De boekhandelaar van Dachau, een historische roman van Ryan

Naarmate 4 mei dichterbij komt stromen de boekhandels weer vol met oorlogsverhalen. Ze zijn er natuurlijk altijd maar liggen in deze aankomende maanden op prominentere plekken, terecht in de spotlights. Voor mij is het een onderwerp waar ik het hele jaar wel over lees en het blijft me verbazen hoeveel we nog niet weten, hoeveel er nog te ontdekken en te vertellen valt. Bij het boek ‘De boekhandelaar van Dachau’ werd mijn interesse dubbel gewekt. Ik heb namelijk een speciale plank in mijn boekenkast, de verhalen die daarop staan hebben als link dat ze allemaal iets met ‘boeken’ in hun titel moeten hebben. (Het zal je hobby maar wezen.)

Door de samenvatting op de achterflap en de styling van de cover, kreeg ik het idee een roman in handen te hebben waar er reeds al vele van geschreven zijn. Het is ooit begonnen met het boek Haar naam was Sarah* van Tatiana de Rosney. Het thema in deze boeken is dat er in het heden documenten worden gevonden uit het verleden. Daaropvolgend gaat het hoofdpersonages op onderzoek uit. Vaak heel goed gedaan soms minder goed. Door de algehele styling verwachte ik een middenmoot in handen te hebben gekregen om te lezen. Het boek ‘De boekhandelaar van Dachau’ geschreven door Shari J. Ryan blies deze aanname compleet aan diggelen.

‘’Een verboden liefde. Een vervallen boekwinkel. En een geheim dat generaties lang bewaard is gebleven.’’

hoofdfoto De boekhandelaar van Dachau cover

Wat is de synopsis De boekhandelaar van Dachau?

1940. Mathilda’s vriend Hans is in gevaar. Ze aarzelt niet om hem te beschermen en verbergt hem op haar zolder. Maandenlang zien ze elkaar enkel bij kaarslicht als zij hem eten komt brengen en kunnen ze niets anders dan fluisteren. Tot op een dag soldaten haar huis binnenstormen en ze Hans
meenemen. 2018. Grace komt erachter dat ze een boekwinkel in Dachau heeft geërfd van haar grootmoeder, van wie ze het bestaan niet eens wist. Ze duikt in het verleden van haar oma Mathilda en ontdekt een schokkend verraad dat haar familie onherstelbaar heeft verwoest.

‘’In tijden als deze is onwetendheid geen misdaad maar een zegen.’’

Geërfde verhalen

De schrijfster Shari J. Ryan is een USA Today bestsellerauteur en woont met haar gezin in New England. Shari’s grootouders zijn overlevenden van de Holocaust. Na het overlijden van haar grootmoeder wilde ze meer lezen en leren over haar geërfde verhalen. Wat speelde er allemaal nog meer, hoe verging het andere minder gelukkige, waarom is er nog zoveel niet bekend? Met al deze vragen en haar inmiddels behaalde diploma van de Johnson & Wales University begon ze haar carrière als graficus en freelanceschrijver. In 2012 ontdekte ze dat ze ook een roman kon schrijven en in 2016 begon ze aan het schrijven van historische romans zoals De boekhandelaar van Dachau.

‘’Dromen van een beter bestaan is alsof je door een sleutelgat naar een onbekende toekomst tuurt. Je kunt er alleen maar je best doen en hopen dat het je lukt je doelen te bereiken.’’
– Een citaat van Hans wat Mathilde zo ontroerende.

auteursfoto boek De boekhandelaar van Dachau

Ontroerd

Zoals ik hierboven al aangaf begon ik enigszins sceptisch aan dit boek De boekhandelaar van Dachau. Er zijn immers meerdere verhalen met deze opzet en dan ook nog eens beschreven vanuit een grootouder/kleinkind perspectief. De proloog deed mijn mening instant veranderen. Het verhaal komt direct binnen en grijpt je vast om je tot aan de laatste letter geboeid aan het boek vast te ketenen. Ook daarna suddert het nog een tijdje in je gedachten door.

De schrijfstijl is eenvoudig maar wel zeer beeldend. Het zou me niets verbazen als de rechten eerdaags door een streamingdienst opgekocht zijn. Het heden en het verleden zijn goed te onderscheiden en vormen een mooi en logisch geheel naarmate het einde vordert. Er gebeurt ontzettend veel maar toch raakte ik nergens de draad kwijt. De personages worden ronduit goed beschreven in De boekhandelaar van Dachau en gekarakteriseerd. Er is veel dialoog in het verhaal, soms is dat juist storend maar hier vind ik dat je daardoor de emoties juist intenser beleeft. En aan emoties is geen gebrek.

Met een logische opbouw van vertelling weet de schrijfster Shari J. Ryan je als lezer naar een zeer verrassend en ontroerend einde te begeleiden. Het nawoord geeft nog even een onverwachte wending aan het geheel. Deze zag ik totaal niet aankomen maar maakte ‘De boekhandelaar van Dachau’ nog specialer dan dat ik het tot op dat moment al vond.

Tot tranen geroerd

Shari J. Ryan is misschien wel meer een verteller. Daarmee wil ik niets afdoen aan haar roman want die is ronduit geweldig. Maar ik denk dat wanneer ze haar emoties niet zo kon uiten als ze doet, kom je nooit tot zulke mooie romans. Zelfs door de woorden die ze aan haar kinderen schrijft in het nawoord zorgde ervoor dat ik tot tranen geroerd was. Dus oordeel ‘De boekhandelaar van Dachau’ niet zoals ik op de cover en de eenvoudige synopsis maar ga het gewoon lezen en laat je ontroeren door een verhaal zelden zo mooi verteld.

‘’Bryce en Brayden – mijn prachtige zonen – ik hoop dat jullie door het leven van dit boek meer inzicht hebben gekregen…’’
(Verder kan ik de tekst niet overnemen omdat de rest van de zin een spoiler alert zou zijn)

boek tekst

Specificaties De boekhandelaar van Dachau

Oorspronkelijke titel: The Bookseller of Dachau (Bookouture/Storyfire Ltd. Londen) | Auteur: Shari J. Ryan | Uitgeverij: The House of Books | Eerste Uitgave: 2021 | Vertaling: Clarine Smeets 2022 | Aantal bladzijden: 318 | Genre/thema: oorlog, geschiedenis, roman, oorlogsroman, liefdesroman, tweede wereldoorlog, liefde, hoop | 978 90 443 64736 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.