De avonturen van Sokpop; een voorleesboek

Wie regelmatig Ketnet Junior kijkt op tv, kent Sarah en Sokpop zeker. Samen zingen, knutselen en lezen zij wat af. Mijn dochtertje van 2,5 jaar is er dol op! Nu is er een heus voorleesboek uitgebracht; lezen jullie mee in deze review over De avonturen van Sokpop?

De avonturen van Sokpop

De avonturen van Sokpop

Ten eerste moet ik even kwijt; wat een leuk voorleesboek is dit! Het heeft alle elementen die een voorleesboek in mijn ogen moet hebben; pakkende en korte tekst, mooie illustraties en kleurrijk. Ik word helemaal blij als ik dit boek zie, kun je nagaan wat voor effect dit heeft op kinderen. Maar wat kun je nu van De avonturen van Sokpop verwachten?

Meerdere verhalen

De avonturen van Sokpop is een voorleesboek dat meerdere verhalen bevat. Meteen als je de titelpagina opslaat, zie je dat het boek vijf verhalen heeft; genoeg Sokpop dus in dit boek. Meteen ga ik met mijn dochter op onderzoek uit. Want zodra dit boek uit de verpakking komt, spot zij Sarah en Sokpop op de achterkant en laat ze haar speelgoed voor wat het is. Samen bladeren we door het boek; wauw wat leuk!

De vijf verhalen zijn echt geschreven met het oog op de belevingswereld van een kind. De onderwerpen verkeer, bang zijn, verjaardag, regen en blij zijn komen uit het alledaagse leven en dat maakt het voor kinderen ook herkenbaar. Emoties benoemen en erkennen vooral, dat is belangrijk bij kinderen. Het is altijd goed wat kinderen voelen en dat moeten wij ze als volwassenen duidelijk maken. Je gevoel is goed en mag er zijn, de manier waarop je ermee omgaat is een ander verhaal. Iedereen reageert anders op dingen, maar probeer wel altijd rekening te houden met de gevoelens van een ander.

De avonturen van Sokpop; verkeer

Het verkeer is voor mij wel een fijn onderwerp; ik heb namelijk een dreumes die graag ontdekt en dus ook buiten graag haar gang gaat. Dat kan zomaar resulteren in het feit dat zij de weg oversteekt. Gelukkig heb ik haar al snel aangeleerd dat ze goed moet kijken voordat ze oversteekt en wat het rode en groene verkeerslicht betekend. Maar er zijn natuurlijk nog talloze situaties met betrekking tot het verkeer. In het verhaal ‘Verkeer’ in de Avonturen van Sokpop wordt er ingezoomd op het oversteken van de straat. Hoe doe je dat nu? Grappig detail; het verkeerslicht in boek heeft de afbeelding van Sokpop!

Verjaardag

Kinderen van deze leeftijd kennen en begrijpen het begrip verjaardag steeds meer. Ze weten dat er taart bij hoort en cadeautjes. Niet gek dus dat mijn dochtertje heel enthousiast wordt bij het bekijken van het verhaal ‘Verjaardag’. De taart is ineens verdwenen, die taart die er zo lekker uitziet. Hoe kan dat nu? Sokpop weet er waarschijnlijk meer van..

Terwijl ik met mijn dochtertje aan het lezen ben, komt het tv programma van Sarah en Sokpop op tv. Ketnet staat hier op dagen dat wij thuis zijn best vaak aan. We kijken beide naar de tv om te zien wat Sarah en Sokpop deze keer gaan doen. Je weet immers niet vooraf of ze gaan zingen, knutselen of lezen. Het toeval wil dat Sarah het boek van De avonturen van Sokpop erbij pakt en ze begint te lezen. Hetzelfde verhaal als wij aan het lezen zijn; wat een toeval!
Mijn dochtertje vond het boek met de verhalen zo leuk, dat ze voor het slapen gaan nog een keer de verhalen wilde lezen; nu met papa. Goed teken!

Klaar met lezen? Zing dan mee!

Wanneer je alle verhalen uit De avonturen van Sokpop hebt gelezen, kom je aan het einde van het boek nog een leuke verrassing tegen. Het liedje ‘Ik zag twee beren‘ is als tekst uitgeschreven. Voor de mensen die de tekst nog niet helemaal kenden super handig; nu kun je samen met je kind meezingen met dit leuke liedje.

De avonturen van Sokpop

Een voorleesboek zoals deze past heel mooi in onze boekencollectie. Het leuke aan dit soort boeken is dat het herkenbaar is voor kinderen. Het boek is afgeleid van de tv serie en daardoor moeten de personages in mijn ogen wel op een mooie manier terugkomen in het boek. Dat is met Sokpop zeker het geval. Ik vind het jammer dat Sarah niet als personage in het boek is terug te vinden. Het meisje in het boek heet Lina en is dus nieuw. Maar ik moet wel zeggen dat dat de verhalen niet tekort doet. Sokpop en Lina zijn leuk samen en denk ik dat Lina wel gebaseerd is op Sarah.

Naast de herkenbaarheid vind ik vooral de illustraties opvallen. Het is kleurrijk en levensecht met her en der een twist. Ik benoemde eerder het stoplicht al en ook de spin is opvallend met zijn gezichtje. De illustraties zijn pagina vullend en omarmen de tekst. Het is een mooi samenhangend geheel en dat leest fijn voor. De glans op de pagina’s maakt het af.

De avonturen van Sokpop; als cadeautje of zomaar

Als boekenliefhebber zou ik dit boek natuurlijk sowieso willen hebben voor mijn kleine dametje. Vooral omdat ze fan is van Sarah en Sokpop. Maar heb jij nu ook een kleine dame of heer thuis en denk jij; dit zou wel eens een match kunnen zijn? Dan ren naar die boekenwinkel of open die internetsite en schaf dit onwijs leuke boek aan!
Waarom zou je wachten totdat je het cadeau krijgt? Dit is tevens ook zeker een leuk cadeautje om te geven! En nog een leuk cadeautje; de cd van Sarah met 30 leuke kinderliedjes.

Specificaties De avonturen van Sokpop

Auteur: Inge Bergh | Illustraties: Nick Claes en Frieda van Raevels | Uitgever: Baeckens | 9789059249196 | 64 pagina’s | 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

handen
Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.