Cas en de draak, een vuurtastisch avontuur

Cas is op vakantie en raakt tijdens het uitlaten zijn hond kwijt. Hij heeft overal gezocht maar achter geen enkele boom, rots of struik is Kelly te vinden.. Totdat hij denkt Kelly te horen, maar is dat wel Kelly? En waar komt dat geluid vandaan? Lees hoe dit afloopt in Cas en de draak!

Cas en de draak

Een onverwachts avontuur

In het boek Cas en de draak is het gezin op vakantie. De camping ligt gelegen in een natuurrijke omgeving met leuke wandelpaden door de bergen en uitgestrekte vlaktes. Kelly, de hond, is ook mee en moet een paar keer per dag uitgelaten worden. Ditmaal was het de beurt aan Cas. Hij koos ervoor om een andere route te belopen. Dit zorgde onverwachts voor een hoop spanning en later zelfs een onverwachts avontuur.

De zwart wit illustraties in het boek zijn verzorgd door Femke Deborah Wijnholds en voegen een mooie beleving toe aan het verhaal. Door het zwart wit gebruik wordt er een beroep gedaan op de verbeelding van de lezer en kan er een persoonlijke draai aan het verhaal gegeven worden. Welke kleur zou de tent kunnen zijn, wat zijn de dichtgedrukte strepen naast de tent, wat hoort er volgens jou nog meer bij vakantie?

Cas en de draak

Een wijze les van vader

Tijdens dit avontuur loopt Cas tegen verschillende problemen aan en weet hij niet hoe hij dit moet oplossen. Worden zijn ouders misschien wel boos, raken ze teleurgesteld in hem of misschien erger? Logische vragen die door een kinderbrein heen kunnen gaan bij verschillende situaties.

In Cas en de draak wordt er een situatie geschetst waarbij een kind zijn hond kwijt raakt. Iets wat in het dagelijks leven ook zo kan gebeuren. De denkwijze van Cas wordt op een subtiele manier beschreven en met een verwijzing naar de wijze woorden van zijn vader. Cas zal vaker een probleem gehad hebben waarbij hij misschien wel in paniek is geraakt en heeft daar verdere gesprekken over gevoerd met zijn ouders. Tijdens dit probleem neemt hij de wijze woorden van zijn vader in gedachte, doorloopt de denkstappen en past hij deze toe in de huidige situatie. Een mooie toevoeging aan het boek vind ik zelf als leerkracht. Kinderen kunnen ergens onzeker over zijn als er zich een probleem voor doet en door middel van dit boek kunnen ze hier raad uit halen. En zien dat ouders de beste bedoelingen hebben en vaak zelfs gelijk hebben.

Cas en de draak

De mysterieuze draak

Op de voorzijde van het boek Cas en draak is er eenmalig een kleurrijke illustratie weergegeven. Dit in tegenstelling tot de andere illustraties die allemaal zwart wit zijn. Dit verschil haalt een contrast naar boven in mijn kinderleesboeken. Vaak bevatten kinderboeken kleurrijke illustraties waar kinderen in weg kunnen dromen. Hierdoor zijn de fantasie dromen redelijk vast gesteld vanwege het getoonde kleurgebruik in tegenstelling tot het zwart wit. Het mooie aan een zwart wit illustratie is dat de verbeelding vrij staat. De fantasie kan de vrije loop krijgen. Zo ook in dit boek.

Tijdens het lezen kwam ik deze 2 illustraties van de draak tegen. Geheel in het zwart wit waardoor er ruimte is om te kunnen fantaseren. Mijn eigen fantasie word geraadpleegd en dit gebeurt dan dus ook bij de kinderen.

Jeugdboeken door John Brosens

Naast Cas en de draak heeft auteur John Brosens nog meer jeugdboeken geschreven. Hieronder een overzichtje:

Specificaties van Cas en de draak

Auteur: John Brosens | Illustraties: Femke Deborah Wijnholds | Uitgever: Sam Northerlake | november 2022 | 53 pagina’s | 9789464494846 | meer informatie bij je lokale boekhandel vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Cas en de draak
Footer 8 met bol verwijzing
Kimberley
Delen is enorm lief

Hoi, ik ben Kimberley, geboren in 1998 en ik woon in Rotterdam. Ik werk fulltime in het onderwijs waar ik met veel plezier aandacht schenk aan boeken, voorlezen en leesbevordering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.