartoons 2020, 100 spotprenten

In de bundel Cartoons 2020 passeren de winnaars en de rest van de genomineerden de revue. Cartoons 2020 is vorm gegeven in een compact boek dat aan alle nominaties dezelfde presentatieruimte geeft. De genomineerden komen uit bijna 100 verschillende landen. Van Afghanistan tot Zwitserland. In totaal werden er 3800 cartoons ingestuurd. De winnaar van de Gouden Hoed is een Nederlander, Doede Okkema. Dat wakkert de nationale trots aan! De prijs van het publiek is een cartooneske verbeelding van Trump door middel van verschillende voorwerpen waaronder een jerrycan waar eerst vergif in heeft gezeten. Ik begrijp deze keuze van het publiek. Het beeld is namelijk ernstig, komisch en creatief en spitsvondig tegelijk.

trump cartoon

Het internationaal Cartoonfestival

De winnaars en de selectie van de Gouden Hoed zijn te zien tijdens het 59ste Internationaal Cartoonfestival 2020. Dit vindt plaats van 1 juli tot 30 augustus 2020. Door het coronavirus zal het festival dit jaar niet plaatsvinden in de tent aan het Heldenplein. Je kunt Cartoons 2020  desondanks wel op een viertal locaties bewonderen, op fietsafstand van elkaar: Cultuurcentrum Knokke-Heist (Scharpoord), Sincfala – Museum van de Zwinstreek, For Freedom Museum en het Zwin Natuur Park.

Cartoons 2020

Kunst, komisch, virtuele en digitale wereld

De bundel Cartoons 2020 presenteert de 100 nominaties op een gestructureerde, bijna thematisch,  manier. Dat is dan ook prettig om naar te kijken. De thema’s zijn breed. Over onder andere macht (van het volk of van een leider), klimaat, religie,  vluchtelingen. Komisch of ernstig en recht voor zijn raap en hier en daar bijna kunst te noemen. Ook Trump blijft een interessant doelwit.

Kunst:

Zoals de cartoon van Hans Dierick waar een geel hesje is verwerkt in de Belgische Vlag, of het beeld van Sergey Sichenko (Israël), een vrouw in kimono met vissen, in haar weerspiegeling zitten de vissen in het water.

vrouw in kimono

Komisch:

Bijvoorbeeld een beeld van een non-smoking en een smoking area waarbij een paar nonnen in de non-smoking area staan te roken. Of trump die het ‘V’ teken maakt. In de schaduw geeft hij zichzelf konijnenoortjes. Of dezelfde Trump die een muur aan het bouwen is en daar ineens een Mexicaan boven tegenkomt. Die komt mij bekend voor. Weet je nog de muur van Trompenburg? Tot slot het meisje met een lacoste tas in een metro vol krokodillen.

lacoste

Virtuele en digitale wereld

Triest en grappig tegelijk vond ik de cartoons 2020 die gaan over de virtuele en digitale wereld. Bijvoorbeeld een klein meisje dat in bed ligt met haar mobiele telefoon, haar beer ligt er verloren bij. Of de cartoon van de begrafenis waarbij er afscheid genomen wordt door middel van likes, hartjes en emoticons. Tot slot, iemand met een 3DBril naast iemand die blind is, waarbij je je afvraagt, wie is nu blind?

Cartoons 2020

Mijn persoonlijke winnaar

Indrukwekkend vind ik de cartoon van Aghili Mohammadreza (Turkije). Ernstig en komisch tegelijk. Twee keer dezelfde hand. De eerste keer als 2 poppetjes die iets te vieren hebben. Daarna het ene poppetje dood, neergeschoten door de ander en de vinger is een middelvinger geworden.

vingers

Cartoons 2020, om thuis van te genieten

Of cartoons nu kritisch of ontwapenend zijn, brandend actueel of tijdloos, met couleur locale of universeel, ze brengen uiteenlopende visies op de wereld en de actualiteit in een taal die iedereen begrijpt: humor. Kortom, bewonder de cartoons, glimlach, sta versteld, lach je een breuk of proest het uit: aan deze bundel blijf je plezier beleven! Wat jammer dat het festival niet in zijn normale vorm doorgang kan vinden. Gelukkig is alles mooi gebundeld in Cartoons 2020. Om thuis van te genieten.

Cartoons 2020
Cartoons 2020

Specificaties cartoons 2020

Uitgeverij: Davidsfonds |Auteur: verschillend |9789002269080 |1 juni 2020 | 120 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier.

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

1 reactie

 1. Hallo
  Aanvaard allereerst mijn excuus voor vertaling
  En dat moet ik uitleggen over de cartoon van Mohammad Reza Aghili
  Deze cartoon gaat over stemmen in Iran
  Na opeenvolgende stemmingen in verschillende jaren en geen verandering in de economische trend van Iran en zelfs verkiezingsfraude, zijn de meeste Iraniërs niet bereid om te stemmen (in feite hebben ze hun vinger in de middelvinger veranderd)
  Natuurlijk kan de moord op het Iraanse volk door de regering ook een van de redenen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.