Dat is snel! – Arend van Dam, lezen over lang geleden

Tanja gaf het al aan in haar recensie van een ander boek van Arend van Dam. Het is de maand van de geschiedenis en het is kinderboekenweek. Met de verhalenbundel Dat is snel! van Arend van Dam heb je 3 verhalen in 1 boek over lang geleden.

hoofd Dat is snel!

Lezen over lang geleden met Dat is snel!

Arend van Dam en Alex de Wolf hebben al vele boeken op hun naam staan in de serie “Zelf lezen over lang geleden.” Als ik vroeger zulke leuke boeken had om over te lezen over lang geleden had ik vast hogere cijfers gehaald voor geschiedenis. Boeken van Arend en Alex over lang geleden zijn bijvoorbeeld: klik hier

dat is snel!

Dat is snel!

In deze verhalenbundel ‘Dat is snel!’ vinden wij 3 ‘waargebeurde’ verhalen over lang geleden. Het is een bundeling van De droom van Albert, Anton en de spin en De wagen van Spijker. Misschien heb je het nog niet direct door, maar de verhalen gaan dus over Albert Einstein, Anton Fokker en de broertjes Spijker.

De droom van Albert

Het verhaal van Albert begint in Dat is snel! met een gedicht waarmee we terug gaan in de tijd van lang geleden. We maken kennis met Albert die al spelende met speelkaarten nadenkt over waarom dingen naar beneden vallen, en dat je de wind niet ziet. Voor zijn verjaardag krijgt hij een kompas, weer voelt hij de aanwezigheid van een kracht die je niet ziet.

Albert komt driftig over en als iets niet lukt wordt hij boos en wil opgeven. Maar als hij zijn kleine zusje leert dat iets leren tijd kost, gaat hij toch terug naar vioolles. Altijd is hij bezig met leren en onderzoeken. Zijn volgende project wat hij wil begrijpen is hoe licht werkt, daar heeft hij over gedroomd. Hoe meer Albert weet, hoe minder boos hij is. Hij vraagt altijd waarom dit en waarom dat in Dat is snel!? En daarmee kreeg hij vroeger de Nobelprijs.

Anton en de Spin

Anton Fokker leefde lang geleden van 1890 – 1939 en bouwde zijn eigen vliegtuig. Ook Anton was altijd aan het onderzoeken en aan het leren. Dat deed hij bijvoorbeeld op zijn zolderkamer waar. Zijn opwindtrein stopt al na twee rondjes. Dat is natuurlijk niet zo leuk, dus bouwt hij een trein met een motor erin, die loopt op stoom. De trein rijdt 10 rondjes, dat vindt Anton nog niet genoeg dus hij bouwt verder. Een trein op stroom in Dat is snel!

Anton gaat niet graag naar school, hij tekent liever. Zo ontwerpt hij een boot, en thuis op zijn zolderkamer maakt hij de boot in een paar weken tijd. Anton moet alleen wel echt naar school van zijn ouders om iets te leren. Maar in de klas tekent hij alleen maar. Zijn volgende project is een vliegtuig, maar hij krijgt geen toestemming van zijn ouders. Hij is pas 10 jaar. Later als hij 20 is, moet hij van zijn ouders naar Duitsland om te leren over auto’s. Hij vindt het leuk en vindt ook nog een school waar hij kan leren vliegen. Anton ontwerpt een vliegtuig en mag als eerste de lucht in. Dat is snel!

Zijn droom is om zijn eigen fabriek te hebben en nog betere vliegtuigen te kunnen bouwen. Wil je meer weten over de eerste vliegtuigen van Fokker, ga dan naar het Aviodrome in Lelystad! Dat is snel!

De wagen van Spijker

We maken kennis met Jacob en Hendrik in Dat is snel! Twee broertjes die hun vader helpen in de werkplaats. Hun vader is hoefsmid en als zij later groot zijn, zijn zij de baas van de werkplaats.

Een sprong in de tijd later, zijn Jacob en Hendrik mannen die een eigen fabriek hebben waar ze karren, wagens en koetsen maken. Op een dag horen ze een gek geluid. Het is een soort koets, zonder paard ervoor. Het is een auto, die lucht nodig heeft in zijn banden. Dat kennen de broers niet. en dat is snel!

Dan komt er een meneer binnen. Hij geeft hun de opdracht een gouden koets te maken voor de koningin. Ze moet er in kunnen staan met haar hoed op! Met het geld wat ze hebben verdient kopen ze een auto, een Benz. Ze halen de auto helemaal uit elkaar en bouwen een eigen auto die ze Spyker noemen. De broers dromen verder over een auto de nog sneller kan. Die bouwen ze dan ook en ze doen mee met allemaal racewedstrijden. Dat is snel!

Maar zijn ze klaar met bouwen, of dromen ze nu van een eigen vliegtuig? Het gebeurde lang geleden en dat is snel!

Dromen en echt gebeurd

De eerste twee verhalen sluiten van ‘Dat is snel!’ af met een hoofdstuk : En zo… is het echt gebeurd. Waar in een paar zinnen de feitjes worden verteld uit het verhaal van lang geleden. Het is mooi om te zien dat het thema dromen waarmaken in alle drie de verhalen terug komt. Als je echt iets wil bereiken, dan ga je oefenen net zolang tot je het kan. En als je dan net zo slim bent als deze heren. En net zoveel tijd erin stopt wie weet, misschien kom je dan later ook in een boek over lang geleden te staan.

Einde kinderboekenweek

Met dit boek, Dat is snel!, sluit ik de kinderboekenweek reeks af! Heel veel kinderboeken hebben de afgelopen weken de revue gepasseerd. Van allerlei gastbloggers, voor allerlei leeftijden. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad!

Specificaties Dat is snel!

Auteur: Arend van Dam | Uitgever: Van Holkema & Warendorf | 9789000366453 | juli 2019 | 96 pagina’s | AVI M4 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

dat is snel!
Footer5
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.