Clara het krantenmeisje – een sterk jong meisje

Het boek Clara het krantenmeisje werd mij aangeraden door een collega in mijn zoektocht naar een boek over kinderarbeid van vroeger. Op onze school werken we rondom het thema ‘wereld van werk’ en ik wilde graag een thematisch voorleesboek met vooral de focus op geschiedenis. Met de serie Clara heb ik dat zeker gevonden!

Clara het krantenmeisje

Clara het krantenmeisje

Clara is het allereerste krantenmeisje van het land geworden. Ze is de hele dag op straat en schrijft ook stukjes voor de krant. Maar niet alles loopt op rolletjes. Zij en haar beste vriend Koos groeien uit elkaar, en op een koude winterse dag gebeurt er thuis iets vreselijks. En dan blijkt Clara’s moeder ook nog eens geheimen te hebben.

Er zijn drie delen van de Clara serie verschenen. Pieter Feller en Tiny Fisscher zijn begonnen met het boek Clara – reis mee terug naar 1911. Het jaar daarna kwam Clara het krantenmeisje uit en in 2020 verscheen Clara zet door. Deze laatste titel staat op de longlist voor de Thea Beckmanprijs (waar morgen een blog over zal verschijnen). Tiny Fisscher geeft desgevraagd aan dat het voor kinderen prettig is om de boeken op volgorde te lezen. Het zijn op zichzelf staande verhalen, maar om de tijdgeest goed te begrijpen is het handig om te starten bij het eerste deel.

Clara moet na de dood van haar vader stoppen met school en een baan zoeken. Moeder kan met haar inkomsten niet voor het gezin zorgen en Clara zal moeten bijdragen. In het boek Clara het krantenmeisje gaat Clara aan de slag als het eerste krantenmeisje van het land. Clara heeft een droom, ontdekkingsreiziger worden. Hiervoor laat ze in het verhaal veel belangrijke eigenschappen zien. Ze is sterk, niet snel bang, durft van zich af te bijten en wil zeer graag onafhankelijk zijn. Dat de wereld daar nog niet helemaal aan gewend is, zo’n sterk meisje, dat kan haar niets schelen!

Een toegankelijk boek vol mogelijkheden

Voor kinderen van deze tijd is het niet voor te stellen hoe het voor Clara is om op te groeien in 1911. Het boek Clara het krantenmeisje is heel toegankelijk om te lezen, maar bevat ook veel informatie over de omstandigheden destijds. Een perfect boek voor onze school om kinderen meer te leren over verschillende aspecten van werken. Daarnaast is er nog veel extra informatie uit te halen en zijn er ‘haakjes’ te vinden waar we een gesprek over kunnen voeren met de kinderen.

Interessante aspecten van Clara het krantenmeisje zijn bijvoorbeeld:

  • Clara moet stoppen met school nadat haar vader is overleden. Als twaalfjarig meisje is ze samen met haar moeder kostwinner voor hun gezin.
  • Er bestaat nog geen vangnet voor gezinnen als hen iets ergs overkomt. De sociale zekerheid die wij nu hebben was er destijds niet. In het boeken zijn er meerdere voorbeelden te noemen waar dit uit blijkt.
  • Clara gedraagt zich erg verantwoordelijk en dat is ze ook. Ze moet heet water halen bij de brandstofwinkel, kolen regelen en zorgt voor haar broertje en zusje.
  • Er worden heftige bewoordingen gebruikt die in onze tijd niet meer gepast zouden zijn. Daarnaast zouden uitspraken die volwassenen doen richting kinderen gelukkig niet meer op deze schaal aan de orde.
  • “Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje”
  • “Bepaalde dingen zijn niet geschikt voor een vrouw”
  • Er wordt op een heel andere manier omgegaan met de dood van een familielid dan dat we dat nu zouden doen.

Zoals je kunt lezen, dit boek bevat heel veel mogelijkheden voor mooie gesprekken met kinderen.

Auteurs

Clara het krantenmeisje is uitgegeven door uitgeverij de Droomvallei. Een kleine uitgeverij met verschillende genres boeken. Ze zeggen zelf ‘een fijne uitgeverij, ook voor ingewikkelde boeken’. Pieter Feller en Tiny Fisscher hebben samen dit boek geschreven. Beide zijn ook bekend van andere boeken die totaal anders zijn. Zo is Pieter Feller onder andere de auteur van de Kolletje boeken en heeft Tiny Fisscher het geweldige Mijn jaar in een tent geschreven, het magische boek Sindbad de zeeman en nog veel meer prachtige boeken.

De illustraties zijn gemaakt door Natascha Blum-Stenvert. Er zijn kleine illustraties zichtbaar bij het begin van het hoofdstuk. Dit zijn kleine details, maar ze verbeelden niet het verhaal zelf. Aan de ene kant is dit prettig, want je wordt meegezogen in het verhaal en kunt er je eigen beeld bij maken. Aan de andere kant zou het nog rijker qua informatie kunnen zijn als het stadsbeeld getoond zou worden.

Binnenkant

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Het boek Clara het krantenmeisje kan worden voorgelezen aan kinderen vanaf een jaar of 8, maar ik vind het als volwassene ook heerlijk om te lezen. In eerste instantie zal ik dit boek echt aanraden voor het thematisch voorlezen tijdens één van de volgende thema’s: geschiedenis, vrouwenrechten, vriendschap, werk, media.

Ik heb ook een kind in gedachten die ik dit boek zeker zal aanraden. Het is een meisje van 12 jaar dat in groep 8 zit bij ons op school. Ze houdt van dikke boeken, maar vindt het ook fijn om een boek soms wat sneller door te kunnen lezen. Zij vindt het interessant om te lezen over vrouwenrechten, sterke vrouwen (zoals de boeken Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes en Iemand in het bijzonder) en avonturen. Ze wil daarbij ook graag dat een verhaal leest alsof het echt gebeurd is. Ze vindt tijdssprongen storend om te lezen en deze komen dan ook niet voor in dit boek.

Echt een aanrader dus, die Clara! Wat een krachtig, authentiek meisje, daar kunnen veel volwassenen nog een voorbeeld aan nemen.

Specificaties Clara het krantenmeisje

Auteur: Pieter Feller & Tiny Fisscher| Illustrator: Natascha Blum-Stenvert | Uitgever: Droomvallei |
Maart 2019 | 9789492844118 | 260 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.