De Angstverzamelaar – Over een man die niet meer kan genezen

Ik ben weer naar de bibliotheek geweest om te zoeken naar een aantal leuke en spannende boeken. Ik heb vooral tussen de nieuwere boeken gekeken en daar stond ook De angstverzamelaar tussen. Uiteraard hoopte ik dat tussen mijn uitgezochte boeken een boek zou zitten die ik mocht recenseren. En het bleek dat ze bij StoerLeesVoer interesse hadden in De angstverzamelaar, dus die mocht ik gaan lezen om daarna te recenseren.

De Angstverzamelaar

Een jonge psychiater besluit tegen ieders advies in toch een manipulatieve patiënt te gaan behandelen

In De angstverzamelaar vertelt Psychiater Parker in meerdere blogposts over zijn werkzaamheden bij een psychiatrisch ziekenhuis in Amerika. Op de eerste dag van zijn dienstverband hoort hij dat er in het ziekenhuis een patiënt in isolatie zit, die dusdanig gevaarlijk is dat niemand hem meer mag behandelen. Hij is nooit gediagnosticeerd en zijn symptomen lijken constant te veranderen. En alle artsen die met hem probeerden te werken hebben zelf hun verstand verloren of zelfmoord gepleegd….

De directie van het ziekenhuis is ervan overtuigd dat de patiënt onhandelbaar is en dat hij nooit meer vrij zal komen. Parker, net nieuw in het psychische vak, besluit om hem wel te gaan behandelen. Al zijn niet al zijn collega’s het er in eerste instantie mee eens. Al gauw na de eerste paar ontmoetingen loopt het snel flink uit de hand en Parker moet alles op alles zetten om zichzelf en zijn dierbaren te beschermen en in veiligheid te brengen…

Over de schrijver

De angstverzamelaar is het debuut van horror/fantasy auteur Jasper DeWitt. Deze naam is een pseudoniem van een Amerikaanse journalist. Hij is/was actief op Reddit en met de podcast NoSleep. Verder is er niet veel bekend over Jasper. Wel is bekend dat hij in het echt veel aardiger is dan je vanuit zijn boeken zou denken. Hij woont in LA waar genoeg mensen hem zouden kunnen horen schreeuwen, maar niemand geeft er iets om. De angstverzamelaar was een Library Journal Best Debut Novel. Perfect voor lezers van Stephen Kings bestseller De buitenstaander.

De Angstverzamelaar

De angstverzamelaar – Een perfecte combinatie tussen Horror en een Psychologische thriller

Ik heb nog nooit een boek gelezen dat was geschreven in de vorm van blogposts. In ieder geval niet dat ik mij kan herinneren. Ik was wel benieuwd naar deze manier van schrijven. Al had ik wel een vermoeden, omdat ik weleens losse blogs lees. Toch merkte ik dat dit voor mij minder lekker leest. Maar het is niet zo dat ik nooit meer een boek in deze stijl zal gaan lezen. Als een flaptekst mij aanspreekt, zal ik het boek gewoon gaan lezen. Maar als jij wel van deze stijl houdt, en je houdt ook nog eens van (psychologische) thrillers, dan is De angstverzamelaar een perfect boek voor jou! Want dit boek is echt spannend.

De angstverzamelaar is eerder verschenen in blogposts op een medische site. Daarom worden in dit boek de namen gefingeerd, om de privacy van het ziekenhuis, patiënten en collega’s te beschermen. Doordat bij meerdere doktersnamen enkel één letter wordt gebruikt (bijvoorbeeld: Dr. A) vind ik dat de karakters eigenlijk helemaal niet leven, op dr. Parker en Joe na. Je verwacht na het lezen van de flaptekst wel dat er heftige dingen kunnen gebeuren, maar wat er hier gebeurt, verwacht je nou net niet. Ik in ieder geval niet, ik had andere heftige gebeurtenissen in mijn hoofd.

boek

Wisselende gedachten

Dr. Parker krijgt vanaf het begin in De angstverzamelaar dat hij Joe behandelt, of zelfs daarvoor al, wisselende gedachten. Na het lezen van Joe’s dossier, krijgt hij het idee dat het verhaal dat de instelling vertelt, niet klopt. Op sommige momenten denkt hij dat er met Joe psychisch helemaal niets aan de hand is. Het andere moment denkt Parker dat er wel iets is, maar dan iets waar nog niet eerder aan is gedacht. Joe is zo mysterieus dat Parker denkt dat er een aantal dingen helemaal niet kloppen. Ook zijn de oudere dokters wat argwanend over dr. Parker, wat hij nog vreemder vindt.

Ik werd echt in het boek De angstverzamelaar gezogen bijna en had even het idee dat ik letterlijk naast Parker mee liep. Bij een paar scenes in dit boek, werd ik zelfs een beetje misselijk. Dat heb ik nog nooit meegemaakt tijdens het lezen. Wat ik las, zag ik ook echt voor me en dat was echt even horror, gewoon luguber! Maar ik denk dat dat bij dit verhaal er ook wel een beetje bij hoort. Voor mij is dat een teken dat het toch wel echt een heel goed en sterk boek is. Ik vind dan ook dat dit boek naast het genre psychologische thriller, ook onder het rijtje Horror thuis hoort!

De angstverzamelaar

Uitgever: Luitingh-Sijthoff | Schrijver: Jasper DeWitt | Vertaald (uit het Engels) door: Jan Mellema | 2021 | 221 pagina’s | 9789024589807 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.