Cumulus; een spannende dystopie van Shusterman en vervolg op Zeis

Vorig jaar heb ik onwijs genoten van de dystopie wereld van Zeis. Alhoewel, het staat ter discussie of het geen utopie is. Want de mensheid kan immers niet meer doodgaan door ziekte of ongeval. Dankzij de technologie kunnen we eeuwig leven. Daarbij kunnen we ook nog eens de klok terugdraaien. Mits, en dat is een allesbepalende mits, je geen Zeis tegenkomt die je dorst. Want de aarde kan niet overbevolkt raken, en de Zeisen moeten een quotum in stand houden. Dit alles onder het toeziend oog van de AI: Cumulus. In dit vervolg krijgen we meer te lezen van onze jonge Zeisen en de wereld in 2042.

Cumulus

Cumulus

Ontdek het bloedstollende vervolg op ‘Zeis’. Een jaar is verstreken sinds Rowan van de radar verdween. Is hij het misschien die onder de naam Lucifer de ene na de andere verdorven Zeis elimineert? Ondertussen draagt Citra met haar unieke dorsmethode de regels van de Orde uit en verzet ze zich fel tegen het gedrag van de nieuwe generatie. Daarmee maakt ze de nodige vijanden. Maar wie heeft het op haar leven gemunt? De Cumulus heeft geen controle over de Zeisen. Hij mag niet ingrijpen en moet machteloos toezien hoe de Orde steeds verder afglijdt… Of lukt het hem toch om zijn eigen wetten te omzeilen?

Neal Shusterman (1962, New York) schrijft boeken voor zowel kinderen als young adults en won diverse prijzen. Daarnaast schrijft hij scripts voor film en televisie. Shusterman is vader van vier kinderen en woont in Californië. Samen met zijn zoon Jarrod schrijft hij ook boeken. Daarbij maakt Jarrod geregeld ook toffe booktrailers voor de boeken van zijn vader!

Andere boeken Neal Shusterman op StoerLeesVoer:

Aan macht geen gebrek

Ik heb echt genoten van voorganger Zeis. Allereerst valt me de prachtige cover op. Het ontwerp versterkt de wereld en het verhaal wat mij betreft. In dit geval mag je een boek zeker bij zijn cover judgen. Zeis is alweer even geleden en ik heb vele boeken erna gelezen. Ik weet de grote lijnen nog maar toch moet ik even inkomen in Cumulus. Je krijgt wel iets van minimale informatie over het eerdere deel maar als er op een bepaald moment een shocker zich voordoet, komt deze niet direct bij mij binnen. Ik besef dat het een ‘oe’ moment is, maar de stofwolken komen nog uit mijn brein van het zoeken naar die herinnering.

Het tempo is rustig in Cumulus. Er wordt de tijd genomen om met Rowan, Citra en Zeis Curie mee te leven. Je krijgt meer mee van de hiërarchie in de wereld. Tegelijk lees je ook mee met de Cumulus. Het grote AI brein wat door de mensheid is aangesteld. De Cumulus regelt van alles en zorgt voor een gezonde wereld. Hij experimenteert hier en daar en begint langzaam een actiever geweten te ontwikkelen. Macht komt op diverse manieren aan bod en is een boeiend vraagstuk wat dit boek opwerpt.

aan macht geen gebrek
Muziek uit het boek: People Are Strange – The Doors

In de cloud

Het eerste deel had als groot vraagstuk voor mij wat de waarde van het leven is als de dreiging van dood wordt weggenomen. We zagen bijvoorbeeld al dat kunst en cultuur hele andere vormen kreeg en zelfs wegviel in deze dystopie wereld. Dat vraagstuk is nog steeds actueel in dit vervolg. Maar ook onderwerpen als macht en menselijkheid komen sterk naar voren. Het ontwikkelende AI brein is natuurlijk superactueel momenteel sinds ChatGPT vele mensenlevens op dit moment aan het “verrijken” is. Of wat dacht je van je Google Chromecast? De Cumulus is een zeer boeiend deel van dit boek, en uitermate actueel.

De Engelse titel is ‘Thundercloud’. Ik kon niet direct een link plaatsen met Cumulus als vertaling. Maar lang leve Google. Een cumulus is een stapelwolk, of bloemkoolwolk. De vertaling had niet beter kunnen zijn dus wat mij betreft, het zat alleen niet in mijn cloud opgeslagen deze kennis. Nu wel :). Lydia Meeder heeft weer een prima vertaling gemaakt al vraag ik me in dit deel wel soms af wat de Engelse woorden zijn voor bijvoorbeeld de Grootzwaarden en de Opperste Kling. Dat heb ik uiteraard opgezocht: Grandslayers en the Supreme Blade. Ik ervaar het niet als storend, gewoon een aanvullende nieuwsgierigheid naar dit verhaal.

Cumulus

Spannend en boeiend

Cumulus ervaar ik als een spannend en boeiend boek. Het komt wat kalm op gang, we krijgen meer van onze geliefde karakters uit het eerste deel en meer van de wereld te zien. De vraagstukken naast het spannende verhaal zijn boeiend. Ook heel menselijk vind ik de groepering van de Tonisten. Een sekte die zich afzet tegen de Cumulus. Naar het einde toe weet Shusterman mij te trakteren op een filmisch geweldige slotlocatie en een einde dat het prachtige woord apotheose weer geheel waardig is. Wat een afsluiting!

Ik vind Shusterman heerlijk schrijven. In Cumulus lees je mee vanuit Rowan, Citra en de Cumulus. Daarnaast is er plek voor een leuk nieuw karakter: Greyson. De Zeisen dragen allemaal namen van grootheden uit het Tijdperk der Sterfelijkheid. Zo is er een Zeis Poe die even voorbij komt. Gevolgd door de zin: “Die reële mogelijkheid trof ze allemaal als een raaf die op de deurpost neerstreek.” Een geniale knipoog naar de desbetreffende auteur van het iconische Raven*.

Shusterman schrijft toegankelijk en hij bezit de gave om direct in zijn karakters te kunnen stappen. Hij schrijft ze zo dat ik in ieder geval direct met ze meeleef vanaf het eerste woord. Daarnaast haalt hij graag zaken aan die actueel zijn zoals klimaat en overbevolking. Tegelijk speelt hij ook leuk met diverse soorten bronnen en prikkels. Zoals de bovengenoemde Poe. Maar er is ook een Zeis Beyoncé. Hij schuwt geen gruwelijkheden maar alles past wel in het grotere geheel van zijn verhaal.

cumulus

Zeis trilogie

Het stopt niet bij Cumulus, nee er is al een derde deel verschenen en ik twijfel of ik niet overstap naar het Engels. Ik wil, nee ik moet gewoon weten hoe het afloopt. Aan de andere kant is de vormgeving van de Nederlandse boeken wel op elkaar afgestemd en staan ze zo mooi in mijn boekenkast. Ik heb nog geduld maar kijk wel onwijs uit naar het slotstuk in deze geweldige YA dystopie. Die overigens ook prima voor volwassenen is wat mij betreft.

Is dit deel los te lezen? Ik denk dat je Cumulus wel los zou kunnen lezen maar ik zou dit niet aanraden. Het verhaal is wel echt een trilogie met opbouw en ontwikkeling dus gewoon lekker bij Zeis beginnen.

Zeis / Scythe booktrailer
tags cumulus

Specificaties Cumulus

Auteur: Neal Shusterman | Vertaald door Lydia Meeder | Uitgever: Pelckmans / Blossom Books | 9789464291681 | December 2022 | Zeis 2 | 544 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.