De beste – een boek over altijd willen winnen

Altijd willen winnen, altijd de beste willen zijn. Niet tegen je verlies kunnen en niet om kunnen gaan met kritiek. Zo voelt het in de hoofden van sommige kinderen. Een spelletje met ze spelen loopt uit in een groot drama en ze verscheuren elk werkje wat ze maken omdat het niet goed genoeg is. Met het prentenboek “De beste”, maak je dit onderwerp bespreekbaar met kleuters.

De beste een prentenboek met fruit

Maak kennis met Barry. Een blauwe bes barstensvol energie. Elke dag speelt hij samen met zijn vrienden. Dan is Barry dolgraag de beste! Maar wat als dat een keer niet lukt?

Dit prentenboek bewandelt de week met elke dag wel een activiteit waarin Barry boos wegloopt. Teleurgesteld in wat hij niet kan. Zijn vrienden zijn andere fruitjes en groentes. Denk aan een wortel, broccoli, banaan, framboos, tomaat, mais en aubergine. Een vrolijke groep vol levenslustige kleuters zoals ik ze voor me zie.

Op maandag gaan ze turnen en Barry heeft een super leuk idee. Een toren maken met zijn allen en dan wil hij boven aan. De toren lukt, maar Barry vind het eng om zo hoog te staan.
Op dinsdag gaan ze bellen blazen, maar het lukt hem niet om de beste te zijn en grote bellen te blazen.
Op woensdag gaan ze zwemmen. De duik die Barry wil maken, wordt een bommetje in het zwembad.
Donderdag maken ze muziek, maar iedereen wordt stil als hij op de piano speelt. Barry wordt steeds stiller en baalt steeds meer van zichzelf.
Als op vrijdag dan ook het scoren met voetbal niet lukt, en op zaterdag het schilderen als een kunstenaar niet wil natuurlijk op zondag ook de tent bouwen voor kamperen niet lukken.

Echte vrienden

De beste is niet alleen een boek over altijd de beste willen zijn, maar ook een prentenboek over vriendschap, zelfvertrouwen en faalangst. Want zijn fruitige vriendjes laten hem inzien dat hij wel degelijk goed is in dingen! Want alles waarvan Berry dacht dat hij het niet goed kon, bleek er voor zijn vrienden een andere waarheid te zijn waarin hij toch echt wel succesvol bleek te zijn. Berry zijn zelfvertrouwen is laag waardoor hij denkt dat hij nergens goed in is. En een stukje faalangst die er voor zorgt dat hij op den duur ook gaat denken dat hij gewoon niks goed kan doen.

Bespreekbaar maken wie de beste is

Wat is de beste een fijn boek om met kinderen bespreekbaar te maken wie de beste is. Moet je echt de beste zijn? Moet je overal goed in zijn of kan dat niet? Bespreek in kleine groepjes eens waar jij goed in bent en waar je niet goed in bent. Zou je elkaar kunnen helpen om beter te worden met iets?

Moet je perse winnen om ergens goed in te zijn? Ben je gelijk slecht in iets als je verliest? Leuk om nu ook te koppelen aan het EK voetbal bijvoorbeeld!

Lees ook deze fruitige boeken van uitgeverij Hongry

De beste prentenboek over zelfvertrouwen en faalangst (2)

Specificaties De beste

Auteur: Bieke Biesbrouck | Uitgeverij Hongry | 9789464519099 | 06 februari 2024 | 40 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel, via de uitgeverij of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.