De Bieb-bende 1, de legende van de Hemelrijders

De Tempeljagers, Marie Boe en De Bieb-bende hebben allemaal een overkomst, eigenlijk twee. Ze zijn allemaal van de hand van Michael Reefs… en ik heb er nog niks van gelezen! Regelmatig zie ik boeken van hem op onze boekenblog verschijnen. Maar ook op social media zie ik met grote regelmaat zijn boeken voorbij komen. Michael Reefs is een enthousiaste en betrokken auteur en het is voor mij hoog tijd om eens kennis te maken met zijn verhalen. De Bieb-bende 1 is een verhaal vol mysterie, spanning en een toffe legende. Het is het eerste boek uit een twaalfdelige serie en kent al meerdere drukken!

voorkant boek met kader hoofdfoto De Bieb-bende 1

Synopsis De Bieb-bende 1

In de catacomben van het oude kasteel in het dorpje Zuidbaai sluimert een eeuwenoud geheim. Als het kasteel wordt afgebroken om op die plek een bibliotheek te bouwen, ontdekken vijf kinderen welk gevaar zich daar schuilhoudt. Dan nemen Luca, Sander, Melanie, Roy en Valerie de zware taak op zich om Zuidbaai van de ondergang te redden en richten de Bieb-bende op. Ze sluiten een verbond om de Hemelrijders te bevrijden, al is het met gevaar voor eigen leven. In een meeslepende race tegen de klok moeten de kinderen het beste uit zichzelf halen om de Man met de Bijl op afstand te houden. Lees het in deze spannende start van deze boekenserie in De Bieb-bende 1

De Bieb-bende is helemaal klaar voor de moderne tijd. Met QR-codes gaat het verhaal online verder. Praat mee over de verhaallijn, lees extra informatie en deel je voortgang via Facebook, Twitter of Google+. Een interactief concept, waardoor je het avontuur op een geheel nieuwe manier beleeft. Daarnaast is er een gratis app te downloaden om de Bieb-bende op de voet te volgen en hun uitdagingen aan te gaan.

De Bieb-bende 1 is onderdeel van een twaalfdelige boekenserie en er wordt aangeraden om ze op volgorde te lezen. De boeken volgen elkaar op en bevatten een doorlopend verhaal.

Vanaf 9+

De Bieb-bende 1 is geschikt vanaf 9 jaar ongeveer. Allereerst valt me op dat er extra ‘ademruimte’ is in de regels en tussen de letters en woorden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een klein beetje beeldmerk door middel van 3 icoontjes onder de hoofdstukken. Deze drie icoontjes zijn beeldend en dragen bij aan het mysterie waarin je vanaf de eerste bladzijde al duikt. Het is niet direct duidelijk wat deze zijn maar dat het onderdeel is van een geheim avontuur is wel al duidelijk! Het boek leest dus om die redenen fijn voor kinderen die misschien minder makkelijk lezen. Tegelijk is het ook voor snellere lezers nog steeds uitdagend en leuk. Achterin zijn de karakters ook nog getekend terug te vinden met een korte omschrijving van ze.

Het verhaal van De Bieb-bende 1 sluit wat mij betreft echt perfect aan bij de doelgroep. De basis is een superspannend verhaal vol mysterie. We beginnen met een griezelige start wat meteen een doel in beeld brengt. Het boek kent dus een duidelijk doel en met de vijf karakters sla je deze spannende tocht in. Daarnaast betrekt Reefs veel thema’s die horen bij opgroeien en bij de leeftijd. Dingen als: ouders, puberen, grenzen, verliefdheid, vriendschap, pesten, school, vrijheid en (niet) aan beloftes houden.

Daarbij geeft hij de mogelijkheid voor zijn lezers om er online over te spreken met elkaar. En met hem, ik zie namelijk dat hij vaak de moeite neemt om deel te nemen aan de gesprekken die zich online vormen op zijn website. En dat vind ik echt heel erg sprekend voor deze auteur. Hij is heel toegankelijk en betrokken en dat motiveert kinderen om deel te nemen aan deze gesprekken.

Waarom is De Bieb-bende 1 leuk?

Eigenlijk wilde ik nog een hoofdstuk wijden aan hoe dit boek voor een volwassene is, maar dat vind ik niet relevant. De doelgroep is overduidelijk 9+. Wel heb ik genoten van het verhaal. Het bracht me even terug naar mijn eigen jeugd waar ik verzot was op boeken van Het Griezelgenootschap*. Maar ook boeken van Valentina Hellebel*, Anthony Horrowitz*, R.L. Stine* en de thrillerpockets van Kluitman* lagen steevast (en ernaast) op mijn nachtkastje. De Bieb-bende 1 bracht me even terug in die herinnering.

Voor volwassenen is het wel goed om te weten dat deze boekenserie er is omdat ik denk dat het een goede boekentip is voor jonge lezers die van spannende boeken houden. Het is dan ook een tof cadeau en perfect voor in een schoolbieb. De Bieb-bende 1 volgt een duidelijk verwachtingspatroon waarin wordt gespeeld met diverse elementen. Elementen zoals vriendschap, spanning en emoties. Er is een duidelijk doel maar de weg ernaar toe staat open voor verrassingen. Dat maakt het verhaal zeker spannend, maar is nergens te eng.

inhoudsopgave

Diversiteit

Ook is er door de diversiteit van de vriendengroep voor elke lezer wel iemand bij waarbij herkenning is. Misschien zelfs bij meerdere personen wel. Ook betrekt Reefs er veel realistische maatschappelijke issues bij. Puberende kinderen en hun ouders, en hoe dit kan botsen. Maar ook juist dat dit goed gaat. Ouders die veel werken, irritante broertjes, pesterijen op school, onzekerheid over presteren en onzekerheid over jezelf. De ruimte die hij geeft om hierover te praten, en de aanmoediging tot nadenken en spreken vind ik heel sterk.

Wel ben ik zelf nog erg nieuwsgierig naar hoe dit verhaal zich gaat ontwikkelen want het eindigt zeer spannend. En niet af! Althans, De Bieb-bende 1 is wel af maar het eindigt dusdanig dat je deel twee eigenlijk wel meteen moet gaan lezen voor antwoorden. Ook vind ik alle volwassenen maar mysterieus doen hoor. Ik ben benieuwd of dit nog een verhaal gaat krijgen.

Naast een spannend verhaal, mysterie en een toffe legende zijn al deze redenen dus precies waarom De Bieb-bende 1 leuk is! Mijn kennismaking was zeer positief en dit boek bewaar ik voor mijn dochter.

tags naar het boek De Bieb-bende 1

Blogtour 2023

Het is 2023 en Michael Reefs viert het feit dat hij al 10 jaar auteur is! Dat doet hij door dit boek De Bieb-bende 1 opnieuw uit te brengen. Want ook dit boek bestaat 10 jaar. Daarnaast start vanaf 10 april een hele toffe winactie. Een heuse puzzeltocht langs 8 boekenblogs waarbij je woorden verzamelt. Met een eindwoord, een codewoord, kan je dan een Hemelrijder laten ontsnappen uit het schilderij. Dan maak je kans op een tof boekenpakket. Oké duizelt het je een beetje? Ik zal de regels samenvatten:

  • Winactie start op 10 april 2023
  • Op maandag 17 april 2023 dien je het codewoord in te vullen om de Hemelrijder uit zijn schilderij te kunnen bevrijden
  • In totaal doen 8 boekenblogs mee

Nu wil je natuurlijk weten waar je alle informatie kan vinden en waar je jouw codewoord kan invullen…Neem dan maar eens een kijkje hier op deze website.

Heel veel plezier!

Specificaties De Bieb-bende 1

Auteur: Michael Reefs | Uitgever: Stormsteen | Eerste druk 2013 / herziene druk 2023 | 9789082190977 | 310 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.